Înscrierea titlurilor în Registrul Național de Publicitate Mobiliară – condiție pentru începerea executării silite

19 oct. 2020
Articol UJ Premium
Vizualizari: 4484
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

(iii) Sfera înscrisurilor ce trebuie înscrise în RNPM

Legea prevede că sunt supuse înscrierii în Registru înscrisurile sub semnătură privată care sunt valabil încheiate și care constituie titluri executorii.

• Deci vor fi avute în vedere doar înscrisurile sub semnătură privată

Potrivit art. 272 C. pr. civ., înscrisul sub semnătură privată este acela care poartă semnătura părților, indiferent de suportul său material. El nu este supus niciunei alte formalități, în afara excepțiilor anume prevăzute de lege.

Sunt excluse, astfel, de la cerința înscrierii actele autentice, astfel cum acestea sunt definite de art. 269 C. pr. civ. – Înscrisul autentic este înscrisul întocmit sau, după caz, primit și autentificat de o autoritate publică, de notarul public sau de către o altă persoană învestită de stat cu autoritate publică, în forma și condițiile stabilite de lege. (…) Este, de asemenea, autentic orice alt înscris emis de către o autoritate publică și căruia legea îi conferă acest caracter.

Astfel, nu sunt supuse înscrierii în condițiile art. 4 alin. (3) din Legea nr. 297/2018: titlurile reprezentate de hotărârile judecătorești[11] sau arbitrale, actele notariale[12], actele încheiate de executorul judecătoresc, precum actul de adjudecare sau încheierea/procesul-verbal de stabilire a cheltuielilor de executare[13] etc.

• Referitor la condiția ca înscrisurile sub semnătură privată ce constituie titluri executorii „să fie valabil încheiate”, în acord cu opinia[14] exprimată în spațiul public, apreciem că formularea este una lipsită de utilitate, atâta vreme cât executorialitatea nu poate fi atașată decât unui înscris valabil încheiat.

• Este, totodată, necesar ca înscrisurile sub semnătură privată să constituie titluri executorii, potrivit legii, exempli gratia:

Contractele de credit încheiate de o instituție financiară neban­cară, precum și garanțiile reale și personale afectate garantării creditului constituie titluri executorii (art. 52 din Legea nr. 93/2009 privind instituțiile financiare nebancare);

Contractele de credit, inclusiv contractele de garanție reală sau personală, încheiate de o instituție de credit constituie titluri executorii (art. 120 din O.U.G. nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului);

Contractul de asistență juridică, legal încheiat, este titlu executoriu; contractul de asistență juridică încheiat în formă scrisă dobândește dată certă prin înregistrarea în registrul oficial de evidență [art. 28 alin. (1) și art. 30 alin. (5) din Legea nr. 51/1995];

Titlurile de credit. Cambia, biletul la ordin și cecul, precum și alte titluri de credit constituie titluri executorii, dacă îndeplinesc condi­țiile prevăzute în legea specială (art. 640 C. pr. civ, art. 61 din Legea nr. 58/1934 asupra cambiei și biletului la ordin și art. 53 din Legea nr. 59/1934 asupra cecului);

Contractul de locațiune încheiat prin înscris sub semnătură privată care a fost înregistrat la organele fiscale constituie titlu executoriu pentru plata chiriei (art. 1.798 C. civ.); iar dacă acest înscris a fost încheiat pe durată determinată constituie titlu executoriu la expirarea termenului, în privința obligației de restituire a bunului dat în locațiune [art. 1.809 alin. (2) și (3) și art. 1.816 C. civ.][15];

Contractele de arendare încheiate prin înscris sub semnătură privată înregistrate la consiliul local constituie titluri executorii pentru plata arendei la termenele și în modalitățile stabilite în contract (art. 1.845 C. civ.);

Contractul de comodat încheiat printr-un înscris sub semnătură privată cu dată certă constituie titlu executoriu, în cazul încetării contractului prin decesul comodatarului sau prin expirarea termenului, în ceea ce privește obligația de restituire; dacă nu s-a stipulat un termen pentru restituire, contractul de comodat constituie titlu executoriu numai în cazul în care nu se prevede întrebuințarea pentru care s-a împrumutat bunul ori întrebuințarea prevăzută are un caracter permanent (art. 2.157 C. civ.);

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Contractul de împrumut de consumație încheiat printr-un înscris sub semnătură privată cu dată certă, care încetează prin expirarea termenului ori prin decesul împrumutatului, constituie titlu executoriu în ceea ce privește obligația de restituire (art. 2.165 rap. la art. 2.157 C. civ.);

Contractele de ipotecă valabil încheiate sunt, în condițiile legii, titluri executorii (art. 2.431 C. civ.)[16].

Prin urmare, vor fi înscrise în RNPM doar înscrisurile sub semnătură privată care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru a fi titluri executorii, astfel încât, în cazul în care nu satisfac cerințele de executorialiate, aceste înscrisuri – chiar în ipoteza în care ajung să fie înscrise din eroare în RNPM –, în principiu, rămân lipsite de executorialitate întrucât înscrierea lor în Registru nu acoperă viciul respectiv (e.g., un contract de locațiune care nu este înscris la organul fiscal).

Totuși, apreciem că nu pot fi excluse ipotezele în care înscrierea în RNPM are și valența condiției privind însăși executorialitatea, cum ar fi, de pildă, cerința de executorialitate constând în existența datei certe a înscrisului. De pildă, un contract de împrumut de consumație are caracter executoriu dacă este constatat printr-un înscris cu dată certă (art. 2.165 C. pr. civ.), iar data certă poate fi dobândită și „din ziua când au fost înregistrate într‑un registru sau alt document public” [art. 278 alin. (1) pct. 3 C. pr. civ.]; astfel, înscrierea în RNPM, care este un registru public[17], conferă, în mod implicit, și dată certă înscrisului respectiv.

(iv) Aplicarea în timp a noii forme a art. 4 alin. (3) din Legea nr. 297/2018. Reperul temporal incident

Având în vedere argumentele expuse, pe larg, supra, în sensul că prevederea art. 4 alin. (3) din Legea nr. 297/2018 nu prevede condiția înscrierii în Registru pentru însăși executorialitatea înscrisului, rezultă că nu poate fi avut în vedere pentru aplicarea în timp a acestei norme momentul încheierii înscrisului sub semnătură privată. Doar în ipoteza în care înscrierea ar fi avut efectul dobândirii excutorialității (efect sancționat prin Decizia nr. 238/2020 a Curții Constituționale) ar fi fost relevant momentul încheierii actului sub semnătură privată, deoarece executorialitatea (efect conferit de lege înscrisului) este cârmuită de legea în vigoare la momentul încheierii actului[18].

În sensul celor exprimate în doctrină[19] – întemeiat pe corelarea prevederilor art. 102 din Legea nr. 71/2011 (care prevede aplicarea legii în vigoare la data întocmirii contractului în ceea ce privește efectele sale) cu prevederile art. 2.500 C. civ. (care definește dreptul la acțiune ca fiind dreptul de a constrânge o persoană, cu ajutorul forței publice, să execute o anumită prestație, să respecte o anumită situație juridică sau să suporte orice altă sancțiune civilă, după caz) –, caracterul executoriu este un efect al înscrisului, efect supus legii în vigoare la data întocmirii sale. Cu alte cuvinte, dreptul creditorului de a recurge la exercițiul acțiunii executorii (componentă a dreptului la acțiune, alături de componenta privind acțiunea condamnatorie) exprimă însăși valența executorialității actului încheiat de către părți, efect pe care acestea l-au avut (l-au putut avea) în vedere la momentul încheierii actului.

Întrucât înscrierea în Registru nu vizează însăși executorialitatea, devine irelevant momentul întocmirii înscrisurilor, care, astfel, pot fi atât anterioare, cât și ulterioare momentului intrării în vigoare a noii forme a art. 4 alin. (3) din Legea nr. 297/2018 (i.e., 11 septembrie 2020).

Cerința înscrierii titlurilor în RNPM se subsumează condițiilor necesare pentru începerea procedurii de executare silită, reglementată de Codul de procedură civilă, astfel încât, raportat la prevederile art. 24 și ale art. 25 alin. (1) C. pr. civ., această condiție vizează doar procedurile de executare începute odată cu intrarea în vigoare a noii forme a art. 4 alin. (3) din Legea nr. 297/2018.

Fiind o condiție doar pentru punerea în executare a titlului, relevant pentru aplicarea cerinței privind înscrierea în Registru este momentul sesizării organului de executare, cu luarea în considerare, sub acest aspect, a momentului depunerii cererii de executare la poștă, servicii specializate de curierat, unități mili­tare sau locuri de deținere ori al transmiterii cererii prin fax sau e-mail (art. 182 și art. 183 C. pr. civ.).

Pentru aplicarea în timp a normei nu are relevanță nici momentul încuviințării executării silite, întrucât executarea silită începe odată cu sesizarea organului de executare, astfel cum prevede art. 622 alin. (2) C. pr. civ.[20].

În concluzie, cerința înscrierii în Registru se aplică doar cererilor de executare silită depuse/transmise executorului judecătoresc începând cu data de 11 septembrie 2020 (data intrării în vigoare a Legii nr. 196/2020, publicată în M. Of. nr. 822 din 8 septembrie 2020). Pentru executările silite începute anterior acestui moment, cerința înscrierii în Registru, prevăzută de art. 4 alin. (3) din Legea nr. 297/2018, nu se aplică.

(v) Lipsa înscrierii în RNPM – impediment la declanșarea executării silite. Modalități de constatare

Așa cum prevede in terminis art. 4 alin. (3) din Legea nr. 297/2018, înscrierea în Registru este o condiție pentru punerea în executare a titlului executoriu, astfel încât creditorul trebuie să atașeze cererii de executare silită dovada înscrierii titlului său în RNPM.

Constatarea neîndeplinirii acestei condiții va fi verificată, prioritar, de către executorul judecătoresc, care, prin încheiere, după înregistrarea cererii de executare, va refuza deschiderea dosarului de executare în condițiile art. 665 C. pr. civ.[21]. Totuși, înainte de a dispune respingerea cererii de executare pentru acest motiv, executorul poate solicita creditorului să completeze înscrisurile atașate cererii cu dovada înscrierii în Registru. În acest sens, apreciem că, în concret, creditorul poate suplini lipsa dovezii înscrierii în Registru până la momentul în care executorul dispune asupra deschiderii/refuzului deschiderii dosarului de executare silită.

Împotriva încheierii executorului prin care acesta refuză deschiderea dosarului, creditorul poate formula plângere, în termen de 15 zile de la data comunicării încheierii, la instanța de executare, conform art. 665 alin. (2) C. pr. civ.

Totodată, dacă executorul omite să constate inexistența dovezii înscrierii în Registru și solicită instanței de executare încuviințarea executării silite, aceasta din urmă va dispune respingerea cererii de încuviințare a executării pe temeiul art. 666 alin. (5) pct. 7 C. pr. civ., iar împotriva acestei încheieri creditorul poate face apel în termen de 15 zile de la comunicare [art. 666 alin. (7) C. pr. civ.].

Tot astfel, apreciem că, dacă executorul omite să constate lipsa dovezii înscrierii în Registru și, după deschiderea dosarului de executare, solicită instanței încuviințarea executării silite, instanța de executare nu va respinge cererea de încuviințare dacă, între timp, creditorul, prin executor, completează cererea de încuviințare cu dovada privind înscrierea.

În cazul în care atât executorul judecătoresc, cât și instanța de încuviințare omit să constate lipsa înscrierii, iar executorul judecătoresc deschide dosarul, respectiv instanța încuviințează executarea, debitorul va putea invoca acest impediment exclusiv pe calea contestației la executare împotriva încheierii de încuviințare; însă dacă debitorul pierde termenul de formulare a contestației împotriva încheierii de încuviințare, viciul neînscrierii în Registru nu mai poate fi invocat ulterior.

(vi) Concluzie

Înscrierea în RNPM privește doar înscrisurile sub semnătură privată care au dobândit deja, în condițiile legii, caracter executoriu, astfel încât înscrierea în Registru nu este o condiție atașată executorialității.

Cerința înscrierii în Registru se aplică doar executărilor silite care au început, prin sesizarea executorului judecătoresc, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 196/2020 (i.e., 11 septembrie 2020).

Neîndeplinirea cerinței privind înscrierea în Registru constituie un impediment la executare, care se constată, prioritar, de către executor la deschiderea dosarului de executare și, subsecvent, de instanță la momentul încuviințării executării silite [art. 666 alin. (5) pct. 7 C. pr. civ.].


[11] Art. 434 C. pr. civ.: „Hotărârea judecătorească are forța probantă a unui înscris autentic”.

[12] Art. 7 din Legea nr. 36/1995: „Actul îndeplinit de notarul public, purtând sigiliul și semnătura acestuia, este de autoritate publică și are forța probantă și, după caz, forța executorie prevăzute de lege”.

[13] Art. 2 alin. (2) din Legea nr. 188/2000: „Actul îndeplinit de executorul judecătoresc, în limitele competențelor legale, purtând ștampila și semnătura acestuia, precum și numărul de înregistrare și data, este act de autoritate publică și are forța probantă prevăzută de lege”.

A se vedea și art. 278 alin. (1) pct. 5 C. pr. civ. (referitor la data certă a înscrisului sub semnătură privată), care face vorbire de înscrisuri autentice întocmite în condițiile art. 269 C. pr. civ., precum încheieri, procese‑verbale pentru punerea de sigilii sau pentru facere de inventar.

[14] D. Moreanu, Câteva considerații privind dispozițiile Legii nr. 196/2020 și un punct de vedere față de explicațiile inițiatorului Legii, 28.09.2020, www.juridice.ro. Autorul arată pertinent că: „ [T]extul legislativ nu se evidențiază printr-o tehnică legislativă ireproșabilă din punctul de vedere al logicii juridice, întrucât mențiunea «sunt valabil încheiate» este redundantă logico-juridic. În mod evident, pentru a putea dobândi caracterul de titlu executoriu înscrisurile sub semnătură privată trebuie să îndeplinească cerințele legale privind încheierea valabilă a acestora. A contrario, dacă un înscris sub semnătură privată nu este valabil încheiat, înseamnă că nu produce efecte juridice și, pe cale de consecință, nu este titlu executoriu conform legii speciale. Așadar, această mențiune din textul legal este absolut inutilă și redundantă”.

În schimb, întemeiat pe argumentele expuse pe larg supra, nu putem împărtăși punctul de vedere al autorului, în sensul că „prin art. 4 alin. (3) din Legea nr. 297/2018 (în forma amendată prin art. I pct. 4 din Legea nr. 196/2020) se instituie o condiție de executorialitate suplimentară constând în asigurarea publicității înscrisului sub semnătură privată titlu executoriu ope legis”.

[15] A se vedea și R. Dincă, Tema nr. 80 – Contractele reglementate de Codul civil ca titluri executorii, în E. Oprina, V. Bozeșan (coord.), Executarea silită. Dificultăți și soluții practice, Vol. 2, Ed. Universul Juridic, București, 2017, pp. 70-99.

[16] A se vedea R. Rizoiu, Tema nr. 82 – Chiar poate fi pus în executare un contract de ipotecă? Oricum? Oricând?, în E. Oprina, V. Bozeșan (coord.), Executarea silită, Vol. 2, op. cit., pp. 109-127, și O. Popescu, Tema nr. 83 – Executorialitatea ut singuli a contractelor de ipotecă mobiliară sub semnătură privată – probleme practice, în E. Oprina, V. Bozeșan (coord.), Executarea silită, Vol. 2, op. cit., pp. 128-139.

[17] Potrivit art. 1 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 297/2018, Registrul Național de Publicitate Mobiliară este un registru public în sensul prevederilor Codului civil și ale Codului de procedură civilă, un sistem național electronic de interes public, structurat pe persoane și bunuri, de evidență a priorității în caz de executare silită, de publicitate a actelor și operațiunilor juridice prevăzute de lege.

[18] A se vedea G. Boroi, M. Stancu, Drept procesual civil, ed. a 4‑a, revizuită și adăugită, Ed. Hamangiu, București, 2017, p. 1067, unde se arată că, în concret, „caracterul de titlu executoriu al unui înscris va fi reglementat de legea în vigoare la data întocmirii acestuia”.

[19] E. Oprina, I. Gârbuleț, Tratat teoretic și practic de executare silită, Vol. I. Teoria generală și procedurile execuționale, Ed. Universul Juridic, București, 2013, pp. 345-346. A se vedea și R. Dincă, Tema nr. 80 – Contractele reglementate de Codul civil ca titluri executorii, în E. Oprina, V. Bozeșan (coord.), Executarea silită, Vol. 2, op. cit., p. 79; Potrivit autorului, „caracterul executoriu este un efect al înscri­sului care se repercutează asupra modului de executare a obligațiilor decurgând din contractul pe care acest înscris îl constată”.

[20] Potrivit opiniei (corecte, dar lipsite de rigoare) exprimate de inițiatorul legii, „obligația de publicare în RNPM nu se aplică procedurilor de executare silită aflate în derulare, respectiv înscrisurilor sub semnătură privată pentru care punerea în executare a titlului s-a încuviințat anterior intrării în vigoare a formei modificate a art. 4 alin. (3) din Legea nr. 297/2018” – N. Șerban, Câteva explicații cu privire impactul asupra avocaților și executorilor judecătorești al modificărilor legislative cu privire la Registrul Național de Publicitate Mobiliară, 25.09.2020, www.juridice.ro.

[21] Pentru analiza și circumscrierea limitelor verificărilor efectuate de executor la deschiderea dosarului de executare silită și argumentele corespunzătoare, a se vedea V. Bozeșan, Obiectul și limitele verificărilor efectuate de executor la deschiderea dosarului de executare silită, în E. Oprina, V. Bozeșan, Executarea silită. Dificultăți și soluții practice, Vol. 3, în curs de apariție la Ed. Universul Juridic, București.

Înscrierea titlurilor în Registrul Național de Publicitate Mobiliară – condiție pentru începerea executării silite was last modified: octombrie 19th, 2020 by Vasile Bozeșan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice