Instanţa ierarhic superioară. Soluționarea conflictului pozitiv sau negativ de competenţă (NCPP, NCP)

29 sept. 2020
Vizualizari: 572
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 197/2020

NCPP: art. 51, art. 595 alin. (1), art. 597 alin. (6); NCP: art. 4 

Potrivit art. 597 alin. (6) C. proc. pen., competența de soluționare a situațiilor reglementate în titlul V, Executarea hotărârilor penale, aparține instanței în a cărei circumscripție se află locul de deținere.

Condamnatul se afla, la data formulării contestației la executare, încarcerat în Penitenciarul Târgu Jiu, conform dovezii de îndeplinire a procedurii de citare, dosar Tribunalul Gorj.

În acest sens, Tribunalul București a avut în vedere și Decizia 15/2018 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în recursul în interesul legii, care a clarificat această situație, stabilind că instanța competentă să soluționeze cererile formulate de persoanele condamnate în cursul executării pedepsei este instanța în a cărei circumscripție se află locul de deținere la data formulării cererii, indiferent dacă locul de deținere este reprezentat de penitenciarul stabilit inițial sau de penitenciarul stabilit prin transferarea definitivă ori temporară a persoanei condamnate.

Prin urmare, împrejurarea că, ulterior înaintării cererii și ulterior înregistrării acesteia pe rolul Tribunalului Gorj, condamnatul a fost liberat condiționat, nu face ca Tribunalul Gorj să nu mai fie competent în soluționarea cererii și nici nu poate modifica în vreun fel competența acestei instanțe, care a fost legal sesizată.

Fiind învestită cu soluționarea conflictului negativ de competență, în temeiul art. 51 din C. proc. pen., Înalta Curte de Casație și Justiție constată că instanța competentă să soluționeze cauza este Tribunalul Gorj.

Potrivit art. 51 alin. (1) din C. proc. pen., când două sau mai multe instanțe se recunosc competente a judeca aceeași cauză ori își declină competența reciproc, conflictul pozitiv sau negativ de competență se soluționează de instanța ierarhic superioară.

Potrivit art. 51 alin. (2) din C. proc. pen., instanța ierarhic superioară comună este sesizată, în caz de conflict pozitiv, de către instanța care s-a declarat cea din urmă competentă, iar în caz de conflict negativ, de către instanța care și-a declinat cea din urmă competența.

În ceea ce privește obiectul cauzei acesta este contestație la executare întemeiată pe dispozițiile art. 595 alin. (1) C. proc. pen., rap. la art. 4 C. pen.

Dispozițiile art. 597 alin. (6) din C. proc. pen. stabilesc competența de soluționare a situațiilor reglementate în titlul V, Executarea hotărârilor penale pentru instanța în a cărei circumscripție se află locul de deținere.

Din analiza actelor aflate la dosar, Înalta Curte constată că la data formulării cererii petentul se afla încarcerat în Penitenciarul Târgu Jiu, conform dovezii de îndeplinire a procedurii de citare, dosar Tribunalul Gorj.

Prin Deciziei nr. 15 din 17 septembrie 2018 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 885/22.10.2018, a fost admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și s-a stabilit că:

„instanța competentă să soluționeze cererile formulate de persoanele condamnate în cursul executării pedepsei este instanța în a cărei circumscripție se află locul de deținere la data formulării cererii, indiferent dacă locul de deținere este reprezentat de penitenciarul stabilit inițial sau de penitenciarul stabilit prin transferarea definitivă ori temporară a persoanei condamnate”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În consecință, competența de soluționare a cererii formulate revine instanței de executare corespunzătoare în a cărei circumscripție se află locul de deținere la data formulării cererii.

Înalta Curte reține că la data formulării cererii, petentul se afla încarcerat în Penitenciarul Târgu Jiu, astfel că instanța în a cărei circumscripție se află locul de deținere a persoanei condamnate este Tribunalul Gorj.

În acest context, Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei privind pe contestatorul A. în favoarea Tribunalului Gorj, instanță căreia i se va trimite dosarul.

Cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Instanța ierarhic superioară. Soluționarea conflictului pozitiv sau negativ de competență (NCPP, NCP) was last modified: septembrie 29th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.