Incidentele procedurale referitoare la incompatibilitatea, recuzarea sau abţinerea tuturor membrilor completului de judecată

14 mart. 2022
Vizualizari: 579
  • Legea nr. 304/2004: art. 19 alin. (2)
  • NCPC: art. 50 alin. (2)

S-a precitat că dosarul nr. x/2019, cu stadiul procesual apel, a fost înregistrat pe rolul secției penale și de minori la 28 septembrie 2021, fiind trimis de către secția a III-a contencios administrativ și fiscal ca urmare a constatării în cadrul acelei secții, a incompatibilității tuturor judecătorilor, nemaiexistând nici un complet care să judece în aceeași materie, după ce în mod similar au procedat și secțiile anterioare, a IV-a pentru litigii de muncă și asigurări sociale, respectiv secția I și a II-a civilă.

(I.C.C.J., s. pen., încheierea nr. 639 din 7 decembrie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Conform art. 50 alin. (2) din C. proc. civ. când, din pricina abținerii sau recuzării, nu se poate alcătui completul de judecată, cererea se judecă de instanța ierarhic superioară.

Art. 110 alin. (1) din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești din 17 decembrie 2015, publicat în M. Of. Partea I, nr. 970 din 28 decembrie 2015, modificat, prevede că „incidentele procedurale referitoare la incompatibilitatea, recuzarea sau abținerea tuturor membrilor completului de judecată, se vor soluționa de completul cu numărul imediat următor, care judecă în aceeași materie. Dacă în materia respectivă nu mai există decât un singur complet de judecată, incidentele procedurale referitoare la toți membrii completului se vor soluționa de acesta. Dacă nu mai există un complet care judecă în acea materie, incidentele vor fi soluționate de completul din materia și după regulile stabilite de colegiul de conducere al instanței”.

Conferința națională de insolvență

Potrivit art. 19 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, „Înalta Curte de Casație și Justiție este organizată în 4 secții, secția I civilă, secția a II-a civilă, secția penală, secția de contencios administrativ și fiscal și Secțiile Unite, cu competență proprie”.

În speța de față, Înalta Curte constată că obiectul cauzei vizează în concret stabilirea anumitor drepturi salariale ale unor magistrați – judecători, litigiul fiind de natură civilă, iar soluționarea acestuia este de competența instanțelor civile.

Faptul că secția penală și de minori a fost ultima secție din cadrul Curții de Apel Cluj învestită cu soluționarea căii de atac promovată de reclamanții mai sus menționați, urmare a incidentelor procedurale referitoare la abținerea tuturor membrilor completelor de judecată din cadrul celorlalte secții ale acestei instanțe, nu este de natură a atrage competența materială a secției penale a instanței supreme. În acest sens este și jurisprudența Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția penală (încheierea nr. 609 din 23 noiembrie 2021, din dosarul nr. x/2018).

Față de cele ce preced, Înalta Curte de Casație și Justiție, secția penală va scoate cauza de pe rol și va înainta dosarul la secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Sursa informației: www.scj.ro.

Incidentele procedurale referitoare la incompatibilitatea, recuzarea sau abținerea tuturor membrilor completului de judecată was last modified: martie 18th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.