Infrastructura este o condiție esențială pentru dezvoltarea unei țări și ar trebui ca cine conduce această țară să se gândească că toate regiunile

31 dec. 2018
Vizualizari: 1309

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună la Sinaia, 13 decembrie 2018, la concluziile activității Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii pe anul 2018, cu dl Ion Roman, antreprenor, întreprinzător, dintr-o zonă mai puțin favorizată a României, d-le Roman, nu?

Ion Roman: Da. Păi, dacă suntem din Vrancea, în primul rând ar trebui să treacă autostrada pe la noi, de la București spre Suceava, ca să ieșim și noi în lume. Dar guvernanții nu prea se gândesc la noi, decât așa, numai la alegeri, și peste patru ani, cine știe, cei care au promis acum uită atunci. Așa că încercăm să ne descurcăm cum putem.

Nicolae Cîrstea: Din discuțiile pe care le-am avut mai devreme și cu ceilalți colegi, într-adevăr, problemele de infrastructură sunt cele care îi preocupă foarte mult, așa cum vă preocupă și pe dumneavoastră, au un impact nefast acestea, în activitatea cotidiană a întreprinzătorilor din România.

Ion Roman: Da, infrastructura este o condiție esențială pentru dezvoltarea unei țări și ar trebui ca cine conduce această țară să se gândească că toate regiunile, toate zonele trebuie dezvoltate, și nu numai unele. Acum noi îi invidiem pe cei din Transilvania că sunt mai dezvoltați decât noi, și Bucureștiul, și n-am vrea să fim o zonă sau o regiune de mâna a treia, pentru că toți suntem români și trebuie să ne dezvoltăm cât de cât la fel. Or, în Vrancea, după revoluție s-au modernizat niște drumuri către București, s-a făcut un drum nou, care este deosebit de bun, de la Focșani, prin Vidra, Lepșa, Cascada Putnei, spre Târgu Secuiesc, deci spre Ardeal. Eu, ca întreprinzător de turism, chiar mă gândeam să fac niște programe, să aducem ardelenii care se duceau spre mare și nu pot să ajungă într-o zi, că fac 12-15 ore cu mașina, să-i aducem în Vrancea, să-i ducem să viziteze podgoriile, să-și facă aprovizionare cu vin și după aceea să se ducă la Litoral și să vină înapoi… adică să facem o legătură între provinciile astea istorice românești – Transilvania, Moldova și Țara Românească – și fără drumuri nu se poate. Și avem un drum deosebit și probabil că cei care ne urmăresc or să fie curioși și or să vină în Vrancea, să facă un circuit, așa cum suntem acum la Sinaia, Sinaia – Brașov – Tg. Secuiesc – Țara Vrancei-Focșani și ajungem la București, ca să încheiem circuitul.

Nicolae Cîrstea: Care dintre ideile și proiectele dezbătute în interiorul Consiliului Național v-au atras atenția în acest an?

Ion Roman: Așa cum îmi place mie să spun, Patronatul Național al IMM-urilor, adică acest Consiliu Național, se implică de 25 de ani, că de 25 de ani sunt și eu președinte pentru IMM-uri, deci noi suntem…

Nicolae Cîrstea: Sunteți fondatori.

Ion Roman: Da, suntem fondatori, dar lucrăm fără niciun ban, lucrăm obștesc și lumea ne întreabă: Domnule, ce ai câștigat? Nu, n-am câștigat. Am câștigat prestanță, am câștigat că sunt documentat, am câștigat că am făcut o deplasare, am avantajul că avem oportunități de la oameni care cutreieră prin Europa, prin Uniunea Europeană, oameni din mediul universitar și care sprijină activitatea firmelor mici și mijlocii, indiferent de domeniul lor, iar consiliul a coagulat această mișcare patronală și suntem cel mai tare patronat din țară. Și în Vrancea… dacă întrebi pe cineva dacă a auzit de Patronatul IMM-urilor și că este unul, Roman, care se ocupă… dar alte patronate nu sunt, pentru că este greu să găsești pe cineva, este greu să găsești niște lideri, că ne-ar trebui, totuși, lideri care să reprezinte un interes, un domeniu de activitate. Așadar, singura nădejde a noastră este consiliul, care mai trage de mânecă guvernul, se duce la Consiliul Economic și Social, se duce cu propunerile noastre și în acest an am cunoscut o anumită dezvoltare, dar trebuie să avem în vedere că, dacă ne-am dezvoltat, deci dacă numărul firmelor s-a consolidat și s-a dezvoltat cu 10%, au dispărut 8%, deci adaosul la dezvoltare este destul de mic, pentru că legislația este foarte stufoasă și greu de îndeplinit, că taxele și impozitele sunt prea mari, că nu sunt facilități pentru cei care sunt mai mici, că cel mai mult omoară firmele acestea care sunt microîntreprinderi până în zece salariați cu birocrație, cu fel de fel de situații și atunci când lucrezi în firmă sau sunt 2-3 asociați, n-ai nici secretară, n-ai nici economist, nici jurist și tu trebuie să le înglobezi pe toate – lucru care este foarte complicat. Ce trebuie să fac, să mă ocup de respectarea legilor, sau trebuie să mă ocup să-mi dezvolt afacerea. Pentru că, la urma urmei, trăim din ceea ce ne rămâne din ceea ce facem, din profitul pe care-l facem, dacă-l facem. Dar trebuie să recunoaștem că sunt încă foarte multe firme care acționează pe pierdere, adică nu vor ele să acționeze, dar acționează cu speranța că mâine-poimâine va fi mai bine pentru ele, se vor capitaliza și vor face, și ele, plus-valoare, plus-produs și vor trăi în hățișul ăsta românesc, pur românesc.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc pentru discuție, vă doresc putere de muncă pentru a răzbi în acest mediu antreprenorial, legislativ, în care autoritățile sprijină sau nu viața și activitatea antreprenorilor din România.

Ion Roman: Și eu vă mulțumesc și vă invit în Vrancea să vedeți locuri istorice deosebite – sunt cele patru mausolee, de la Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani; este un eveniment cu Vrancea Eroică, s-au plantat 500.000 de stejari în amintirea eroilor; Vrancea este pe primul loc la vinuri și la suprafața de vie, vă invităm la degustări de vinuri, la întâlniri, la consfătuiri pe care le putem face. Și cei care ne urmăresc trebuie să înțeleagă că Vrancea este foarte primitoare și vă așteptăm și, cu prilejul acesta, să vă spunem La mulți ani vrâncenește… Îmi pare rău că nu avem un pahar de timp, dar mai avem timp să îl aprovizionăm. La mulți ani!

Nicolae Cîrstea: Mulțumesc.

Infrastructura este o condiție esențială pentru dezvoltarea unei țări și ar trebui ca cine conduce această țară să se gândească că toate regiunile was last modified: decembrie 25th, 2018 by Ion Roman

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice