Înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică și Pedagogică” (aprobată de Guvern)

12 oct. 2017
Vizualizari: 644

Potrivit comunicatului de presă din data de 11 octombrie 2017, în urma ședinței din aceeași dată, Guvernul a anunțat faptul că Editura Didactică și Pedagogică va fi reorganizată în societate pe acțiuni și va edita manuale școlare.

👍Vezi și Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act în ședința din 11 octombrie 2017

Astfel, potrivit comunicatului, Societatea Editura Didactică și Pedagogică SA va fi înființată ca societate comercială pe acțiuni, de interes național, cu capital integral de stat, în subordinea Ministerului Educației, prin reorganizarea Regiei Autonome Editura Didactică și Pedagogică, potrivit Ordonanței de urgență aprobate astăzi de Guvern.

Societatea Editura Didactică și Pedagogică SA va avea ca obiect principal de activitate editarea de:

– Manuale școlare pentru învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal, în limba română și în limbile minorităților naționale, și alte lucrări pentru învățământul preșcolar și universitar;
– Manuale pentru școli profesionale și de maiștri; tratate, lucrări de metodică și de pedagogie; lucrări în sprijinul învățământului pentru perfecționarea profesorilor și pentru activități individuale ale elevilor și studenților, originale și traduceri din alte limbi;
– Materiale grafice în domeniul mijloacelor de învățământ, precum și alte lucrări necesare învățământului.

De asemenea, Societatea Editura Didactică și Pedagogică SA va realiza manualele școlare la solicitarea directă a Ministerului Educației Naționale, pe bază de contract.

Complementar, Societatea Editura Didactică și Pedagogică poate desfășura și alte activități conexe pentru realizarea obiectului său de activitate.

Guvernul mai arată și faptul că Societatea va fi condusă de adunarea generală a acționarilor, constituită din reprezentanții Ministerului Educației Naționale, și de către un consiliu de administrație format din cinci membri. Reprezentanții statului în adunarea generală a acționarilor și membrii Consiliului de administrație ai Societății vor fi numiți și eliberați din funcție prin ordin al ministrului Educației Naționale. Conducerea executivă a Societății va fi asigurată de un director general.

Conform celor precizate în respectivul comunicat, finanțarea programelor de investiții și de retehnologizare ale Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. se asigură din surse proprii și din alte surse atrase. Patrimoniul Regiei Autonome Editura Didactică și Pedagogică se preia de către  Societatea Editura Didactică și Pedagogică S.A. prin protocol de predare – preluare în conformitate cu prevederile legale. Personalul Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. va fi preluat în totalitate de la Regia Autonomă Editura Didactică și Pedagogică fără să le fie afectate drepturile avute la data preluării.

În data de 15 septembrie 2017, Ministerul Educației a publicat un Proiect de Hotărâre de Guvern privind înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. ca urmare a reorganizării Regiei Autonome Editura Didactică și Pedagogică în vederea consultării publice, în condițiile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, dar și a consultării preliminare interinstituționale, atașând proiectul de hotărâre și nota de fundamentare.

Sursa informației

Înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică și Pedagogică” (aprobată de Guvern) was last modified: octombrie 13th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.