Inspecția Muncii. Modificări legislative aduse Codului Muncii în ceea ce privește reducerea temporară a timpului de muncă

8 apr. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
33 views

Potrivit site-ului oficial (www.inspectiamuncii.ro), Inspecția Muncii a publicat un comunicat de presă, potrivit căruia, în perioada 22 martie-3 aprilie 2021, inspectoratele teritoriale de muncă au desfășurat acțiuni de control vizând nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.

De asemenea, acțiunile de control efectuate de inspectorii de muncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, în scopul prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada 22 martie-3 aprilie 2021, au avut ca rezultat aplicarea a 1074 de sancțiuni contravenționale, iar 2608 de angajatori controlați, au fost sancționați 706 și s-au dispus 1356 de măsuri de remediere a neconformităților.

Rezultatele detaliate ale acțiunilor de control în domeniul relațiilor de muncă, al securității și sănătății în muncă, precum și cele privind respectarea prevederilor Legii nr. 55/2020, desfășurate de inspectorii de muncă în perioada 22 martie – 3 aprilie 2021, sunt disponibile aici.

Privind modificări legislative aduse Codului Muncii în ceea ce privește reducerea temporară a timpului de muncă, inspectorul general de stat a declarat: „Începând cu data de 8.04.2021, Codului Muncii va conține prevederi noi privind reducerea temporară a timpului de muncă, concept cunoscut sub numele de Kurtzarbeit. Noile modificări legislative prevăd posibilitatea ca angajatorii să reducă cu 80% timpul de muncă lunar al angajaților, cu acordarea unei indemnizații de 75% din salariul de bază aferent orelor de reducere a programului de lucru, pe perioada stării de urgență, de alertă sau de asediu, plus încă 3 luni după încetarea acesteia. Această măsură de reducere a timpului de muncă, luată de către angajator poate fi înregistrată în Revisal, întrucât, începând cu data 19 decembrie 2020, Inspecția Muncii a pus la dispoziția angajatorilor o versiune actualizată a aplicației pentru transmiterea registrului de evidență a salariaților în format electronic, care a adus o serie de elementele noi, printre care și introducerea unui nou atribut pentru câmpul Tip normă, o funcționalitate atât de necesară în momentul de față în contextul evoluției relațiilor de muncă. Norma întreagă, conform O.U.G. 132/2020, are asociate informații referitoare la durata timp muncă, tip interval repartizare și timp muncă. Acesta se aplică pentru toate tipurile de contract cu normă întreagă existente (Contract individual de muncă, Contract de muncă la domiciliu, Contract de munca cu clauza de telemuncă, Contract de ucenicie la locul de muncă, Contract de muncă temporară), mai puțin pentru tipul de Contract individual de muncă pentru tineri dezavantajați – Legea nr. 189/2018.”

Sursa informației

🔔Vezi și Inspecția Muncii. Controale în domeniul relațiilor de muncă în perioada 1-6 februarie 2021

Inspecția Muncii. Modificări legislative aduse Codului Muncii în ceea ce privește reducerea temporară a timpului de muncă was last modified: aprilie 8th, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter