Înfiinţarea Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro (H.G. nr. 931/2016)

22 dec. 2016
Vizualizari: 972
Actul normativ publicat în Monitorul OficialSumar
H.G. nr. 931/2016
(M. Of. nr. 1014 din 16 decembrie 2016)
În vederea promovării reformelor bugetare și structurale necesare creșterii flexibilității economiei românești și pregătirii măsurilor necesare trecerii la moneda euro se constituie Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro

 

În M. Of. nr. 1014 din 16 decembrie 2016, a fost publicată H.G. nr. 931/2016 privind înființarea Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro.

În continuare, vom prezenta dispozițiile respectivei hotătâri de guvren.

Art. 1 din H.G. nr. 931/2016

Art. 1 prevede faptul că în vederea promovării reformelor bugetare și structurale necesare creșterii flexibilității economiei românești și pregătirii măsurilor necesare trecerii la moneda euro se constituie Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro, denumit în continuare Comitet.

Art. 2 din H.G. nr. 931/2016

Art. 2 dispune faptul că Comitetul are rol consultativ și este compus din:

a) președinte: prim-ministrul;

b) vicepreședinte: ministrul finanțelor publice;

c) cu respectarea raporturilor de colaborare și a independenței băncii centrale, din componența Comitetului face parte guvernatorul Băncii Naționale a României, în calitate de vicepreședinte;

d) vicepreședinte: guvernatorul Băncii Naționale a României;

e) membri: reprezentanți ai următoarelor instituții:

– Cancelaria Prim-Ministrului;

– Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri;

– Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice;

– Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic;

– Ministerul Afacerilor Externe;

– Ministerul Energiei;

– Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice;

– Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

– Institutul Național de Statistică;

– Comisia Națională de Prognoză;

– Consiliul Concurenței.

Membrii instituțiilor prevăzute la alin. (1) lit. d) sunt conducătorii instituțiilor sau persoanele desemnate de către aceștia la nivel de conducere, câte un reprezentant pentru fiecare instituție.

În funcție de tematică, la ședințele Comitetului pot fi invitați să participe și reprezentanți ai altor autorități și instituții publice sau experți.

Din Comitet vor face parte în calitate de invitați și câte un reprezentant desemnat de către Președinția României, Academia Română, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, confederațiile sindicale și patronale reprezentative la nivel național.

Art. 3 din H.G. nr. 931/2016

Art. 3 stabilește faptul că Comitetul este prezidat de prim-ministrul, locțiitorul de drept al acestuia fiind ministrul finanțelor publice.

Art. 4 din H.G. nr. 931/2016

Art. 4 dispune faptul că principalele atribuții ale Comitetului sunt:

a) elaborarea Planului național pentru trecerea la moneda euro și a calendarului acțiunilor necesare pentru adoptarea monedei euro;

b) evaluarea periodică a stadiului de îndeplinire a criteriilor de convergență;

c) evaluarea cadrului legislativ în vigoare și pregătirea de noi proiecte legislative pentru introducerea monedei euro;

d) pregătirea sistemului statistic național pentru actualizarea seriilor de date;

e) asigurarea monitorizării și controlului implementării măsurilor stabilite în Planul național pentru trecerea la moneda euro;

f) monitorizarea pregătirii sistemelor naționale pentru trecerea la moneda euro, modificarea/compatibilizarea sistemului de plăți, a contabilității naționale (dezvoltarea de ghiduri pentru societăți privind aspectele contabile);

g) identificarea acțiunilor necesare și a entităților care să fie implicate în organizarea de campanii de informare a publicului larg privind adoptarea euro, dezvoltarea și actualizarea unor site-uri dedicate și înființarea de puncte info help-desk pentru cetățeni și companii. Comitetul se va asigura că publicul este informat clar, obiectiv, în timp util și cu acuratețe ridicată despre adoptarea monedei euro;

h) stabilirea și monitorizarea elementelor specifice – circulația paralelă moneda națională – euro; perioada afișării prețurilor în moneda națională și euro.

Art. 5 din H.G. nr. 931/2016

Art. 5 stabilește faptul că Comitetul se întâlnește trimestrial sau ori de câte ori este necesar la convocarea președintelui.

Secretariatul Comitetului este asigurat de Comisia Națională de Prognoză și Direcția generală de politici, analiză și cercetare în domeniul finanțelor publice din cadrul Ministerului Finanțelor Publice.

Agenda fiecărei ședințe se întocmește de către secretariatul Comitetului pe baza propunerilor formulate și înaintate în acest sens de către membrii săi și se aprobă de către ministrul finanțelor publice.

Comitetul va organiza și dezbateri cu societatea civilă.

Deciziile sau documentele elaborate în cadrul Comitetului se aprobă prin consens.

În vederea îndeplinirii atribuțiilor sale, Comitetul își înființează subcomitete de lucru.

 

 

Înființarea Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro (H.G. nr. 931/2016) was last modified: decembrie 21st, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.