Individualizarea pedepsei. Aplicarea legii penale mai favorabile. Recurs în casație (CP; NCP; NCPP)

19 iul. 2017
Vizualizari: 2334
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 26/RC/2017

CP: art. 13, art. 41 alin. (2), art. 255 alin. (1); NCP: art. 35 alin. (1), art. 290 alin. (1); NCPP: art. 275 alin. (2), art. 396 alin. (10), art. 447; Legea nr. 78/2000: art. 6, art. 7 alin. (2); O.U.G. nr. 43/2002: art. 19

În intenția de a răspunde cerințelor jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului și de a se conforma prevederilor Convenției, în privința asigurării celerității procesului penal prin desfășurarea acestuia într-un termen rezonabil, actualul legiuitor român a reconfigurat sistemul căilor de atac, reducând numărul gradelor de jurisdicție.

În acest context, noua legislație procesual penală prevede o singură cale de atac ordinară, și anume apelul, recursul devenind astfel o cale extraordinară de atac, sub denumirea de „recurs în casație”, exercitat doar în cazuri anume prevăzute de lege și numai pentru motive de nelegalitate.

Așa cum reiese chiar din Expunerea de motive la Proiectul noului C. proc. pen., recursul în casație este o cale extraordinară de atac ce urmărește verificarea legalității hotărârilor judecătorești definitive pronunțate de către curtea de apel.

Prin recursul în casație este analizată conformitatea hotărârilor definitive cu regulile de drept aplicabile. Recursul în casație vizează așadar exclusiv legalitatea hotărârilor definitive.

Scopul acestei căi extraordinare de atac este respectarea principiului legalității, ceea ce presupune ca întreaga activitate procesuală să se desfășoare în conformitate cu dispozițiile legale.

Potrivit dispozițiilor art. 447 C. proc. pen., instanța este obligată să se pronunțe asupra tuturor cazurilor de recurs în casație invocate prin cerere de procuror sau de părți, verificând exclusiv legalitatea hotărârii atacate.

Cu privire la primul motiv de recurs în casație invocat de către inculpat, respectiv că instanța de fond a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei prevăzute de art. 290 alin. (1) C. pen. raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. (1) C. pen. în infracțiunea prev. de art. 255 alin. (1) C. pen. anterior raportat la art. 6 și art. 7 alin. (2) din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 41 alin. (2) C. pen. anterior și art. 13 C. pen. anterior, fără a pune în discuția contradictorie a părților, Înalta Curte constată că, în fapt, nu este o veritabilă schimbare de încadrare juridică, în sensul reținerii unei alte infracțiuni decât cea din actul de sesizare a instanței; instanța de fond a procedat la aplicarea legii penale mai favorabile, respectiv aplicarea dispozițiilor C. pen. anterior.

Față de împrejurarea că schimbarea de încadrare juridică a faptei a fost generată doar de aplicarea legii penale mai favorabile, Înalta Curte constată că nu se impunea punerea în discuția contradictorie a părților, având în vedere că identificarea și aplicarea legii penale mai favorabile reprezintă atributul exclusiv al judecătorului învestit cu soluționarea cauzei.

Cu privire la cel de-al doilea motiv de recurs invocat referitor la individualizarea pedepsei, în sensul înlăturării dispozițiilor art. 7 alin. (2) din Legea nr. 78/2000 și în raport de limitele de pedeapsă prevăzute de art. 255 C. pen. anterior, reducerea pedepsei succesiv prin aplicarea dispozițiilor art. 19 din O.U.G. nr. 43/2002 și a art. 396 alin. (10) C. proc. pen., Înalta Curte amintește că, prin calea extraordinară de atac a recursului în casație este analizată conformitatea hotărârilor definitive cu regulile de drept aplicabile.

Recursul în casație vizează exclusiv legalitatea hotărârilor definitive; scopul acestei căi extraordinare de atac este respectarea principiului legalității, ceea ce presupune ca întreaga activitate procesuală să se desfășoare în conformitate cu dispozițiile legale.

Aplicând aceste considerații generale în speță, Înalta Curte apreciază că, în această procedură a recursului în casație, se procedează doar la verificarea aplicării pedepsei în limitele legale și nu se poate dispune o schimbare a încadrării juridice a faptei reținute de instanțele inferioare, în sensul înlăturării dispozițiilor art. 7 alin. (2) din Legea nr. 78/2000, referitoare la forma agravantă a infracțiunii de dare de mită.

Totodată, Înalta Curte reține că, pedeapsa aplicată inculpatului A. de către instanța de fond, respectiv 1 an și 4 luni închisoare, se încadrează în limitele legale de pedeapsă prevăzute de art. 255 alin. (1) C. pen. anterior și ca urmare a aplicării dispozițiilor art. 19 din O.U.G. nr. 43/2002 și a art. 396 alin. (10) C. proc. pen.

Astfel, chiar și în situația în care nu s-ar reține dispozițiile art. 7 alin. (2) din Legea nr. 78/2000, pedeapsa stabilită și aplicată este legală: limitele de pedeapsă prevăzute de art. 255 alin. (1) C. pen. sunt de la 6 luni la 5 ani închisoare, prin aplicarea dispozițiilor art. 19 din O.U.G. nr. 43/2002 se reduc cu o jumătate, limitele de pedeapsă fiind între 3 luni – 2 ani, 6 luni, iar prin aplicarea art. 396 alin. (10) C. proc. pen., limitele de pedeapsă nou stabilite se reduc cu o treime, respectiv 2 luni – 1 an, 8 luni. Așadar, pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare aplicată inculpatului se încadrează între limitele de pedeapsă stabilite de legiuitor.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Pentru considerentele anterior expuse, Înalta Curte va respinge, ca nefondat, recursul în casație declarat de inculpatul A. împotriva Deciziei penale nr. 234/A din 27 mai 2016 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția penală, în Dosarul nr. x/2/2014.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga recurentul inculpat la plata sumei de 200 lei cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Individualizarea pedepsei. Aplicarea legii penale mai favorabile. Recurs în casație (CP; NCP; NCPP) was last modified: iulie 19th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.