Infracţiunea de omor calificat. Solicitarea deducerii întregii perioade executate pe teritoriul altui stat. Contestație la executare respinsă ca nefondată (NCP, NCPP)

10 mai 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 138
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 682/2020

Prin contestația la executare formulată, condamnatul a arătat că se află în executarea pedepsei de 16 ani și 9 luni închisoare, aplicată pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat, iar din această pedeapsă a fost dedusă o perioadă doar de 4 ani, 6 luni și o zi închisoare executată în Portugalia, deși partea din pedeapsă executată în această țară este de 5 ani și 2 luni închisoare, motiv pentru care a solicitat deducerea întregii perioade executate pe teritoriul statului portughez.

Verificând actele și lucrările dosarului, Înalta Curte constată că prin Sentința penală nr. 163 din 28 februarie 2017 pronunțată în dosarul nr. x/2017, Curtea de Apel Timișoara a recunoscut Sentința penală nr. P 244/10.7 JAAVR pronunțată de Judecătoria Coimbra – Instanța Centrală Penală – J2 – Portugalia, din data de 13 octombrie 2013, rămasă definitivă la data de 10 aprilie 2015, prin care A. a fost condamnat la pedeapsa de 16 ani și 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de omor calificat, a dispus transferarea persoanei condamnate într-un penitenciar din România pentru continuarea executării pedepsei de 16 ani și 9 luni închisoare, și a scăzut din durata pedepsei de 16 ani și 9 luni închisoare, perioada executată de 4 ani, 6 luni și o zi închisoare la data de 4 octombrie 2016 și în continuare până la zi.

Persoana condamnată A. a fost transferată din Portugalia în România la data de 7 iulie 2017, fiind încarcerat în Penitenciarul București Rahova.

Potrivit certificatului înaintat de către autoritățile judiciare portugheze, persoana condamnată A. a executat din pedeapsa de 16 ani și 9 luni închisoare în Portugalia până la data de 4 octombrie 2016, o perioadă de 4 ani, 6 luni și o zi închisoare.

Se observă că prin Sentința penală nr. 163 din 28 februarie 2017, Curtea de Apel Timișoara a dedus din pedeapsa recunoscută de 16 ani și 9 luni închisoare perioada executată în Portugalia de 4 ani, 6 luni și o zi închisoare, și în continuare de la data de 4 octombrie 2016 până la data de 7 iulie 2017, data transferării contestatorului în România și a încarcerării sale în Penitenciarul Rahova, cele două perioade însumate fiind exact de 5 ani și 2 luni. Ca atare, toată perioada la care face referire persoana condamnată A. a fost deja dedusă prin hotărârea de recunoaștere, astfel că Înalta Curte constată că în mod corect instanța de fond a constatat neîntemeiată contestația la executare.

Față de cele ce preced, Înalta Curte va respinge ca nefondată, contestația formulată de contestatorul A. împotriva Sentinței penale nr. 97/PI din 21 mai 2020 pronunțată de Curtea de Apel Timișoara, secția penală, în dosarul nr. x/2020.

Va obliga contestatorul la plata cheltuielilor judiciare, iar onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu va rămâne în sarcina statului și se va suporta din fondurile Ministerului Justiției.

Sursa informației: www.scj.ro.

Infracțiunea de omor calificat. Solicitarea deducerii întregii perioade executate pe teritoriul altui stat. Contestație la executare respinsă ca nefondată (NCP, NCPP) was last modified: mai 10th, 2021 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter