Seminar Online [CUM A FOST] INPPI. Seminar Online: „Gestionarea obligațiilor de mediu în insolvență. Partea I: elemente de bună practică”

666       0

[CUM A FOST] INPPI. Seminar Online: „Gestionarea obligațiilor de mediu în insolvență. Partea I: elemente de bună practică” 📅 12 iunie 2020 [CUM A FOST] INPPI. Seminar Online: „Gestionarea obligațiilor de mediu în insolvență. Partea I: elemente de bună practică”

Data 12 iunie 2020
Locația

Într-un seminar organizat de Institutul Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență (INPPI), av. Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreședinte UNPIR și Florin Dragomir, vicepreședinte UNPIR, au descris câteva dintre aspectele cu care se confruntă practicienii în insolvență atunci când vine vorba despre obligațiile de mediu.

”Mi-aș fi dorit ca acest seminar să fie o dezbatere în cadrul unei conferințe naționale, ca să facem schimburi de experiență și cu colegii experimentați din alte zone ale țării, dar încercăm să ne facem datoria online”, a spus Florin Dragomir în deschiderea seminarului.

”Impactul problemelor de mediu în procedura insolvenței s-a acutizat în ultimii trei ani pe fondul înăspririi poziției Uniunii Europene față de România. România a fost supusă unei proceduri de infringement, a pierdut, pentru neînchiderea unui număr de 65 de halde industriale și depozite municipale de deșeuri. Probabil că sancțiunile financiare vor veni începând cu anul acesta. În mai 2020 (România) a primit o notificare de la Uniunea Europeană.

(…)

Alături de mine este dl. Tîrnoveanu și îi mulțumesc încă o dată pentru sprijinul acordat. Noi am reprezentat Uniunea în fața autorităților de mediu, încercând din 2017 să găsim o cale de comunicare cu Ministerul, cu celelalte două autorități, respectiv Agenția de Protecție a Mediului și Garda de Mediu, pentru că ei încearcă de mai mulți ani să intre în procedura insolvenței, nu găsesc calea, au primit opoziție de la Ministerul Justiției…

Uniunea a încercat să găsească acest dialog pentru că nouă ne sunt opozabile toate normele civile și penale care au legătură cu activitatea debitoarei noastre, mai ales în faliment. Acesta e motivul pentru care s-a născut acest demers. Din păcate dialogul nu s-a concretizat prea tare. Am participat la mai multe întâlniri, iar în 2019, cu înștiințarea conducerii UNPIR am retras oficial Uniunea din dialogul cu Ministerul Mediului în privința haldelor pentru că nu s-a concretizat nimic.”

La rândul său, Stan Tîrnoveanu a declarat în deschiderea cursului că:

”Este absolut necesar să se realizeze o coerență a reglementării în ceea ce privește mediul în dreptul insolvenței. Din păcate reglementările sunt secvențiale, ca să nu zic franjurate, astfel încât nu avem o transpunere care poate să fie făcută în cadrul procedurii insolvenței astfel încât să poți contura clar și limpede obligațiile de mediu.

Au fost mai multe tentative ale autorităților care gestionează problemele de mediu, mai mult sau mai puțin juridice, cert este că Ministerul Justiției, în momentul când a considerat că aceste lucruri nu sunt compatibile cu legea insolvenței, acele tentative au fost respinse din punct de vedere tehnic.

Noi ne dorim o reglementare care să fie coerentă, pentru că există principiul că nimeni nu se poate apăra prin necunoașterea legii, însă acest principiu de necunoaștere a legii a început să fie amendat în ultimul timp. Chiar dispozițiile legale încep să privească mai înțelept acest principiu pentru că apar foarte multe specificități unde sunt lucruri nereglementate și atunci lucrurile ar trebui să fie realizate în mod coerent.

Există o întreagă discuție dacă au sau nu au o creanță, dacă fac o declarație de creanță sau nu, din perspectiva legislației de mediu. Aceste lucruri ar trebui conturate și corelate pentru că nimănui nu îi folosește necunoașterea legii sau existența unui act normativ care nu este ansamblat”


Potrivit site-ului oficial (www.inppi.ro), INPPI organizează vineri, 12 iunie 2020, începând cu ora 12,00, seminarul online cu tema: „Gestionarea obligațiilor de mediu în insolvență. Partea I: elemente de bună practică”.

Lectori:

  • Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreședinte UNPIR
  • Florin Dragomir, vicepreședinte UNPIR

 

Acreditare INPPI: 4 puncte de pregătire profesională

 

Seminarele transmise online se adresează practicienilor în insolvență din toată țara și pot fi vizionate pe calculator, de la birou sau de acasă, în timp real. Urmărind în direct expunerea lectorului, veți avea posibilitatea de a adresa în scris întrebări la care veți primi răspunsuri pe parcursul transmisiunii.

Ulterior, veți avea acces la înregistrarea integrală video și audio.

ATENTIE: Persoanele care au întrebări prealabile transmiterii seminarului video, pentru a primi un răspuns pe parcursul transmisiunii, sunt invitate să trimită aceste întrebări la adresa office@inppi.ro.

Pentru mai multe detalii și pentru a vă înscrie click aici

 

[CUM A FOST] INPPI. Seminar Online: „Gestionarea obligațiilor de mediu în insolvență. Partea I: elemente de bună practică” was last modified: iunie 17th, 2020 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: