Încuviințarea executării silite. Stabilirea instanței competente să soluționeze cauza (NCPC)

26 oct. 2018
Vizualizari: 2197
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 276/2018

NCPC: art. 651 alin. (1), art. 666 alin. (1)

Judecătoria Constanța a fost învestită cu o cerere având ca obiect încuviințarea executării silite.

Potrivit art. 666 alin. (1) din C. proc. civ., încuviințarea executării silite se dispune de către instanța de executare.

Conform art. 651 alin. (1) din C. proc. civ. „instanța de executare este judecătoria în a cărei circumscripția se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau, după caz, sediul debitorului, în afara cazurilor în care legea dispune altfel. Dacă domiciliul sau, după caz, sediul debitorului nu se află în țară, este competentă judecătoria în a cărei circumscripție se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau, după caz, sediul creditorului, iar dacă acesta nu se află în țară, judecătoria în a cărei circumscripție se află sediul biroului executorului judecătoresc învestit de creditor”.

Din adresa din 21 noiembrie 2017, emisă de Serviciul pentru imigrări Constanța (Dosar nr. x/212/2017 al Judecătoriei sectorului 6 București), rezultă faptul că debitorul B. este cetățean iordanian, având stabilită pe teritoriul României doar reședința, respectiv în București, dar nu și domiciliul, potrivit verificărilor tăcute în evidența D.E.B.A.P.D. (Dosar nr. x/212/2017 ai Judecătoriei sectorului 6 București).

Prin urmare, stabilirea instanței competente să soluționeze cauza se va face prin raportare la dispozițiile art. 651 alin. (1) teza a II-a C. proc. civ., în sensul că este competentă judecătoria în a cărei circumscripție se afla, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau, după caz, sediul creditorului.

Se constată faptul că creditorul avea, la data sesizării organului de executare, sediul în Constanța (Dosar nr. x/212/2017 al Judecătoriei sectorului 6 București), sediu aflat în circumscripția Judecătoriei Constanța.

În considerarea celor ce preced, competența soluționării cauzei revine Judecătoriei Constanța.

Sursa informației: www.scj.ro.

Încuviințarea executării silite. Stabilirea instanței competente să soluționeze cauza (NCPC) was last modified: octombrie 25th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.