Indemnizații de protecție socială

23 apr. 2020
Vizualizari: 684

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 49/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, precum și pentru reglementarea unor măsuri de protecție socială ( M. Of. nr. 319/16 aprilie 2020)

Intrare în vigoare: 16 aprilie 2020

Prin O.U.G. nr. 49/2020 au fost modificate mai multe acte normative, din domeniul protecției sociale. Principalele modificări aduse prin această ordonanță de urgență se referă la:

1. Concedii medicale și indemnizații de concediu medical. Pentru persoanele cărora li se acordă indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de infecția cu COVID-19, modul și durata de acordare a concediilor și indemnizațiilor vor fi aprobate prin ordin al ministrului sănătății și președintelui CNAS.

2. Concedii și indemnizații pentru carantină. Pe perioada stării de urgență, persoanele pentru care se interzice continuarea activității și pentru care a fost instituită măsura de carantină ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu COVID-19, beneficiază de concedii și indemnizații pentru carantină, indiferent de locul în care aceasta se instituie (instituționalizată, la o locație declarată de către persoana carantinată sau prin izolare).
2.1. Perioada și documentele în baza cărora se acordă aceste concedii și indemnizații se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății, în funcție de evoluția situației epidemiologice.
2.2. Certificatele de concediu medical se eliberează de medicii de familie după ultima zi a perioadei de carantină, dar nu mai târziu de 30 zile de la încetarea stării de urgență.
2.3. Cuantumul brut lunar al indemnizației este de 75% din baza de calcul determinată ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă (baza de calcul este stabilită la art. 10 din O.U.G. nr. 158/2005).

3. Concedii pentru îngrijirea copilului bolnav. În cazul persoanelor care beneficiază de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav dacă îl însoțesc la tratament pe teritoriul unui stat membru al UE, SEE și Confederației Elvețiene sau pe teritoriul altui stat care nu este membru al UE, SEE și Confederației Elvețiene, certificatele de concediu medical se eliberează de către casa de asigurări de sănătate la care angajatorul persoanei asigurate depune formularul (112) sau de către cea cu care aceasta are încheiat contractul de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, după caz, pe baza actelor doveditoare traduse și autentificate, în condițiile și până la duratele maxime prevăzute de O.U.G. nr. 49/2020, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în țară.
Concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani/18 ani în cazul copilului cu handicap cu afecțiuni intercurente se acordă și în baza certificatului de concediu medical eliberat de casa de asigurări de sănătate la care angajatorul persoanei asigurate depune formularul (112) sau de către cea cu care aceasta are încheiat contractul de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.

4. Termenul de acordare a indemnizațiilor de concediu medical. Indemnizațiile aferente certificatelor de concediu medical acordate în perioada stării de urgență pot fi solicitate, în baza documentelor justificative, în termen de 180 zile de la încetarea stării de urgență. Indemnizațiile se achită la nivelul cuvenit în perioada prevăzută în certificatul medical.

5. Acordare indemnizație de hrană. Pe durata stării de urgență, în aplicarea măsurilor de prevenire, limitare și tratare a cazurilor COVID-19, beneficiază de indemnizație de hrană:
– personalul din sistemul sanitar, conform art. 18 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, în cuantumul lunar stabilit, indiferent de timpul efectiv lucrat.
– personalul din unitățile de asistență socială, respectiv servicii sociale cu cazare publice, în cuantumul lunar stabilit conform art. 36 alin. (6) din O.U.G. nr. 114/2018, indiferent de timpul efectiv lucrat.

Indemnizații de protecție socială was last modified: aprilie 23rd, 2020 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: