Pavel, Mărgărit și Asociații. Înființarea unei societăți în România – reguli mai simple privind capitalul social

14 mai 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 589

Persoanele care doresc înființarea unei societăți comerciale în România beneficiază de o procedură simplificată în ceea ce privește eliminarea capitalului social minim al unui SRL, precum și obligativitatea vărsării capitalului social înainte de înființarea unui SRL. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, în urma efectuării unor verificări în statisticile Registrului Comerțului, a constatat că există o creștere a înființării SRL-urilor în România. De exemplu, în primele 3 luni ale anului 2020, au fost constituite un total de 27118 SRL-uri, iar în primele 3 luni ale anului 2021 au fost constituite 27319 SRL-uri. Acest lucru se datorează și avantajelor fiscale și investiționale din România. Un avocat specializat în deschiderea unei societăți în România poate face toate demersurile pentru înființarea unui SRL în Registrul Comerțului.

Cadrul legal instituit de Legea nr. 223/2020 pentru simplificarea și debirocratizarea vărsării capitalului social

Legea societăților comerciale a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului. Considerăm că orice lege care vine în sprijinul comercianților în sensul simplificării procedurii și de evitare a birocratizării este binevenită.

Valoarea minimă a capitalului social anterior intrării în vigoare a Legii nr. 223/2020

Până la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2020, capitalul social al unui SRL avea un prag minim de 200 de lei. Capitalul social se divide în părți sociale egale și care nu pot fi mai mici de 10 lei.

Eliminarea capitalului social minim al unui SRL și simplificarea procedurii înființării SRL

Un prim pas în simplificarea procedurii înființării unui SRL are în vedere plata capitalului social. În acest sens, a fost înlăturată cerința cu privire la capitalul social minim de 200 de lei la constituirea unei societăți cu răspundere limitară.

Totuși, trebuie să ținem cont de faptul că valoarea capitalului social nu poate fi mai mică de 1 leu. În aceste condiții, de exemplu pentru înființarea unui SRL cu asociat unic, capitalul social va fi de minim 1 leu, iar în cazul unui SRL cu doi asociați, capitalul minim este de 2 lei.

Acest lucru reiese din modalitatea sub care este redactat art. 11 din actul normativ întrucât capitalul social se divide în părți sociale egale.

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Eliminarea obligației de a face dovada efectuării vărsămintelor

De asemenea, procedura de înființare a unui SRL devine mai simplă deoarece nu va mai fi nevoie de deplasarea la bancă de două ori: o dată pentru depunerea capitalului social și, ulterior înființării, pentru deschiderea contului curent. Un avocat specializat în Drept corporatist, comercial, fuziuni și achiziții vă poate asista în înființarea unui SRL, inclusiv în îndeplinirea formalităților în fața băncii și reprezentare în vederea deschiderii unui cont curent la oricare bancă.

În concluzie, prin noua reglementare se tinde la eficientizarea și alinierea cu statele Uniunii Europene în ceea ce privește înființarea unui SRL prin oferirea unui cadru simplificat și adaptat societății, fapt ce poate duce la o creștere a investițiilor în România. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații oferă asistență în ceea ce privește înființarea unui SRL în România și deschiderea unui cont curent prin departamentul de avocați specializați în drept corporatist, comercial, fuziuni și achiziții

Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2021, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 2 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevant expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2021. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singura societate de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution.

Pavel, Mărgărit și Asociații. Înființarea unei societăți în România – reguli mai simple privind capitalul social was last modified: mai 14th, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.