Înființarea, organizarea și reorganizarea ministerelor – noutăți aduse de O.U.G. nr. 68/2019

7 nov. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1075
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În M. Of. nr. 898 din 6 noiembrie 2019 a fost publicată O.U.G. nr. 68/2019 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

În continuare, ne vom axa asupra prezentării Capitolul I din cadrul acestui act normativ, cu accent pe seria de implemetări aduse ministerelor din cadrul administrației publice centrale.

Astfel, o reglementare importantă din cadrul art. 2 aduce în evidență faptul că „Ministerul Finanțelor Publice preia în subordine Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc din subordinea Guvernului și coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului, și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din subordinea Guvernului și coordonarea prim-ministrului. Compania Națională «Loteria Română»- S.A. trece sub autoritatea Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, iar Agenția Națională pentru Achiziții Publice trece în subordinea Secretariatului General al Guvernului”.

Totodată, se prevede faptul că „Se autorizează Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri să efectueze demersurile necesare pentru modificarea actului constitutiv al Companiei Naționale «Loteria Română» – S.A”.

În altă ordine de idei, art. 3 prezintă următorul aspect: „În cadrul Ministerului Afacerilor Externe funcționează structura responsabilă de gestionarea domeniului afacerilor europene, în coordonarea secretarului de stat pentru afaceri europene”, iar art. 4 stabilește că „se înființează Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri prin reorganizarea Ministerului Economiei și prin comasarea cu Ministerul Energiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Ministerul Turismului și prin preluarea activităților și structurilor de la aceste ministere”.

Pe de altă parte, art. 5 stabilește înființarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor „prin reorganizarea Ministerului Transporturilor și prin comasarea cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prin preluarea activităților și structurilor Ministerului Transporturilor și, respectiv, prin preluarea activităților și structurilor Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale”.

Art. 6 expune următorul conținut: „Se înființează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin reorganizarea Ministerului Mediului și prin comasarea cu Ministerul Apelor și Pădurilor, prin preluarea activităților și structurilor acestuia, precum și a unităților aflate în subordinea, coordonarea și sub autoritatea celor două ministere”, iar art. 7 abordează situația Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației care se va înființa prin reorganizarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, mai precis „prin preluarea activității în domeniul formării profesionale în administrația publică și al perfecționării profesionale a funcționarilor publici și a centrelor teritoriale de formare continuă pentru administrația publică de la Institutul Național de Administrație, care se desființează”.

O altă idee importantă se regăsește în partea introductivă a art. 8 care prezintă următorul conținut: „Se înființează Ministerul Educației și Cercetării prin reorganizarea Ministerului Educației Naționale și prin preluarea activității și structurilor specializate de la Ministerul Cercetării și Inovării, respectiv preluarea activității și structurii Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România din subordinea Guvernului”, iar o altă dipoziție relevantă din cuprinsul art. 9 prevede schimbarea denumirii Ministerului Muncii și Justiției Sociale în Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în timă ce art. 10 expune schimbarea denumirii Ministerului Culturii și Identității Naționale în Ministerul Culturii.

 

 

Înființarea, organizarea și reorganizarea ministerelor – noutăți aduse de O.U.G. nr. 68/2019 was last modified: noiembrie 7th, 2019 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter