Infracţiunea de viol, infracţiune contra angajaţilor, infracţiune de prostituţie şi lipsire de libertate în mod ilegal. Respingerea contestației ca nefondată (L. nr. 302/2004)

3 iun. 2019
Vizualizari: 596
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 545/2018

L. nr. 302/2004: art. 96 alin. (1) pct. 21, art. 98

Înalta Curte reține că prin sentința penală nr. 109/F din 31.05.2018 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a II-a penală, s-a dispus punerea în executare a mandatului european de arestare emis la data de 14.10.2010 de către autoritățile judiciare spaniole, respectiv Tribunalul de Prejudecata nr. 3 din A. Barcelona pe numele persoanei solicitate B., predarea persoanei solicitate către autoritățile spaniole, cu respectarea regulii specialității și a condiției ca, în cazul în care se va pronunța împotriva acesteia o pedeapsă privativă de libertate, persoana predată să fie transferată în România pentru executarea acelei pedepse.

De asemenea, s-a dispus arestarea persoanei solicitate, în vederea predării pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 31.05.2018 și până la data de 29.06.2018, inclusiv, constatându-se, în același timp, că persoana solicitată a fost reținută și arestată provizoriu de la data de 18.05.2018 la zi.

S-a constatat că persoana extrădabilă nu a renunțat la regula specialității.

Se reține că, față de persoana extrădabilă B., autoritățile judiciare spaniole au emis la data de 14.10.2010 un mandat european de arestare, în vederea efectuării urmăririi penale, sub acuzația infracțiunii de viol, infracțiune contra angajaților, infracțiunea de prostituție și lipsire de libertate în mod ilegal, prevăzute de art. 181, 163, 318 bis, 187 din C. pen. spaniol.

Se observă că la dosar există solicitarea autorităților judiciare din Spania, transmisă prin intermediul Biroului Sirene, conform Convenției de Aplicare a Acordului Schengen, privind punerea în executare a mandatului european de arestare emis la data de 14.10.2010 împotriva numitului B., pentru săvârșirea infracțiunii de viol, infracțiune contra dreptului angajaților, infracțiunea de prostituție și lipsire de libertate în mod ilegal prev. de art. 181, 163, 318 bis, 187 din C. pen. spaniol, fiind expuse faptele pentru care se solicită extrădarea.

Totodată, se reține că infracțiunea ce face obiectul urmăririi penale efectuate de autoritățile judiciare spaniole nu este supusă verificării îndeplinirii condiției dublei incriminări, potrivit art. 96 alin. (1) pct. 21 din Legea nr. 302/2004 întrucât pedeapsa prevăzută de legea statului spaniol pentru această infracțiune are o durată maximă mai mare de 3 ani, fapta fiind, oricum, incriminată și de legea penală română.

În consecință, prima instanță a apreciat corect că în cauză mandatul european de arestare emis pe numele persoanei solicitate îndeplinește condițiile de formă și conținut prevăzute de art. 86 din Legea nr. 302/2004, republicată și, totodată, că nu sunt incidente motivele de refuz ale executării mandatului european de arestare, prevăzute de art. 98 din Legea nr. 302/2004.

Totodată, instanța română a reținut că persoana solicitată nu renunță la drepturile conferite de regula specialității și că în condițiile în care se va pronunța o hotărâre cu o măsură privativă de libertate persoana predată să fie transferată în România pentru executarea acestei pedepse.

Este de menționat că, în cauză, s-a solicitat persoana extrădabilă pentru efectuarea urmăririi penale și a judecății, astfel că nu a avut loc nicio judecată pentru a se putea invoca, la acest moment, faptul că nu a fost citat contestatorul.

Față de aceste considerente, Înalta Curte de Casație și Justiție va respinge, ca nefondată, contestația formulată de contestatul persoană extrădabilă B. împotriva sentinței penale nr. 109/F din 31 mai 2018, pronunțată de Curtea de Apel București, secția a II-a penală, cu obligarea acestuia la plata cheltuielilor judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Infracțiunea de viol, infracțiune contra angajaților, infracțiune de prostituție și lipsire de libertate în mod ilegal. Respingerea contestației ca nefondată (L. nr. 302/2004) was last modified: mai 28th, 2019 by Redacția ProLege
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.