[UPDATE: Rezultatele selecției] Programul de schimb între autoritățile judiciare 2017

13 feb. 2017
Vizualizari: 1057
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 13 februarie 2017: Rezultatele selecției pentru Programul de schimb între autoritățile judiciare 2017

Prin comunicatul din data de 13 februarie 2017, INM a dat publicității rezultatele selecției pentru Programul de schimb între autoritățile judiciare 2017.

Puteți consulta mai jos listele publicate de INM.


Programul de schimb între autoritățile judiciare 2017

Institutul Național al Magistraturii (INM) va organiza în 2017, împreună cu Rețeaua Europeană de Formare Judiciară (EJTN), un program de schimb de magistrați între statele europene.

Această inițiativă continuă un program inițiat de Comisia Europeană, Programul de schimb al autorităților judiciare, în cadrul căruia, în perioada 2005 – 2016, magistrați din toate statele Europei au fost implicați în astfel de schimburi.

În cursul anilor anteriori, INM a făcut posibilă participarea unui număr considerabil de magistrați români (auditori de justiție, judecători și procurori, formatori INM) la stagii în state ca Anglia, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Olanda, Slovacia, Spania, Suedia și Scoția. În același timp, peste 600 de magistrați din aceste țări au venit în aceeași perioadă în România pentru stagii de două săptămâni.

Programul de schimburi va continua și în cursul anului 2017, sub coordonarea EJTN. Programul beneficiază de finanțare din partea Comisiei Europene. Programul se desfășoară pe trei paliere și anume:

1. Stagii în cadrul instanțelor și parchetelor, cu durate de una sau două săptămâni (5/10 zile lucrătoare), participanții putând opta, după caz, pentru efectuarea unei săptămâni sau a două săptămâni de stagiu. Stagiile se desfășoară la o instanță sau la un parchet dintr-unul din statele participante.

Statele participante, numărul total de locuri oferite de fiecare stat, durata stagiului, precum și limba de desfășurare figurează în formularul de aplicație online, la care vom face referire în cele ce urmează.

În cadrul acestui stagiu, magistratul efectuează vizite în instanțe, parchete sau alte instituții cu activitate jurisdicțională, asistă la ședințe de judecată și participă, alături de un coordonator de stagiu din acel stat, la redactarea și efectuarea de acte procedurale;

2. Un loc aparte îl ocupă schimbul de judecători specializați în soluționarea cauzelor de drept administrativ. Dat fiind faptul că jurisdicția administrativă are o reglementare diferita în statele Europei, numărul de locuri alocat acestei categorii de magistrați se stabilește separat, în funcție de numărul de locuri oferit de fiecare din statele membre EJTN, care au o jurisdicție specială în această materie;

3. Schimb de formatori între diverse instituții de formare din Europa.

Programul de schimb între autoritățile judiciare este coordonat de EJTN.

Perioada

Programul de schimb se va desfășura pe parcursul anului 2017. Stagiile sunt programate să dureze după caz o săptămână sau două săptămâni (5/10 zile lucrătoare), participanții putând opta, în funcție de oferta statului gazdă, pentru efectuarea unei săptămâni sau a ambelor săptămâni de stagiu.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Candidații vor completa în aplicația online perioada preferată pentru efectuarea programului, intervalul exact urmând să fie stabilit de comun acord cu punctul de contact din statul gazdă.

Statele participante, numărul de locuri și limba de desfășurare

Statele și instituțiile participante în cadrul programului de schimb se găsesc pe pagina de web a EJTN, lista putând fi consultată la acest link.

Numărul total de locuri oferite de fiecare stat, durata stagiului, precum și limba de desfășurare figurează în formularul de aplicație online, care trebuie complet conform procedurii prezentate în cele ce urmează.

Trebuie subliniat faptul că în listă se regăsesc locurile oferite de fiecare stat, pentru întreg programul, iar nu locurile care vor fi puse la dispoziția magistraților români. Statele care vor primi magistrați români, precum și numărul definitiv de locuri, vor fi stabilite ulterior de EJTN.

Cui se adresează

Acest program de schimb se adresează judecătorilor, procurorilor și formatorilor INM.

Finanțare

EJTN acordă un per diem în valoare de 150 – 210 Euro/zi, în funcție de statul în care are loc stagiul. 70% din sumă este virată înainte de desfășurarea stagiului, iar 30% după finalizarea acestuia și transmiterea către EJTN a raportului de stagiu.

Procedura de aplicație

Procedura de aplicație pentru programele de schimb EJTN se realizează online, la acest link.

După accesarea link-ului furnizat, aplicanții trebuie să parcurgă următoarele etape (în ordinea indicată):

1. Selecția tipului de program pentru care aplică. În cazul programului de schimb dedicat judecătorilor, procurorilor și formatorilor INM se va alege opțiunea Short term exchanges / Stages courts;

2. În chenarul intitulat „cod de referință” (reference code/référence), va fi introdus Codul Numeric Personal al aplicantului, iar apoi va fi apăsată tasta Apply / Postuler.

ATENȚIE! Neintroducerea CNP-ului atrage imposibilitatea înregistrării aplicației în baza de date cu participări internaționale a INM și astfel, imposibilitatea includerii aplicantului în procedura de selecție;

3. Completarea formularului de aplicație online.

Formularul de aplicație online trebuie completat de candidați în mod integral. Pentru detalii suplimentare privind modul de completare al formularului consultați sursa informației.

Termen-limită

Magistrații/formatorii interesați trebuie să completeze aplicația online până la data de 30 noiembrie 2016.

După expirarea acestui termen, accesarea formularului de aplicație online nu va mai fi posibilă.

Criterii de selecție

INM va efectua selecția inițială a candidaților români în funcție de următoarele criterii:

  • relevanța programului pentru activitatea profesională a magistratului candidat/specializarea cerută pentru curs;
  • neparticiparea recentă la alte forme de pregătire internațională;
  • posibilitatea și disponibilitatea magistratului de a disemina informațiile la care va avea acces prin participarea la programul de pregătire;

Fiecare criteriu de selecție va fi analizat corelativ cu condiția cunoașterii temeinice a limbii străine în care se desfășoară stagiul, atestată, în principal, prin documente oficiale depuse de candidat.

În măsura în care criteriile sus-menționate nu vor fi suficiente pentru departajarea candidaților, la stabilirea listei finale urmează a fi acordată prioritate candidaților care își desfășoară activitatea la instanțe/unități de parchet mai înalte în grad și /sau cu vechime mai mare în profesie.

Persoana de contact

Ruxandra Elena STAN, tel. 021 407 62 43, email: ruxandra.stan@inm-lex.ro.

Sursa informației

[UPDATE: Rezultatele selecției] Programul de schimb între autoritățile judiciare 2017 was last modified: februarie 13th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: