Infracţiuni de abuz în serviciu. Recurs respins ca fiind nefondat
- Legea 47/1992: art. 29 alin. (1)
- Legea nr. 78/2000: art. 13^2
- NCP: art. 155 alin. (1)
- NCP: art. 275 alin. (2)
- NCP: art. 5
- VCP: art. 248
Prin Decizia nr. 157 din 30 ianuarie 2023, pronunțate de Curtea de Apel Craiova, secția penală și pentru cauze cu minori, în temeiul art. 432 C. proc. pen., a fost respinsă, ca nefondată, contestația în anulare formulata de contestatorul A., împotriva Deciziei penale nr. 388/2021 a Curții de Apel Craiova.
Totodată, în baza art. 29 alin. (5) din Legea nr. 47/1992, a fost respinsă cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a articolului unic din O.U.G. nr. 71/2022.
Pentru a pronunța această hotărâre, printre altele, Curtea a constatat că, în raport de situația juridică a contestatorului, instanțele de fond și de apel au identificat legea penală mai favorabilă ca fiind legea anterioară anului 2014.
(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 133 din 15 februarie 2023)
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Potrivit art. 29 alin. (1) din Legea 47/1992, Curtea Constituțională decide asupra excepțiilor ridicate în fața instanțelor judecătorești privind neconstituționalitatea unei legi sau ordonanțe ori a unei dispoziții dintr-o lege sau dintr-o ordonanța în vigoare, care are legătură cu soluționarea cauzei în orice fază a litigiului și oricare ar fi obiectul acestuia.
Cu privire la admisibilitatea cererii de sesizare a Curții Constituționale, se precizează că trebuie îndeplinite cerințele prevăzute de art. 29 din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, și anume:
– excepția să fie ridicată în fața instanțelor de judecată, la cererea uneia dintre părți sau, din oficiu, de către instanța de judecată sau de arbitraj comercial, respectiv de procuror în fața instanței de judecată, în cauzele în care participă;
– excepția să vizeze neconstituționalitatea unei legi sau ordonanțe ori a unei dispoziții dintr-o lege sau dintr-o ordonanța în vigoare;
– excepția să nu aibă ca obiect prevederi constatate ca neconstituționale printr-o decizie anterioară a Curții Constituționale;
– excepția să aibă legătură cu soluționarea cauzei, indiferent de obiectul acesteia.
În ceea ce privește primele trei condiții, Înalta Curte constată că acestea sunt îndeplinite, respectiv excepția a fost invocată de recurentul A., în calitate de contestator într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Craiova, are în vedere neconstituționalitatea dispozițiilor articolului unic din O.U.G. nr. 71/2022, iar textul de lege criticat nu a fost declarat neconstituțional printr-o decizie anterioară a Curții Constituționale.
Referitor la condiția privind legătura normei ce face obiectul excepției cu soluționarea cauzei, Înalta Curte reține că, pentru a fi admisibilă și a crea obligația trimiterii cererii de sesizare la Curtea Constituțională, dispoziția legală a cărei neconstituționalitate se cere a fi constatată trebuie să producă un efect real, concret, asupra soluției ce se va pronunța în cauză.
Fiind expresia cerinței pertinenței excepției de neconstituționalitate în desfășurarea procesului, legătura cu soluționarea cauzei poate fi stabilită numai în urma unei analize concrete a particularităților speței, prin evaluarea atât a aplicabilității textului criticat în cauza dedusă judecății, cât și a necesității invocării excepție de neconstituționalitate în scopul restabilirii stării de legalitate (mutatis mutandis, Decizia nr. 591/21.10.2014 a Curții Constituționale, publicată în M.Of. nr. 916/16.12.2014).
Pe de altă parte, premisa sesizării instanței constituționale o constituie, constatarea, inter alia, că, prin recurgerea la acest mijloc procedural, partea care invocă excepția urmărește să obțină, în mod real și efectiv, concursul instanței de contencios constituțional în considerarea și în limitele stricte ale competenței sale constituționale.
O atare premisă, însă, nu este realizată în speță la acest moment, având în vedere că recurentul A. contestă constituționalitatea unor dispoziții legale, respectiv dispozițiile art. 155 alin. (1) C. pen. astfel cum au fost modificate prin O.U.G. nr. 71/2022, care nu îi sunt aplicabile.
În această ordine de idei, se constată că prin decizia împotriva căreia a fost exercitată calea extraordinară de atac s-a dispus condamnarea recurentului A. pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, în temeiul dispozițiilor din C. pen. din 1969 (art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 C. pen. 1969 cu aplic. art. 5 C. pen.)
Drept urmare, prevederile criticate din perspectiva neconformității cu legea fundamentală (art. 155 alin. (1) din C. pen. astfel cum a fost modificate prin O.U.G. nr. 71/2022) nu au o înrâurire asupra soluționării contestației în anulare, având în vedere că prin decizia împotriva căreia s-a formulat contestația în anulare s-a reținut că legea penală mai favorabilă este reprezentată de C. pen. din 1969, iar dispozițiile a căror neconstituționalitate se critică sunt cuprinse în actualul C. pen.
Înalta Curte notând că scopul invocării unei excepții de neconstituționalitate nu poate fi acela de a supune formal, jurisdicției constituționale orice dispoziție legală, ci de a împiedica pronunțarea unei soluții întemeiate pe o dispoziție neconstituțională, constată că soluția pronunțată de Curtea de Apel Craiova cu privire la cererea de sesizare a Curții Constituțională este legală și temeinică.
Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 29 alin. (5) din Legea 47/1992, Înalta Curte va respinge, ca nefondat, recursul formulat de recurentul A. împotriva dispoziției de respinge a cererii de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a articolului unic din O.U.G. nr. 71/2022 din cuprinsul Deciziei penale nr. 157 din 30 ianuarie 2023, pronunțate de Curtea de Apel Craiova, secția penală și pentru cauze cu minori.
În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga recurentul la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 340 de RON, va rămâne în sarcina statului.
Sursa informației: www.scj.ro.