Infracțiune de înșelăciune. Casare în parte. Legea penală mai favorabilă și individualizarea pedepselor în urma rejudecării (CP, NCP, NCPP)

6 nov. 2017
Vizualizari: 2508
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 250/RC/2017

CP:art. 33, art. 34 lit. b) și art. 35, art. 41, art. 57, art. 66, art. 71, art. 74 alin. (1) lit. a), art. 76 alin. (1) lit. a) și alin. (2), art. 861 alin. (2),  art. 194 alin. (1) și (2), art. 215 alin. (1), (2), (3) și (5); NCP: art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b), art. 5; NCPP: art. 396 alin. (2), art. 438 alin. (1) pct. 12, art. 448 alin. (1) pct. 2 lit. a), 

Înalta Curte a constatat că prin cererea de recurs în casație s-a invocat cazul de casare prevăzut de art. 438 alin. (1) pct. 12 C. proc. pen.

În motivele scrise, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a menționat că în cauză inculpaților A., B. și C. li s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege.

În esență, s-a menționat că în apelul admis al Ministerului Public, Curtea de Apel Ploiești a stabilit că legea penală mai favorabilă este V.C.P. și a reținut în favoarea celor trei inculpați circumstanțe atenuante, printre altele, și pentru infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave reținută în sarcina inculpaților A. și B., respectiv instigare la această infracțiune reținută în sarcina inculpatei C., stabilind pentru fiecare dintre inculpați pentru această infracțiune câte o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu încălcarea prevederilor art. 76 alin. (2) din V.C.P.

De asemenea, s-a menționat că potrivit art. 76 alin. (2) din V.C.P., în cazul infracțiunilor prin care s-au produs consecințe deosebit de grave, dacă se constată că există circumstanțe atenuante pedeapsa închisorii poate fi redusă cel mult până la o treime din minimul special. Pe cale de consecință, în mod evident au fost încălcate dispozițiile acestui text de lege, în condițiile în care limitele de pedeapsă pentru infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave erau de la 10 la 20 ani închisoare. Astfel, prin reținerea circumstanțelor atenuante judiciare limita până la care putea fi coborâtă pedeapsa era de 3 ani și 4 luni închisoare, nu 3 ani închisoare cum în mod greșit a stabilit instanța de apel.

Totodată, s-a apreciat că hotărârea recurată trebuie reformată și sub aspectul regimului de executare al sancțiunilor penale, având în vedere că instanța de apel a dispus suspendarea executării sub supraveghere a pedepselor rezultante de câte 3 ani închisoare, ceea ce contravine dispozițiilor art. 861 alin. (2) din V.C.P., care prevăd că în cazul concursului de infracțiuni, poate fi suspendată executarea pedepsei sub supraveghere numai dacă sancțiunea aplicată este închisoarea de cel mult 3 ani. Or, existând obligația stabilirii unei pedepse în cuantumul legal și în privința infracțiunii de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, respectiv instigare la această infracțiune, pedeapsa rezultantă va depăși limita impusă de prevederile legale la care s-a referit.

Prin încheierea pronunțată în Cameră de Consiliu la data de 18 mai 2017, în Dosarul nr. x/105/2015,Înalta Curte de Casație și Justiție, a admis, în principiu, cererea de recurs în casație formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești împotriva Deciziei penale nr. 111 din data de 31 ianuarie 2017, pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie.

A trimis cauza completului C9, în vederea judecării recursului în casație.

A fixat termen la data de 15 iunie 2017, pentru când se vor cita părțile.

În cadrul dezbaterilor, în fața instanței de recurs la data de 15 iunie 2016, Reprezentantul Ministerului Public, având cuvântul, a arătat că susține recursul în casație formulat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești privind pe inculpații A., B. și C.

Înalta Curte de Casație și Justiție, analizând decizia pronunțată de instanța de apel, raportat la criticile invocate de Ministerul Public în prezentul recurs în casație, constată că acesta este fondat și îl va admite, pentru următoarele considerente:

Astfel, se constată că instanța de apel a aplicat greșit pedepsele inculpaților A., B. și C., atât în ceea ce privește cuantumul acestora cât și în ceea ce privește modalitatea de executare.

Înalta Curte reține că deși instanța de apel a apreciat că legea penală mai favorabilă inculpaților A., B. și C. o reprezintă V.C.P., i-a sancționat pe aceștia, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune prev. și ped. de art. 215 alin. (1), (2), (3) și (5) din V.C.P. și pe inculpata C., pentru comiterea infracțiunii de instigare la înșelăciune prev. și ped. de art. 25 din V.C.P. rap. la art. 215 alin. (1), (2), (3) și (5) din V.C.P. cu pedepse al căror cuantum se situează în afara limitelor legale, deși a reținut circumstanțe atenuante în favoarea celor trei inculpați.

