INM. Rezultatele concursului de referate adresat audienților INJ din Republica Moldova și auditorilor INM din România

3 iul. 2018
Vizualizari: 1480

Potrivit unui comunicat al INM din data de 2 iulie 2018, în perioada 28-29 iunie 2018 s-a desfășurat, la Chișinău, prima ediție a concursului de referate adresat audienților Institutului Național al Justiției din Republica Moldova și auditorilor Institutului Național al Magistraturii din România. Activitatea a fost organizată de Institutul Național al Justiției din Republica Moldova și Institutul Național al Magistraturii din România în baza Protocolului de colaborare semnat în 2014 de cele două instituții de formare judiciară.

Evenimentul a fost planificat cu ocazia celebrării, în 2018, a împlinirii a 100 de ani de la desăvârșirea statului național român realizată prin unirea provinciilor românești cu România. În acest context, auditorii de justiție ai INM și audienții INJ au fost invitați să contribuie la marcarea acestei celebrări prin realizarea de referate pe teme circumscrise Centenarului Marii Uniri.

 


Sursa foto: www.inm-lex.ro

Astfel, conform comunicatului, lucrările realizate au fost susținute în cadrul unei ceremonii găzduite de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Chișinău, în fața unui juriu alcătuit din: doamna Diana Scobioală, Directorul Institutului Național al Justiției din Republica Moldova, doamna Cristina Rotaru-Radu, Directorul Institutului Național al Magistraturii, domnul Mihai Poalelungi, Președintele Curții Constituționale din Republica Moldova, doamna Angela Motuzoc, Președintele Consiliului Superior al Procurorilor din Republica Moldova, domnul Victor Micu, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova, și domnul Ghenadie Pavliuc, vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău.

În plus, INM a mai precizat și faptul că temele abordate de către participanți s-au axat, în principal, pe succesele înregistrate în ceea ce privește integrarea sistemului judiciar basarabean în spațiul românesc și consolidarea statului de drept în cadrul României Mari.

 


Sursa foto: www.inm-lex.ro

Criteriile de evaluare a referatelor și a prezentărilor susținute au privit originalitatea prezentării, conținutul, argumentarea opiniilor, corectitudinea utilizării termenilor și limbajul juridic adecvat.

Au fost premiate de către juriu, în consecință, următoarele lucrări:

– premiul I: „Sistemele de publicitate imobiliară aplicabile în România – un veac de căutare a securității circuitului civil” – Alexandru Radu Togan (INM); „Justiția în Basarabia după Unirea cu România” – Marta Bîzgan (INJ)

– premiul al II-lea: „Procedura civilă după Unirea de la 1918 – unificare și progres” – Nicolae Cărăuș (INM); „Recunoașterea juridică internațională a Marii Uniri de la 1918” – Petru Iarmaliuc (INJ)

– premiul al III-lea: „Organizarea judecătorească după Marea Unire de la 1918” – Elena Aurelia Bâlu (INM); „Impactul Constituției din 1923 asupra vieții politice din Basarabia interbelică” – Nicolae Negru (INJ).

 


Sursa foto: www.inm-lex.ro

În acest context, Institutul Național al Magistraturii și-a exprimat interesul privind menținerea raporturilor de bună colaborare a celor două instituții organizatoare și în viitor.

Sursa informației

INM. Rezultatele concursului de referate adresat audienților INJ din Republica Moldova și auditorilor INM din România was last modified: iulie 3rd, 2018 by Universul Juridic
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: