Infracțiunile de furt calificat în asociere şi tentativă de furt. Arestarea provizorie a persoanei solicitate (NCPP, L. nr. 302/2004)

12 feb. 2020
Vizualizari: 639
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 669/2018

L. nr. 302/2004: art. 101 alin. (5) lit. a); NCPP: art. 275 alin. (2)

La data de 12 iulie 2018 a fost înregistrată, sub nr. x/2/2018, sesizarea nr. x/II-5/2018 formulată de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, privind arestarea provizorie pe baza semnalării în Sistemul de Informații Schengen și în vederea punerii în executare a mandatului european de arestare, emis la data de 31 mai 2018 de autoritățile din Italia, precum și predarea persoanei solicitate A., cetățean român.

Persoana solicitată a fost prezentată în fața procurorului la data de 12 iulie 2018, procurorul dispunând măsura reținerii acesteia în cauză pe o perioadă de 24 de ore, de la data de 12 iulie 2018 până la data de 13 iulie 2018, persoanei solicitate fiindu-i aduse la cunoștință existența mandatului și infracțiunile care au determinat emiterea acestuia de către autoritățile din Italia, și a fost prezentată instanței de judecată la termenul de astăzi, 12 iulie 2018.

Curtea de apel a adus la cunoștință persoanei solicitate conținutul semnalării și faptul că se reține în cuprinsul acesteia existența mandatului european de arestare emis de autoritățile din Italia împotriva sa la data de 31 mai 2018.

Totodată, a procedat la audierea persoanei solicitate și a consemnat poziția acesteia și reținând că urmează a se depune mandatul european de arestare, a pus în discuție luarea măsurii arestării provizorii față de persoana solicitată.

Curtea de apel a constatat că împotriva persoanei solicitate a fost emis mandatul european de arestare de către autoritățile din Italia la data de 31 mai 2018, reținându-se săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 110, art. 624, art. 625 și art. 56 din C. pen. italian – furt calificat în asociere și tentativă de furt).

Faptele care fac obiectul mandatului european de arestare au fost săvârșite în perioada 12 martie 2014, în Asola (Mantova, Italia), reținându-se, în esență, că persoana solicitată împreună cu alții, a sustras din magazinul B. și C. 10 sticle de vin și brânză.

Curtea de apel a mai reținut că în cadrul procedurii de punere în executare a mandatului european, instanța de executare nu analizează în niciun mod fondul cauzei.

Mandatul european de arestare reprezintă o decizie emisă de autoritățile judiciare competente ale unui stat membru al Uniunii Europene, în vederea arestării și predării către un alt stat membru a unei persoane solicitate, în scopul efectuării urmăririi penale, judecății sau executării unei pedepse sau măsurii privative de libertate, acesta executându-se pe baza principiului recunoașterii și încrederii reciproce, instanțele naționale neputându-se pronunța asupra vinovăției sau nevinovăției persoanei solicitate.

Față de aceste împrejurări, având în vedere că mandatul european de arestare urmează a fi depus, că persoana solicitată nu a formulat obiecțiuni la identitate, necontestând implicarea sa în faptele reținute și confirmând săvârșirea unor fapte de aceeași natură cu cele care au determinat emiterea mandatului european de arestare, s-a apreciat că, față de natura juridică a acestei instituții, care are la bază încrederea reciprocă între statele membre, se impune arestarea provizorie a persoanei solicitate, faptele care au determinat emiterea mandatului fiind incriminate și de legea penală română și pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani, și va dispune arestarea persoanei solicitate pe o perioadă de 15 zile, de la data de 12 iulie 2018 până la data de 26 iulie 2018, inclusiv, punând în vedere Parchetului să depună mandatul european de arestare și traducerea acestuia în limba română pentru a putea dispune asupra procedurii de punere în executare a mandatului.

Curtea de apel a apreciat că nu există niciun impediment pentru a dispune astfel, măsura fiind luată cu titlu provizoriu, determinat de caracterul urgent al procedurii de punere în executare a mandatului european.

La data de 13 iulie 2018 a fost înregistrată pe rolul acestei instanțe contestația formulată de persoana solicitată A. împotriva încheierii Curții de Apel București, secția a II-a Penală.

Examinând actele și lucrările dosarului, se constată că prima instanță a dispus, în mod corect, arestarea provizorie a persoanei solicitate pe o durată de 15 zile, de la 12 iulie 2018 până la data de 26 iulie 2018, inclusiv.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Potrivit dispozițiilor art. 101 alin. (5) lit. a) din Legea nr. 302/2004, judecătorul sesizat admite, prin încheiere motivată, propunerea procurorului și dispune arestarea provizorie în vederea predării, pe o durată de cel mult 15 zile.

Înalta Curte constată că prima instanță a făcut o corectă aplicare a dispozițiilor legale, constatând îndeplinite cumulativ condițiile pentru arestarea provizorie a persoanei solicitate în această fază caracterizată de urgența procedurii de punere în executare a mandatului european.

Astfel, în condițiile existenței cererii formulate pe baza semnalării în Sistemul de Informații Schengen, în vederea punerii în executare a mandatului european de arestare, emis la data de 31 mai 2018 de autoritățile din Italia, de arestare provizorie a persoanei A. și în raport cu natura și gravitatea acuzației aduse acesteia de autoritățile judiciare italiene, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat în asociere și tentativă de furt, prevăzute de art. 110, art. 624, art. 625 și art. 56 din C. pen. italian, instanța de control judiciar constată că este oportună și necesară arestarea provizorie a persoanei solicitate. Măsura arestării provizorii în vederea predării este justificată și de faptul că persoana solicitată a săvârșit anterior și alte infracțiuni pe teritoriul altor state din Uniunea Europeană tot pentru comiterea infracțiunii de furt (cazier judiciar, fila 7), existând riscul de a se sustrage și de a părăsi țara, dacă s-ar dispune o altă măsură preventivă, precum și în raport cu celeritatea acestei proceduri prealabile punerii în executare a mandatului de arestare, în scopul asigurării bunei desfășurări a acesteia, prin împiedicarea sustragerii persoanei solicitate.

Pentru aceste considerente, urmează a fi respinsă, ca nefondată, contestația formulată de persoana solicitată A. împotriva încheierii F/DL din 12 iulie 2018, pronunțată de Curtea de Apel București, secția a II-a penală, în Dosar nr. x/2018 (x/2018).

Văzând și dispozițiile art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va fi obligat contestatorul persoană solicitată la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Onorariul apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de 130 lei, va rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Infracțiunile de furt calificat în asociere și tentativă de furt. Arestarea provizorie a persoanei solicitate (NCPP, L. nr. 302/2004) was last modified: februarie 12th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.