Îndreptarea cererii de revizuire la instanţa mai mare în grad faţă de instanţa sau instanţele care au pronunţat hotărârile potrivnice (NCPC)

14 ian. 2020
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 361

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 993/2019

NCPC: art. 159 alin. (1) pct. 2, art. 322 alin. (1), art. 323 alin. (1)

Original Black Friday pe UJmag.ro!

La data de 18 martie 2019, pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost înregistrată cererea de revizuire formulată de revizuentul A. împotriva Deciziei civile nr. 635 din 15 septembrie 2010, pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, secția civilă și pentru cauze cu minori și de familie, iar revizuentul nu a indicat temeiul de drept al cererii de revizuire.

Potrivit dispozițiilor art. 322 alin. (1) din C. proc. civ., revizuirea unei hotărâri rămase definitive în instanța de apel sau prin neapelare, precum și a unei hotărâri date de o instanță de recurs atunci când se evocă fondul, se poate cere pentru cazurile prevăzute de pct. 1 – 10 din C. proc. civ.

În ceea ce privește instanța competentă să judece cererea de reviziuire, Înalta Curte arată că potrivit art. 323 alin. (1) C. proc. civ., cererea de revizuire se îndreaptă la instanța care a dat hotărârea a cărei revizuire se cere, iar potrivit alin. (2) al aceluiași articol, în cazul art. 322 pct. 7, cererea de revizuire se va îndrepta la instanța mai mare în grad față de instanța sau instanțele care au pronunțat hotărârile potrivnice. Când cele două instanțe care au dat hotărârile potrivnice fac parte din circumscripții judecătorești deosebite, instanța mai mare în grad la care urmează să se îndrepte cererea de revizuire va fi aceea a instanței care a dat prima hotărâre.

În cuprinsul cererii de revizuire, revizuentul A. nu a indicat temeiul de drept al cererii sale și nici nu a invocat vreunul dintre cazurile de revizuire prevăzute la art. 322 pct. 1 – 10 C. proc. civ.

Cum, în cauză, decizia civilă a cărei revizuire se solicită a fost pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, iar norma de competență reglementată de art. 323 alin. (1) C. proc. civ. este una imperativă, în baza art. 158 coroborat cu art. 159 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ., Înalta Curte va declina competența de soluționare a acestei cereri, în favoarea Curții de Apel Ploiești.

Sursa informației: www.scj.ro.

Îndreptarea cererii de revizuire la instanța mai mare în grad față de instanța sau instanțele care au pronunțat hotărârile potrivnice (NCPC) was last modified: ianuarie 14th, 2020 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter