INM. Programul de schimb „Judiciary Learning Grant – Proiect de finanțare a formării judiciare”

19 ian. 2023
Vizualizari: 196

Institutul Național al Magistraturii (INM) informează cu privire la organizarea, de către EJTN, a programului de schimb intitulat „Judiciary Learning Grant – Proiect de finanțare a formării judiciare”.

Programul își propune să consolideze activitatea judiciară și să contribuie efectiv la o schimbare pozitivă prin dialog, abordare colaborativă în soluționarea problemelor din practica judiciară, precum și la crearea de rețele judiciare transnaționale.

Astfel, în măsura în care un judecător, un procuror sau un formator identifică, în activitatea sa profesională curentă, o nevoie de formare în context internațional, în vederea soluționării unei probleme juridice concrete cu care se confruntă, nevoie de formare care poate consta în: dobândirea de cunoștințe, informații privind soluții adoptate în cadrul altor jurisdicții etc., și dacă stabilește că acestea pot fi obținute printr-un stagiu organizat într-un alt stat, poate depune un proiect de formare judiciară prin care să solicite finanțarea stagiului respectiv.

Programul se adresează judecătorilor, procurorilor și formatorilor.

Stagiile pot fi organizate atât în cadrul instanțelor, parchetelor, instituțiilor naționale de formare, cât și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului sau la Curtea de Jutiție a Uniunii Europene.

Pentru evaluarea proiectelor depuse, EJTN a elaborat o grilă de evaluare. Punctajul minim pentru aprobarea proiectelor este de 12 puncte (din maximul de 16 puncte).

Programul nu implică automat reciprocitate.

După desfășurarea stagiului participanții vor transmite EJTN două rapoarte de evaluare. Magistrații și formatorii participanți vor putea dobândi certificatele de participare doar după depunerea ambelor rapoarte.

Stagiile se desfășoară pe o perioadă de cel mult 5 zile lucrătoare (perioada nu include zilele de călătorie). Acestea trebuie să se desfășoare până cel târziu 15 decembrie 2023.

Limba de lucru va fi stabilită de comun acord între participanții în proiect

Nu există un termen-limită de depunere a proiectelor, acestea fiind evaluate pe măsură ce sunt depuse (cu respectarea termenelor necesare pentru evaluarea proiectului/înscriere pe platformă/implementare, menționate în continuare). Candidaturile pot fi depuse până cel târziu în data de 15 noiembrie 2023.

Finanțarea va fi aprobată în ordinea depunerii proiectelor, în limita fondurilor disponibile. În măsura în care fondurile alocate vor fi epuizate, INM va anunța închiderea procedurii de înscriere.

Într-o primă etapă proiectele vor fi analizate de INM, care le va evalua prin prisma criteriilor stabilite de EJTN:

− identificarea unei nevoi de formare relevante pentru activitatea de zi cu zi a candidatului;

− obiectivele formării – răspunsurile pe care magistratul sau formatorul le urmărește și impactul concret pe care experiența dobândită în cadrul stagiului o va avea asupra activității sale;

− activitățile propuse (agenda stagiului) și modalitățile de implementare în activitatea practică a magistratului/formatorului a soluțiilor identificate;

− planul de diseminare a informațiilor dobândite și a rezultatelor obținute.

Aceste cerințe specifice vor fi analizate corelativ cu condiția cunoașterii temeinice a limbii străine în care se desfășoară programul, atestată, în principal, prin documente oficiale depuse de candidat.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Proiectele care obțin punctajul minim de 12 puncte vor fi transmise EJTN care le va evalua, la rândul său, prin raportare la aceleași cerințe și va informa candidații în măsura în care proiectele lor au fost aprobate pentru finanțare.

Pentru informații suplimentare, vă invităm să consultați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și INM. Programul de schimb „Schimburi regionale” – 2023

 

INM. Programul de schimb „Judiciary Learning Grant – Proiect de finanțare a formării judiciare” was last modified: ianuarie 19th, 2023 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: