Inspecția Judiciară a planificat controalele pe care le va desfășura în 2016

11 ian. 2016
Vizualizari: 1084

Despre

  • Controalele Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători
  • Controalele Direcţiei de inspecţie pentru procurori

Inspecția Judiciară a publicat un comunicat de presă prin care anunță controalele ce se vor desfășura în anul 2016, după cum urmează:

Direcția de inspecție judiciară pentru judecători:

1. Verificarea, la nivelul a două curți de apel și a instanțelor arondate acestora, a modului de îndeplinire de către judecătorii cu funcții de conducere a atribuțiilor manageriale de planificare, organizare, coordonare, control-reglare și comunicare, precum și respectarea obligațiilor, prevăzute de legi și regulamente, pentru a asigura buna funcționare a instanței și calitatea corespunzătoare a serviciului public.

2. Verificarea modului în care judecătorii cu funcții de conducere îndeplinesc atribuțiile manageriale de planificare, organizare, coordonare, control-reglare și comunicare, precum și a modului de respectare a obligațiilor, prevăzute de legi și regulamente, pentru a asigura buna funcționare a instanței și calitatea corespunzătoare a serviciului public la Judecătoria Buftea.

3. Monitorizarea situației privind hotărârile judecătorești neredactate în termen.

4. Monitorizarea dosarelor de mare corupție, existente pe rolul curților de apel și instanțelor arondate, precum și al ÎCCJ.

5. Monitorizarea dosarelor cu o vechime mai mare de 10 ani, aflate pe curților de apel și instanțelor arondate, precum și al ÎCCJ.

Conferința națională de insolvență

6. Verificarea modului în care este respectat Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass media, precum și cu privire la necesitatea efectuării de verificări din oficiu ori de câte ori apar în mediul public probe sau aspecte referitoare la viața privată a persoanelor, din dosarele aflate pe rolul organelor judiciare.

7. Verificarea modului de respectare de către instanțe a dispozițiilor Legii nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, în ceea ce privește verificarea calității de avocat a persoanelor care acordă asistență juridică.

8. Stabilirea practicii instanțelor de judecată în cauzele având ca obiect pronunțarea unor hotărâri care să țină loc de act de vânzare cumpărare.

9. Practica judiciară în materia contestațiilor privind durata rezonabilă a procesului penal (art. 4881 și urm. din noul Cod de procedură penală) și tergiversarea procesului (522 din noul Cod de procedură civilă), precum și modul de respectare a termenului stabilit, ca urmare a exercitării acestor căi de atac, pentru rezolvarea/soluționarea cauzelor de către procuror/ instanța de judecată în materie penală ori pentru îndeplinirea actului de procedură și/sau pentru luarea măsurilor legale necesare în cauzele civile.

Direcția de inspecție pentru procurori:

1. Verificarea, la nivelul a două parchete de pe lângă curțile de apel și a parchetelor arondate acestora, a eficienței manageriale și a modului de îndeplinire a atribuțiilor ce decurg din legi și regulamente de către conducerile acestora.

2. Verificarea măsurilor luate de procurori și conducerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, parchetelor de pe lângă judecătorii, tribunale și curți de apel, în vederea soluționării dosarelor mai vechi de 5 ani de la data sesizării.

3. Verificarea măsurilor luate de procurori și conducerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, parchetelor de pe lângă judecătorii, tribunale și curți de apel, în vederea soluționării dosarelor mai vechi de 2 ani de la data sesizării, având ca obiect săvârșirea infracțiunilor prevăzute de Codul silvic, de evaziune fiscală – prevăzute de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscal, spălare de bani – prevăzută de art. 23 din Legea nr. 565/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, contrabandă – prevăzute de art. 270 – 271 din Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal al României, corupție – prevăzute de art. 289 – 292 din Codul penal, precum și de Legea nr. 78/2000, precum infracțiunile, precum și măsurile dispuse pentru recuperarea prejudiciilor.

4. Verificarea modului de respectare a Ghidului privind relația cu mass-media de parchetele din cadrul Ministerului Public, precum și a verificărilor realizate de conducătorii parchetelor în situațiile în care, în mediul public, apar probe sau aspecte referitoare la viața privată a persoanelor, din dosarele aflate pe rolul parchetului.

5. Verificarea măsurilor luate de procurorii și conducerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, parchetelor de pe lângă judecătorii, tribunale și curți de apel, în vederea soluționării dosarelor mai vechi de 1 an de la data sesizării, având ca obiect săvârșirea următoarelor infracțiuni grave contra persoanei și patrimoniului, prevăzute de Codul penal: omor (art. 188 – 189), tâlhărie (art. 233 – 234) și viol (art. 218).

6. Practica judiciară în materia contestațiilor privind durata rezonabilă a procesului penal (art. 4881 și urm. din noul Cod de procedură penală) și tergiversarea procesului (522 din noul Cod de procedură civilă), precum și modul de respectare a termenului stabilit, ca urmare a exercitării acestor căi de atac, pentru rezolvarea/soluționarea cauzelor de către procuror/instanța de judecată în materie penală ori pentru îndeplinirea actului de procedură și/sau pentru luarea măsurilor legale necesare în cauzele civile.

Sursa informației este comunicatul de presă publicat de Inspecția Judiciară (www.inspectiajudiciara.ro).

Inspecția Judiciară a planificat controalele pe care le va desfășura în 2016 was last modified: ianuarie 11th, 2016 by Universul Juridic
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.