Instanţa competentă să dispună asupra întreruperii executării pedepsei. Instanţa în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere, corespunzătoare în grad instanţei de executare

12 mai 2023
Vizualizari: 163
  • NCPP: art. 51
  • NCPP: art. 589
  • NCPP: art. 592
  • NCPP: art. 593

Prin încheierea penală din data de 5 septembrie 2022, pronunțată de judecătorul delegat cu executarea pedepsei din cadrul Judecătoriei Moreni a dispus, în baza art. art. 593 alin. (1) raportat la dispozițiile art. 591 alin. (1) C. proc. pen., declinarea competenței de soluționare a cererii de întrerupere a executării pedepsei privind pe condamnatul A., în favoarea Curții de Apel Ploiești.

Pentru a dispune această soluție, judecătorul delegat cu executarea pedepsei din cadrul Judecătoriei Moreni a reținut că petentul condamnat A. se află în executarea unei pedepse de 20 ani închisoare, aplicate prin Sentința penală nr. 30 C. civ. din 29.09.2014 a Curții de Apel Ploiești, în Dosarul nr. x/2014, rămasă definitivă prin neapelare la data de 29.12.2014 și în baza căreia s-a emis, de către Curtea de Apel Ploiești, la data de 14.01.2015, mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. x/2014. S-a evidențiat că la momentul formulării cererii având ca obiect întreruperea executării pedepsei închisorii, pe considerente medicale, condamnatul A. se afla încarcerat în Penitenciarul Mărgineni.

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 522 din 23 noiembrie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Examinând conflictul negativ de competență ivit între Curtea de Apel Ploiești și Judecătoria Moreni, cu privire la competența de soluționare a cauzei privind pe condamnatul A., Înalta Cure, în temeiul art. 51 din C. proc. pen., constată că instanța competentă să soluționeze cauza este Judecătoria Moreni, pentru următoarele considerente:

La data de 18.07.2022, condamnatul A., aflat în Penitenciarul Mărgineni, a formulat o cerere de întrerupere a executării pedepsei închisorii, din motive medicale, cererea fiind întemeiată pe dispozițiile art. 592 și 593 C. proc. pen.

Cererea condamnatului a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Moreni, la data de 04.08.2022, astfel cum rezultă din înscrisul aflat la dosarul Jud. Moreni.

Conform art. 592 alin. (1) din C. proc. pen., executarea pedepsei închisorii sau a detențiunii pe viață poate fi întreruptă în cazurile și în condițiile prevăzute la art. 589, la cererea persoanelor arătate la alin. (3) al aceluiași articol, iar în cazul prevăzut la art. 589 alin. (1) lit. a), și la cererea administrației penitenciarului.

În ceea ce privește instanța competentă, dispozițiile art. 593 alin. (1) C. proc. pen., prevăd expres că instanța competentă să dispună asupra întreruperii executării pedepsei este instanța în a cărei circumscripție se află locul de deținere, corespunzătoare în grad instanței de executare.

Față de dispozițiile Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, se constată faptul că executarea unei hotărâri penale străine, recunoscute potrivit normelor în vigoare, are loc conform legii române, iar după ce au fost recunoscute și executate în România, hotărârile străine sunt supuse acelorași reguli privitoare, printre altele, la existența cazurilor de întrerupere a executării pedepsei închisorii ca și hotărârile pronunțate de instanțele române.

În stabilirea competenței de soluționare a cererii de întrerupere a executării pedepsei relevantă este Decizia în soluționarea recursului în interesul legii nr. 34/2009, pronunțată de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 742 din 05 noiembrie 2010, potrivit căreia pentru situațiile în care se formulează cereri ce privesc executarea pedepselor stabilite prin hotărâri pronunțate de autorități străine și recunoscute în România, instanța competentă este cea corespunzătoare instanței de executare celei care potrivit legii române ar fi trebuit să judece cauza în primă instanță, cu respectarea condiției ca în circumscripția acesteia să se afle și locul de executare.

În consecință, din această perspectivă, Înalta Curte arată, astfel cu s-a reliefat și de Curtea de Apel, că instanța de executare este determinată în raport de instanța competentă să judece, în primă instanță, infracțiunile corespondente în C. pen. român cu cele pentru care s-a pronunțat condamnarea petentului prin hotărârea judecătorească străină și care a fost recunoscută prin Sentința penală nr. 30 C. civ. din data de 29.09.2014, pronunțată de către Curtea de Apel Ploiești, în dosarul penal nr. x/2014 și care, în speță este judecătoria.

Totodată, luând în considerare și faptul că, la data formulării cererii, petentul se afla încarcerat în Penitenciarul Mărgineni, competența de soluționare a cererii de întrerupere a executării pedepsei aparține instanței în raza teritorială a căreia se află locul de deținere, egală în grad cu instanța de executare, respective Judecătoria Moreni.

Pentru aceste considerente, în baza art. 51 alin. (6) din C. proc. pen., Înalta Curte de Casație și Justiție va stabili competența de soluționare a cauzei privind pe condamnatul A. în favoarea Judecătoriei Moreni, instanță căreia i se va trimite dosarul.

Sursa informației: www.scj.ro.

Instanța competentă să dispună asupra întreruperii executării pedepsei. Instanța în a cărei circumscripție se află locul de deținere, corespunzătoare în grad instanței de executare was last modified: mai 12th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.