Instanța competentă să judece cererile privitoare la moştenire (NCPC)

30 dec. 2020
Vizualizari: 1221
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1891/2020

NCPC: art. 118

În conformitate cu dispozițiile art. 118 C. proc. civ.: „(1) În materie de moștenire, până la ieșirea din indiviziune, sunt de competența exclusivă a instanței celui din urmă domiciliu al defunctului 1. cererile privitoare la validitatea sau executarea dispozițiilor testamentare, 2. cererile privitoare la moștenire și la sarcinile acesteia, precum și cele privitoare la pretențiile pe care moștenitorii le-ar avea unul împotriva altuia, 3. Cererile legatarilor sau ale creditorilor defunctului împotriva vreunuia dintre moștenitori sau împotriva executorului testamentar. (2) Cererile formulate potrivit alin. (1) care privesc mai multe moșteniri deschise succesiv sunt de competența exclusivă a instanței ultimului domiciliu al oricăruia dintre defuncți”.

În cauză, astfel cum a precizat reclamantul în cuprinsul notelor scrise depuse în fața Judecătoriei Cluj-Napoca pentru termenul din 12 februarie 2019, ultimele domicilii al defuncților L., F., H., respectiv al defunctului J., au fost în Cluj-Napoca, jud. Cluj.

Având în vedere dispozițiile anterior redate, cum cererea de chemare în judecată privește mai multe moșteniri deschise succesiv, se constată că în speță competența aparține instanței de la ultimul domiciliu al oricăruia dintre defuncți, reclamantul A. alegând pentru înregistrarea cererii Judecătoria Cluj-Napoca drept instanță competentă.

În privința bunului imobil teren extravilan rămas de pe urma defuncților L., C., F., H. și J., se reține că în actuala reglementare revine competența instanței de la locul situării imobilului pentru cererile de împărțeală judiciară a unui imobil, cu excepția cazurilor când indiviziunea rezultă din succesiune. Ca atare, în materie succesorală, până la ieșirea din indiviziune, competența aparține în mod exclusiv instanței de la ultimul domiciliu al defunctului. În cauză, prin depunerea cererii de chemare în judecată la Judecătoria Cluj-Napoca, în aplicarea dispozițiilor art. 118 alin. (2) C. proc. civ., reclamantul a ales între instanțele deopotrivă competente, fixând în mod definitiv competența teritorială de soluționare a cauzei în favoarea instanței de la ultimul domiciliu al defuncților L., F., H. și J.

În consecință, față de caracterul de ordine publică al normelor de competență, în aplicarea dispozițiilor legale anterior menționate, Înalta Curte urmează a stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Cluj-Napoca.

Sursa informației: www.scj.ro.

Instanța competentă să judece cererile privitoare la moștenire (NCPC) was last modified: decembrie 28th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.