Infracțiunea de fraudă. Procedura de predare între statele membre fără verificarea dublei incriminări (L. nr. 302/2004)

30 oct. 2018
Vizualizari: 742
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 1304/2016

L. nr. 302/2004: art. 98 alin. (1) și (2), art. 103

Din actele și lucrările dosarului se constată că pe numele persoanei solicitate A. s-a emis un mandat european de arestare de către autoritățile judiciare din Germania pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă pedepsită în conformitate cu art. 263 alin. (1) C. pen. german.

În fapt, s-a reținut că la data de 16 iulie 2015, învinuitul a închiriat de la firma Europcar filiala din DarsteinstraBe, simulând intenția de returnare, un autovehicul de transport de dimensiuni mici, având numărul oficial de înmatriculare până la data de 27 iulie 2015 și a predat în numerar taxa de închiriere convenită în valoare de 802,89 euro.

Avându-se încredere în intenția sa de returnare după expirarea duratei de închiriere, autovehiculul de transport de dimensiuni mici numit mai sus în valoare de 31.000 euro i-a fost încredințat învinuitului la data de 16 iulie 2015 împreună cu cheile vehiculului și adeverința de înmatriculare partea 1.

Corespunzător intenției sale prealabile, învinuitul a dus autovehiculul în Italia, cu scopul de a îl păstra pentru sine respectiv de a îl vinde mai departe obținând un câștig.

La data de 30 iulie 2015 în jurul orei 15:25, învinuitul a apărut apoi la stația Europcar din Siegen, a returnat o copie a cheii autovehiculului pentru vehiculul numit mai sus și a susținut, în mod conștient neconform cu adevărul, faptul că autovehiculul de transport de dimensiuni mici numit mai sus i-a fost sustras de către un făptaș necunoscut între data de 26 iulie 2015 și data de 27 iulie 2015 din Via Galliano din Torre Santa Susanna.

Cu această ocazie învinuitul a vrut încă de la început să intre în posesia autovehiculului de transport de dimensiuni mici fără a achita pentru aceasta contravaloarea acestuia. Prin aceasta firmei Europcar i s-a creat o daună de dimensiunea valorii autovehiculului de transport de dimensiuni mici, așa cum învinuitul cel puțin și-a asumat.

Înalta Curte constată că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 103 din Legea nr. 302/2004 republicată, persoana solicitată a fost identificată drept A., i s-au făcut cunoscute faptele care motivează mandatul european de arestare emis împotriva sa ca urmare a faptului că este acuzat de comiterea lor și în vederea urmăririi penale.

Se constată că persoana solicitată nu a fost de acord să fie predată autorităților judiciare din Germania motivat de faptul că pe rolul instanței italiene există un dosar care are ca obiect aceeași procedură.

În procedura de executare a mandatului european de arestare a mandatului european de arestare opoziția la predare se poate baza numai pe existența unei erori cu privire la identitatea persoanei solicitate sau a unui motiv de refuz a executării mandatului european de arestare, potrivit art. 98 alin. (1) și (2) din Legea nr. 302/2004 republicată, întrucât mandatul european de arestare se execută pe baza principiului recunoașterii și încrederii reciproce neintrând în competența instanței investite cu soluționarea cererii de executare a mandatului european de arestare să constate existența faptelor imputate și temeinicia acuzațiilor.

Potrivit art. 98 alin. (1) din Legea nr. 302/2004, autoritatea judiciară română de executare refuză executarea mandatului european de arestare în următoarele cazuri:

a) când, din informațiile de care dispune, reiese că persoana urmărită a fost judecată definitiv pentru aceleași fapte de către un stat membru, altul decât statul emitent, cu condiția ca, în cazul condamnării, sancțiunea să fi fost executată ori să fie în acel moment în curs de executare sau executarea să fie prescrisă, pedeapsa să fi fost grațiată ori infracțiunea să fi fost amnistiată sau să fi intervenit o altă cauză care împiedică executarea, potrivit legii statului de condamnare;

b) când infracțiunea pe care se bazează mandatul european de arestare este acoperită de amnistie în România, dacă autoritățile române au, potrivit legii române, competența de a urmări acea infracțiune;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

c) când persoana care este supusă mandatului european de arestare nu răspunde penal, datorită vârstei sale, pentru faptele pe care se bazează mandatul de arestare în conformitate cu legea română.

Totodată, autoritatea judiciară română de executare poate refuza executarea mandatului european de arestare în cazurile limitativ prevăzute în alin. (2) al art. 98 din aceeași lege.

Susținerea persoanei solicitate în sensul că pentru același mandat european de arestare, Curtea de Apel din Lecce (Italia) a refuzat predarea sa către autoritățile judiciare din Germania printr-o sentință din 06 mai 2016, irevocabilă la 17 mai 2016 nu se circumscrie niciunuia dintre motivele pentru care, conform legii, instanța ar putea respinge cererea de punere în executare a mandatului european de arestare, transmisă de autoritățile judiciare germane.

De asemenea, aspectele de ordin personal (vârsta și starea de sănătate) invocate de apărare nu pot fi circumscrise niciunuia din cazurile prevăzute de art. 98 din Legea nr. 302/2004.

Prin urmare, fapta pentru care s-a emis mandatul european de arestare, pedepsită în statul membru emitent cu o pedeapsă privativă de libertate, face parte din categoria faptelor care dau loc la predare în condițiile Deciziei – cadru a Consiliului 2002/584/JAI din 13 iunie 2002 cu privire la Mandatul European de Arestare și procedurile de predare între statele membre și fără verificarea dublei incriminări.

Cum persoana solicitată nu se află în niciuna din situațiile prevăzute de lege care ar justifica opoziția sa la predare în vederea urmăririi, Înalta Curte constată că în mod corect prima instanță a admis cererea de punere în executare a mandatului european de arestare urmând a se dispune arestarea persoanei solicitate care va fi predată cu respectarea regulii specialității.

Pentru considerentele expuse, constatând că sentința penală atacată este legală și temeinică, Înalta Curte de Casație și Justiție va respinge, ca nefondată, contestația formulată de persoana solicitată A. împotriva sentinței penale nr. 171/F din 23 septembrie 2016 a Curții de Apel București, secția I penală.

Va obliga contestatorul persoană solicitată la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Onorariul parțial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de 200 lei, se va plăti din fondul Ministerului Justiției.

Onorariul cuvenit interpretului de limba italiană va rămâne în sarcina statului și se va suporta din fondul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Sursa informației: www.scj.ro.

Infracțiunea de fraudă. Procedura de predare între statele membre fără verificarea dublei incriminări (L. nr. 302/2004) was last modified: octombrie 28th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.