[UPDATE: Stagiu de lungă durată la CJUE] INM. Programul de schimb între autoritățile judiciare 2018

20 nov. 2017
Vizualizari: 1178
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 20 noiembrie 2017: Stagiu de lungă durată (6 luni) la CJUE

Potrivit unui anunț din data de 16 noiembrie 2017 – în cadrul programului de schimb între autoritățile judiciare – Rețeaua Europeană de Formare Judiciară împreună cu Institutul Național al Magistraturii lansează un stagiu de 6 luni la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Participanții la acest stagiu vor fi integrați în cabinetele membrilor uneia dintre instanțele care alcătuiesc CJUE (Curtea de Justiție, Curtea Generală și Tribunalul Funcției Publice).

Astfel, sarcinile participanților vor fi stabilite în concordanță cu nevoile existente în fiecare cabinet. În principal sarcinile vor fi strâns legate de dosarele pe care fiecare membru al Curții le are de soluționat în calitatea acestuia de Judecător, Raportor sau Avocat General. Participanții nu vor putea asista în cadrul deliberărilor curții.

Stagiul se va desfășura pe o perioadă de 6 luni, în intervalul 1 septembrie 2018 – 28 februarie 2019.

Locul desfășurare al stagiului: Luxemburg.

Limba în care se va desfășura stagiul: limba franceză.

CUI SE ADRESEAZĂ. Stagiul de 6 luni la CJUE se adresează persoanelor care:

– sunt judecători sau procurori ai unui stat membru UE;
– au cel puțin 1 an experiență ca judecător sau procuror;
– au cunoștințe de drept al Uniunii Europene;
– au cunoștințe avansate de limba franceză, putând, astfel sprijini membrii cabinetului în procesarea documentelor și redactarea deciziilor;
– cunosc și o altă limbă de circulație europeană.

NUMĂR DE LOCURI. România are stabilit un loc pentru stagiul de lungă durată. Selecția finală va fi realizată de CJUE, selectarea unui candidat din România nefiind garantată.

FINANȚARE. Participanții vor avea alocat un per-diem de 120 euro pe toată perioada de desfășurare a stagiuluiMai multe detalii pot fi găsite pe pagina web a EJTN: http://www.ejtn.eu/Exchange-Programme/Activities/.

DOCUMENTE NECESARE PENTRU ÎNSCRIERE:

– formularul ON-LINE completat;
– curriculum vitae în limba franceză;
– certificat de competență lingvistică pentru limba franceză;
– avizul colegiului de conducere al instanței sau parchetului unde își desfășoară activitatea, iar în caz de urgență, avizul președintelui secției/procurorului-șef secție în care judecătorul sau procurorul își desfășoară activitatea sau, dacă nu există secții, avizul conducătorului instanței sau parchetului (potrivit art. 6 din Regulamentul privind drepturile și obligațiile persoanelor trimise în misiune temporară în străinătate de către Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară, Institutul Național al Magistraturii și Școala Națională de Grefieri, precum și pentru stabilirea procedurii de aprobare a acestor misiuni, aprobat prin hotărârea Plenului CSM nr. 335/13.03.2014).

MODALITATEA DE ÎNSCRIERE

1. Se completează formularul online pus la dispoziție de EJTN care se află la adresa: http://ejtn-exchange.azurewebsites.net/.

– selecția tipului de program pentru care aplică. În cazul programului de schimb dedicat judecătorilor, procurorilor și formatorilor INM se va alege opțiunea Long term training periods /Stages de longue durée;
– în chenarul intitulat „cod de referință” (reference code/référence), va fi introdus Codul Numeric Personal al aplicantului, iar apoi va fi apasată tasta Apply / Postuler.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

ATENȚIE!Neintroducerea CNP-ului atrage imposibilitatea înregistrării aplicației în baza de date cu participări internaționale a INM și astfel, imposibilitatea includerii aplicantului în procedura de selecție.

– bifarea chenarului prin care candidații sunt informați cu privire la obligativitatea transmiterii avizului colegiului de conducere. Aplicațiile transmise fără acest aviz vor fi excluse din procedura de selecție;
– se selectează instituția care va găzdui stagiul (Court of Justice of the EU / Cour de Justice de l’UE);
– se selectează durata stagiului (6 luni);
– după completarea formularului on-line faceți click pe butonul „Submit application/Envoyer la candidature”, documentele necesare înscrierii urmând să fie transmise conform punctului 2.

2. Se încarcă documentele în formularul INM.

– documentele necesare pentru înscriere, respectiv curriculum vitae, avizul colegiului de conducere și certificatul de competență lingvistică, vor fi încărcate prin intermediul formularului pus la dispoziția candidaților de INM la adresa: http://www.inm-lex.ro/form/.

TERMEN ÎNSCRIERE: 15 decembrie 2018.

CRITERII DE SELECȚIE. INM va efectua selecția inițială a candidaților români în funcție de următoarele criterii:

– relevanța programului pentru activitatea profesională a magistratului;
– neparticiparea recentă la alte forme de pregătire internațională;
– posibilitatea și disponibilitatea magistratului de a disemina informațiile la care va avea acces prin participarea la stagiu;
– motivația pentru efectuarea stagiului.

Fiecare criteriu de selecție va fi analizat corelativ cu condiția cunoașterii temeinice a limbii străine în care se desfășoară stagiul, atestată, în principal, prin documente oficiale depuse de candidați.

PERSOANA DE CONTACT. Diana MIHĂILĂ: tel. – 021 407 62 53, e-mail – diana.mihaila@just.ro .

IMPORTANT! Magistrații selectați vor iniția demersurile necesare în vederea organizării deplasării (achiziționarea biletelor de transport, rezervarea hotelului etc.) numai după primirea invitației oficiale din partea EJTN, cu respectarea condițiilor administrative și financiare specificate în documentele anexate corespondenței EJTN.

În termen de 15 zile de la finalizarea programului de pregătire, participanții pot transmite INM un raport privind activitățile desfășurate în cadrul programului de formare, problemele de drept dezbătute și soluțiile relevate, precum și orice alte informații de natură să permită o evaluare a calității și eficacității programului.

Selecția INM conferă magistraților selectați doar o vocație de participare, urmând ca participarea efectivă să fie determinată în urma deciziei organizatorilor.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta și:

– Condițiile financiare ale activităților implementate de EJTN;
– Întrebări frecvente_EN;
– Întrebări frecvente_FR.

Sursa informației


INM. Programul de schimb între autoritățile judiciare 2018

Potrivit anunțului din data de 16 noiembrie 2017, Institutul Național al Magistraturii și Rețeaua Europeană de Formare Judiciară – EJTN anunță lansarea programului de schimb 2018 cu următoarele componente:

1. Programul de schimb pentru judecători și procurori;
2. Programul de schimb pentru formatori;
3. Schimburi specializate pentru judecători și procurori;
4. Programul de schimb pentru conducători de instanțe sau parchete.

DESCRIERE

1. Programul de schimb pentru judecători și procurori

Programul de schimb pentru judecători și procurori constă în stagii cu durate de una sau două săptămâni (5/10 zile lucrătoare), participanții putând opta, după caz, pentru efectuarea unei săptămâni sau a două săptămâni de stagiu. Stagiile se desfășoară la o instanță sau la un parchet dintr-unul din statele participante.

Statele participante, numărul total de locuri oferite de fiecare stat, durata stagiului, precum și limba de desfășurare figurează în formularul de aplicație online, la care vom face referire în cele ce urmează.

În cadrul acestui stagiu, magistratul efectuează vizite în instanțe, parchete sau alte instituții cu activitate jurisdicțională, asistă la ședințe de judecată și participă, alături de un coordonator de stagiu din acel stat, la redactarea și efectuarea de acte procedurale.

Un loc aparte îl ocupă schimbul de judecători specializați în soluționarea cauzelor de drept administrativ. Dat fiind faptul că jurisdicția administrativă are o reglementare diferita în statele Europei, numărul de locuri alocat acestei categorii de magistrați se stabilește separat, în funcție de numărul de locuri oferit de fiecare din statele membre EJTN.

Perioada concretă este stabilită ulterior, de comun acord, de judecătorul sau procurorul selectat și punctul de contact din statul în care se desfășoară stagiul.

2. Programul de schimb pentru formatori

Programul de schimb între formatori constă în efectuarea unui stagiu de o săptămână (5 zile lucrătoare) la o instituție de formare din Europa (în funcție de opțiunile exprimate).

3. Schimburi specializate pentru judecători și procurori

Prin intermediul acestui program se urmărește dezvoltarea unor schimburi pentru judecătorii/procurorii care își desfășoară activitatea în unul dintre următoarele domenii:

– dreptul refugiaților/azil;
– drept bancar;
– dreptul concurenței;
– drept comercial/dreptul economiei;
– dreptul contractelor;
– combaterea terorismului;
– dreptul mediului;
– dreptul familiei;
– combaterea infracțiunilor economico-financiare;
– dreptul insolvenței;
– dreptul muncii;
– mediere;
– combaterea criminalității organizate;
– dreptul sănătății publice;
– drept fiscal,

programul stagiului fiind axat pe un schimb de experiență în aceste domenii specializate. Aceste schimburi se desfășoară pe o perioadă de 5 zile.

4. Programul de schimb pentru conducători de instanțe sau parchete

Această componentă se adresează exclusiv conducătorilor de instanțe sau parchete. În cazul acestei componente, agenda stagiului se va axa pe următoarele aspecte:

– surse de tensiune în cadrul instituției;
– leadership pentru profesioniști;
– media și influența sa asupra actului de justiție;
– managementul schimbării;
– tehnologia informației și a comunicațiilor.

Programul stagiului conducătorilor de instanțe și parchete va fi organizat de omologi din celelalte state europene participante, astfel că se recomandă alegerea unei instanțe/parchet de același grad cu instanța sau parchetul de unde provine magistratul participant.

Stagiul se va desfășura pe o perioadă cuprinsă între 3 și 5 zile.

ORGANIZATORI

– Rețeaua Europeană de Formare Judiciară – EJTN;
– Institutul Național al Magistraturii.

PERIOADA

Schimburile vor avea loc în perioada 1 martie – 31 decembrie 2018.

Perioadele concrete de efectuare a stagiilor vor fi stabilite ulterior, de comun acord, de judecătorul/procurorul/formatorul selectat și punctul de contact din statul în care se desfășoară stagiul.

STATE PARTICIPANTE, NUMĂRUL DE LOCURI ȘI LIMBA STAGIULUI

Statele participante, numărul locurilor disponibile, nivelul instanței sau al parchetului care va găzdui stagiile precum și limba stagiilor se regăsesc detaliate în formularul de înscriere on-line.

Magistrații participanți trebuie să cunoască la un nivel mediu/avansat limba indicată pentru stagiul ales.

CUI SE ADRESEAZĂ

1. Programul de schimb pentru judecători și procurori

Se adresează judecătorilor și procurorilor români. O componentă a acestui program se adresează judecătorilor specializați în drept administrativ.

2. Programul de schimb pentru formatori

Se adresează formatorilor Institutului Național al Magistraturii

3. Schimburi specializate pentru judecători și procurori

Se adresează judecătorilor și procurorilor români specializați în unul din domeniile:

– dreptul refugiaților/azil;
– drept bancar;
– dreptul concurenței;
– drept comercial/dreptul economiei;
– dreptul contractelor;
– combaterea terorismului;
– dreptul mediului;
– dreptul familiei;
– combaterea infracțiunilor economico-financiare;
– dreptul insolvenței;
– dreptul muncii;
– mediere;
– combaterea criminalității organizate;
– dreptul sănătății publice;
– drept fiscal.

4. Programul de schimb pentru conducători de instanțe sau parchete

Schimburile pentru conducătorii de instanțe și parchete sunt deschise participării președinților și vicepreședinților de instanță, respectiv procurorilor generali, procurorilor generali adjuncți, prim-procurorilor și prim-procurorilor adjuncți, indiferent de gradul instanței sau al parchetului.

Precizăm faptul că programul stagiului conducătorilor de instanțe și parchete va fi organizat de omologi din celelalte state europene participante, astfel că se recomandă alegerea unei instanțe/parchet de același grad cu instanța sau parchetul de unde provine magistratul participant.

FINANȚARE

EJTN acordă un per-diem (între 150 – 210 Euro/zi, în funcție de statul în care are loc stagiul). 70% din suma este virată înainte de desfășurarea stagiului, iar 30% după finalizarea acestuia și transmiterea către EJTN a raportului de stagiu.

Prin depunerea documentelor solicitate în acest anunț, candidații acceptă ca, în ipoteza selectării în vederea participării, stagiul să se desfășoare exclusiv în condițiile financiare aprobate la nivel de EJTN ( a se vedea documentul anexat pe pagina web).

Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina web a EJTN: http://www.ejtn.eu/Exchange-Programme/Activities/.

DOCUMENTE NECESARE PENTRU ÎNSCRIERE

– formularul de înscriere ON-LINE completat;
– curriculum vitae în limba română;
– certificat de competență lingvistică – în măsura în care candidatul posedă un astfel de certificat;
– avizul colegiului de conducere al instanței sau parchetului la care aceștia își desfășoară activitatea, iar în caz de urgență, avizul președintelui secției/procurorului șef secție în care judecătorul sau procurorul își desfășoară activitatea sau, dacă nu există secții, avizul conducătorului instanței sau parchetului (potrivit art. 6 din Regulamentul privind drepturile și obligațiile persoanelor trimise în misiune temporară în străinătate de către Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară, Institutul Național al Magistraturii și Școala Națională de Grefieri, precum și pentru stabilirea procedurii de aprobare a acestor misiuni, aprobat prin hotărârea Plenului CSM nr. 335/13.03.2014).

MODALITATEA DE ÎNSCRIERE:

1. Se completează formularul online pus la dispoziție de EJTN care se află la adresa: http://ejtn-exchange.azurewebsites.net/.

– pentru activitățile enumerate în acest anunț se va alege opțiunea Short term exchanges / Stages courts;
– în câmpul intitulat “cod de referință” (reference code/référence), va fi introdus Codul Numeric Personal al aplicantului, iar apoi va fi apasată tasta Apply / Postuler.

ATENȚIE! Neintroducerea CNP-ului atrage imposibilitatea înregistrării aplicației în baza de date cu participări internaționale a INM și astfel, imposibilitatea includerii aplicantului în procedura de selecție;

– după completarea formularului online faceți click pe butonul „Submit application/Envoyer la candidature”, documentele necesare înscrierii urmând să fie transmise conform punctului 2.

2. Se încarcă documentele în formularul INM

Documentele necesare pentru înscriere, respectiv curriculum vitae, avizul colegiului de conducere și certificatul de competență lingvistică, vor fi încărcate prin intermediul formularului pus la dispoziția candidaților de INM la adresa: http://www.inm-lex.ro/form/.

TERMEN ÎNSCRIERE: 15 decembrie 2017.

CRITERII DE SELECȚIE: INM va efectua selecția inițială a candidaților români în funcție de următoarele criterii:

– relevanța programului pentru activitatea profesională a magistratului candidat/specializarea cerută pentru curs;
– neparticiparea anterioară în programul de schimb;
– posibilitatea și disponibilitatea magistratului de a disemina informațiile la care va avea acces prin participarea la programul de pregătire.

Fiecare criteriu de selecție va fi analizat corelativ cu condiția cunoașterii temeinice a uneia din limbile străine în care se desfășoară programul de pregătire, atestată, în principal, prin documente oficiale depuse de candidat.

În măsura în care criteriile sus-menționate nu vor fi suficiente pentru departajarea candidaților, la stabilirea listei finale urmează a fi acordată prioritate candidaților care își desfășoară activitatea la instanțe/unități de parchet mai înalte în grad și /sau cu vechime mai mare în profesie.

PERSOANA DE CONTACT: Diana MIHĂILĂ, tel. 021 407 62 53, e-mail: diana.mihaila@just.ro

IMPORTANT! – Magistrații selectați vor iniția demersurile necesare în vederea organizării deplasării (achiziționarea biletelor de transport, rezervarea hotelului etc.) numai după primirea invitației oficiale din partea EJTN, cu respectarea condițiilor administrative și financiare specificate în documentele anexate corespondenței EJTN.

În termen de 15 zile de la finalizarea programului de pregătire, participanții pot transmite INM un raport privind activitățile desfășurate în cadrul programului de formare, problemele de drept dezbătute și soluțiile relevate, precum și orice alte informații de natură să permită o evaluare a calității și eficacității programului.

Selecția INM conferă magistraților selectați doar o vocație de participare, urmând ca participarea efectivă să fie determinată în urma deciziei organizatorilor.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta și:

– Condițiile financiare ale activităților implementate de EJTN;
– Întrebări frecvente_EN;
– Întrebări frecvente_FR.

Sursa informației

 

[UPDATE: Stagiu de lungă durată la CJUE] INM. Programul de schimb între autoritățile judiciare 2018 was last modified: noiembrie 20th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: