INM. Raport de activitate pentru anul 2024
Institutul Național al Magistraturii (INM) a publicat Raportul de activitate al instituției pentru anul 2024.
În anul 2024, a marcat continuarea eforturilor de dezvoltare instituțională, de organizare a formării profesionale inițiale și continue sau de menținere a relațiilor extene.
În ceea ce privește dezvoltarea instituțională, în anul 2024, s-au menținut eforturile de completare a echipei de formatori a INM, prin recrutarea unor formatori cu normă întreagă, dar și a mai multor formatori colaboratori în cadrul formării inițiale și continue. Totodată, s-au reorganizat departamente din cadrul Institutului, dar și înființarea altora noi.
În ceea ce privește Consiliul Științific, acesta a suferit modificări, prin desemnarea de noi membri sau reînnoirea mandatului unor membri din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Curții de Apel București, Facultății de Drept a Universității Al.I. Cuza din Iași, Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, asociațiilor profesionale ale magistraților legal constituite și auditorilor de justiție.
INM a concentrat resurse importante și pentru formarea profesională inițială, pe parcursul anului anterior, obiectivele fiind asigurarea caracterului preponderent practic, pluridisciplinar și interdisciplinar al formării sau asigurarea unei formări complexe. În acest sens, în cadrul formării profesionale inițiale a fost organizată o multitudine de stagii de practică în cadrul intanțelor, parchetelor, dar și în cadrul cabinetelor și societăților de avocați.
În cadrul formării profesionale continue, INM a urmărit creșterea calității activității de formare la nivel centralizat și creșterea ponderii și a calității activităților de formare descentralizate, în acord cu obiectivele asumate prin Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar.
Institutul a pus accent, de-a lungul anului 2024 și pe menținerea și dezvoltarea relațiilor externe prin implicarea instituției în cadrul rețelelor de formare judiciară constituite la nivel regional, european și internațional.
Astfel, au fost înregistrate 625 de participări ale auditorilor de justiție, magistraților și formatorilor români la activități de formare cu componentă internațională, iar 213 magistrați, formatori și auditori de justiție din alte state europene au participat la activități de formare organizate sau coordonate de INM.
În anul 2024, INM a fost implicat în Rețeaua Europeană de Formare Judiciară (EJTN), Rețeaua Euro-Arabă de Formare Judiciară (EAJTN), Organizația Internațională de Formare Judiciară (IOJT), Rețeaua Instituțiilor de Formare Judiciară din Sud-Estul Europei, dar și în alte misiuni și activități internaționale.
INM a fost implicat, pe parcursul anului 2024, în organizarea, în diverse stadii de derulare, a 20 de concursuri și examene privind recrutarea și cariera magistraților.
Ocuparea posturilor vacante a continuat să reprezinte o prioritate pentru sistemul judiciar, în anul 2024, ca și în 2023, INM gestionând, în coordonarea CSM, în etape diferite ale procedurii, un număr de 5 concursuri de admitere în profesie.
În anul 2024, INM s-a axat pe o prezență activă în mediul online, prin campanii de informare privind activitatea instituției. Informațiile disponibile pe website-ul instituției au fost sistematizate, astfel încât datele relevante să poată fi în mod facil accesate de către cei interesați.
În conținutul Raportului anual al INM, pot fi consultate și informații referitoare la activitatea economico-financiară și administrativă, dar și bilanțul solicitărilor informațiilor de interes public.
Pentru Raportul anual detaliat, vă recomandăm să consultați sursa informației.