Potrivit art. 215 alin. (5) din V.C.P. înșelăciunea care a avut consecințe deosebit de grave se pedepsește cu închisoarea de la 10 ani la 20 ani.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Astfel, instanța de apel, reținând, în favoarea inculpaților circumstanțe atenuante prev. de art. 74 alin. (1) lit. a) din V.C.P. s-a raportat greșit la dispozițiile art. 76 alin. (1) lit. a) din V.C.P. și a stabilit pedepse nelegale, în cuantum de câte 3 ani închisoare pentru fiecare inculpat.

Potrivit dispozițiilor art. 76 alin. (2) din V.C.P., în cazul infracțiunilor prin care s-au produs consecințe deosebit de grave, dacă se constată că există circumstanțe atenuante pedeapsa închisorii poate fi redusă cel mult până la o treime din minimul special.

Pe cale de consecință, pedepsele aplicate inculpaților nu puteau fi reduse sub 3 ani și 4 luni închisoare, cuantum ce reprezintă o treime din minimul special de 10 ani închisoare prev. de textul incriminator.

În atare condiții, raportat la cuantumul legal al pedepselor se reține că erau inaplicabile dispoz art. 861 din V.C.P., deoarece potrivit art. 861 alin. (2), din V.C.P., suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se poate acorda, în cazul concursului de infracțiuni, numai dacă sancțiunea aplicată este închisoarea de cel mult trei ani.

Prin urmare, Înalta Curte, apreciază că hotărârea pronunțată este nelegală și se impune a fi reformată atât în privința cuantumului pedepselor aplicate inculpaților, cât și sub aspectul regimului de executare al sancțiunilor penale.

Pentru aceste considerente Înalta Curte de Casație și Justiție,în temeiul dispozițiilor art. 448 alin. (1) pct. 2 lit. a) C. proc. pen. va admite recursul în casație formulat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Va casa în parte decizia penală recurată și rejudecând:

I. Va descontopi pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) C. pen. aplicată inculpatului A., prin decizia recurată, în pedepsele componente, pe care le va repune în individualitatea lor, astfel:

– 1 an și 6 luni închisoare aplicată în baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 194 alin. (1) și (2) V.C.P., cu aplic. art. 41 V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., coroborat cu art. 76 alin. (1) lit. a) V.C.P.;

– 3 ani închisoare și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) C. pen. aplicată în baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. și cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 215 alin. (1), (2), (3) și (5) V.C.P., cu aplic. art. 41 alin. (2) V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., coroborat cu art. 76 alin. (1) lit. a) V.C.P.

În baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. și cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 215 alin. (1), (2), (3) și (5) V.C.P., cu aplic. art. 41 alin. (2) V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., va condamna pe inculpatul A. la o pedeapsă de 3 ani și 4 luni închisoare și la interzicerea drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) C. pen. pe o durată de 3 ani calculată în conformitate cu disp. art. 66 V.C.P.

Se va menține pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare aplicată în baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 194 alin. (1) și (2) V.C.P., cu aplic. art. 41 V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., coroborat cu art. 76 alin. (1) lit. a) V.C.P.

În baza art. 33, art. 34 lit. b) și art. 35 V.C.P. va contopi pedepsele aplicate, urmând ca inculpatul A. să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare și 4 luni închisoare și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) C. pen. calculată în conformitate cu disp. art. 66 V.C.P.

Se va face aplicarea art. 71 V.C.P. rap. la art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) V.C.P. ca pedeapsă accesorie.

În baza art. 57 V.C.P. se va dispune executarea pedepsei în regim de detenție.

II. Se va descontopi pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) V.C.P. aplicată inculpatei B. prin decizia recurată, în pedepsele componente, pe care le va repune în individualitatea lor, astfel:

– 1 an și 6 luni închisoare aplicată în baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 194 alin. (1) și (2) V.C.P., cu aplic. art. 41 V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., coroborat cu art. 76 alin. (1) lit. a) V.C.P.;

– 3 ani închisoare și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) C. pen. aplicată în baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. și cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 215 alin. (1), (2), (3) și (5) V.C.P. cu aplic. art. 41 alin. (2) V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., coroborat cu art. 76 alin. (1) lit. a) V.C.P.

În baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. și cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 215 alin. (1), (2), (3) și (5) V.C.P. cu aplic. art. 41 alin. (2) V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., va condamna pe inculpata B. la o pedeapsă de 3 ani și 4 luni închisoare și la interzicerea drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) C. pen. pe o durată de 3 ani calculată în conformitate cu disp. art. 66 V.C.P.

Se va menține pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare aplicată în baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 194 alin. (1) și (2) V.C.P., cu aplic. art. 41 V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., coroborat cu art. 76 alin. (1) lit. a) V.C.P.

În baza art. 33, art. 34 lit. b) și art. 35 V.C.P. va contopi pedepsele aplicate, urmând ca inculpata B. să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani și 4 luni închisoare și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) C. pen. calculată în conformitate cu disp. art. 66 V.C.P.

Se va face aplicarea art. 71 V.C.P. rap. la art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) V.C.P. ca pedeapsă accesorie.

În baza art. 57 V.C.P. se va dispune executarea pedepsei în regim de detenție.

III. Se va descontopi pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) V.C.P. aplicată inculpatei C. prin decizia recurată, în pedepsele componente pe care le repune în individualitatea lor, astfel:

– 1 an și 6 luni închisoare aplicată în baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 194 alin. (1) și (2) V.C.P., cu aplic. art. 41 V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., coroborat cu art. 76 alin. (1) lit. a) V.C.P.;

– 3 ani închisoare și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) C. pen. aplicată în baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. și cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 25 V.C.P. rap. la art. 215 alin. (1), (2), (3) și (5) V.C.P. cu aplic. art. 41 alin. (2) V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., coroborat cu art. 76 alin. (1) lit. a) V.C.P.

În baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. și cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 25 V.C.P. rap. la art. 215 alin. (1), (2), (3) și (5) V.C.P. cu aplic. art. 41 alin. (2) V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., va condamna pe inculpata C. la o pedeapsă de 3 ani și 4 luni închisoare și la interzicerea drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) V.C.P. pe o durată de 3 ani calculată în conformitate cu disp. art. 66 V.C.P.

Se va menține pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare aplicată în baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 194 alin. (1) și (2) V.C.P., cu aplic. art. 41 V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., coroborat cu art. 76 alin. (1) lit. a) V.C.P.

În baza art. 33, art. 34 lit. b) și art. 35 V.C.P. va contopi pedepsele aplicate, urmând ca inculpata C. să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani și 4 luni închisoare și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) V.C.P. pe o durată de 3 ani calculată în conformitate cu disp. art. 66 V.C.P.

Va face aplicarea art. 71 V.C.P. rap. la art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) V.C.P. ca pedeapsă accesorie.

În baza art. 57 V.C.P. va dispune executarea pedepsei în regim de detenție.

IV.V înlătura aplicarea disp. art. 861 V.C.P. și următoarele cu privire la suspendarea executării pedepselor principale aplicate inculpaților A., B. și C. sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 6 ani calculat în conformitate cu disp. art. 862 V.C.P.

Va înlătura aplicarea disp. art. 71 alin. (5) din V.C.P.

Se vor menține celelalte dispoziții ale deciziei recurate.

Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru intimații inculpați în sumă de câte 360 lei, va rămâne în sarcina statului.

Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluționarea recursului în casație formulat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, vor rămâne în sarcina statului.

Înalta admite recursul în casație formulat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești împotriva Deciziei penale nr. 111 din data de 31 ianuarie 2017 a Curții de Apel Ploiești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, pronunțată în Dosarul nr. x/105/2015, privind pe intimații inculpați A., B. și C.

Casează în parte decizia penală recurată și rejudecând:

I. Descontopește pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) C. pen. aplicată inculpatului A., prin decizia recurată, în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor, astfel:

– 1 an și 6 luni închisoare aplicată în baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 194 alin. (1) și (2) V.C.P., cu aplic. art. 41 V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., coroborat cu art. 76 alin. (1) lit. a) V.C.P.;

– 3 ani închisoare și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) C. pen. aplicată în baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. și cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 215 alin. (1), (2), (3) și (5) V.C.P., cu aplic. art. 41 alin. (2) V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., coroborat cu art. 76 alin. (1) lit. a) V.C.P.

În baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. și cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 215 alin. (1), (2), (3) și (5) V.C.P., cu aplic. art. 41 alin. (2) V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., condamnă pe inculpatul A. la o pedeapsă de 3 ani și 4 luni închisoare și la interzicerea drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) C. pen. pe o durată de 3 ani calculată în conformitate cu disp. art. 66 V.C.P.

Menține pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare aplicată în baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 194 alin. (1) și (2) V.C.P., cu aplic. art. 41 V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., coroborat cu art. 76 alin. (1) lit. a) V.C.P.

În baza art. 33, art. 34 lit. b) și art. 35 V.C.P. contopește pedepsele aplicate, urmând ca inculpatul A. să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare și 4 luni închisoare și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) C. pen. calculată în conformitate cu disp. art. 66 V.C.P.

Face aplicarea art. 71 V.C.P. rap. la art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) V.C.P. ca pedeapsă accesorie.

În baza art. 57 V.C.P. dispune executarea pedepsei în regim de detenție.

II. Descontopește pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) V.C.P. aplicată inculpatei B. prin decizia recurată, în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor, astfel:

– 1 an și 6 luni închisoare aplicată în baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 194 alin. (1) și (2) V.C.P., cu aplic. art. 41 V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., coroborat cu art. 76 alin. (1) lit. a) V.C.P.;

– 3 ani închisoare și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) C. pen. aplicată în baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. și cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 215 alin. (1), (2), (3) și (5) V.C.P. cu aplic. art. 41 alin. (2) V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., coroborat cu art. 76 alin. (1) lit. a) V.C.P.

În baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. și cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 215 alin. (1), (2), (3) și (5) V.C.P. cu aplic. art. 41 alin. (2) V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., condamnă pe inculpata B. la o pedeapsă de 3 ani și 4 luni închisoare și la interzicerea drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) C. pen. pe o durată de 3 ani calculată în conformitate cu disp. art. 66 V.C.P.

Menține pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare aplicată în baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 194 alin. (1) și (2) V.C.P., cu aplic. art. 41 V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., coroborat cu art. 76 alin. (1) lit. a) V.C.P.

În baza art. 33, art. 34 lit. b) și art. 35 V.C.P. contopește pedepsele aplicate, urmând ca inculpata B. să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani și 4 luni închisoare și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) C. pen. calculată în conformitate cu disp. art. 66 V.C.P.

Face aplicarea art. 71 V.C.P. rap. la art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) V.C.P. ca pedeapsă accesorie.

În baza art. 57 V.C.P. dispune executarea pedepsei în regim de detenție.

III. Descontopește pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) V.C.P. aplicată inculpatei C. prin decizia recurată, în pedepsele componente pe care le repune în individualitatea lor, astfel:

– 1 an și 6 luni închisoare aplicată în baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 194 alin. (1) și (2) V.C.P., cu aplic. art. 41 V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., coroborat cu art. 76 alin. (1) lit. a) V.C.P.;

– 3 ani închisoare și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) C. pen. aplicată în baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. și cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 25 V.C.P. rap. la art. 215 alin. (1), (2), (3) și (5) V.C.P. cu aplic. art. 41 alin. (2) V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., coroborat cu art. 76 alin. (1) lit. a) V.C.P.

În baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. și cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 25 V.C.P. rap. la art. 215 alin. (1), (2), (3) și (5) V.C.P. cu aplic. art. 41 alin. (2) V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., condamnă pe inculpata C. la o pedeapsă de 3 ani și 4 luni închisoare și la interzicerea drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) V.C.P. pe o durată de 3 ani calculată în conformitate cu disp. art. 66 V.C.P.

Menține pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare aplicată în baza art. 396 alin. (2) C. proc. pen. cu aplicarea art. 5 C. pen. rap. la art. 194 alin. (1) și (2) V.C.P., cu aplic. art. 41 V.C.P. și art. 74 alin. (1) lit. a) V.C.P., coroborat cu art. 76 alin. (1) lit. a) V.C.P.

În baza art. 33, art. 34 lit. b) și art. 35 V.C.P. contopește pedepsele aplicate, urmând ca inculpata C. să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani și 4 luni închisoare și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) V.C.P. pe o durată de 3 ani calculată în conformitate cu disp. art. 66 V.C.P.

Face aplicarea art. 71 V.C.P. rap. la art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și b) V.C.P. ca pedeapsă accesorie.

În baza art. 57 V.C.P. dispune executarea pedepsei în regim de detenție.

IV. Înlătură aplicarea disp. art. 861 V.C.P. și următoarele cu privire la suspendarea executării pedepselor principale aplicate inculpaților A., B. și C. sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 6 ani calculat în conformitate cu disp. art. 862 V.C.P.

Înlătură aplicarea disp. art. 71 alin. (5) din V.C.P.

Menține celelalte dispoziții ale deciziei recurate.

Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru intimații inculpați în sumă de câte 360 lei, rămâne în sarcina statului.

Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluționarea recursului în casație formulat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, rămân în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Infracțiune de înșelăciune. Casare în parte. Legea penală mai favorabilă și individualizarea pedepselor în urma rejudecării (CP, NCP, NCPP) was last modified: noiembrie 5th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.