Încheieri interlocutorii. Soluţionarea excepţiilor procesuale, incidente procedurale ori alte chestiuni litigioase (NCPC)

18 dec. 2020
Vizualizari: 2699
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1651/2020

NCPC: art. 97, art. 235

În fapt, Curtea de Apel Galați, secția I civilă, prin încheierea atacată a amânat judecata unei cereri de strămutare, pentru soluționarea cererii de reexaminare a taxei judiciare de timbru și consemnarea cauțiunii.

În drept, potrivit art. 235 C. proc. civ., instanța nu este legată de încheierile premergătoare cu caracter preparatoriu, ci numai de cele interlocutorii. Sunt încheieri interlocutorii acelea prin care, fără a se hotărî în totul asupra procesului, se soluționează excepții procesuale, incidente procedurale ori alte chestiuni litigioase.

Prin urmare, toate încheierile care preced hotărârea și au ca scop să pregătească soluționarea pricinii sunt încheieri premergătoare. Unele dintre acestea pot conține dispoziții pur premergătoare (încheieri preparatorii), care nu leagă instanța sau, dimpotrivă, pot conține soluționări parțiale ale unor aspecte ale litigiului care leagă instanța (încheieri interlocutorii), în sensul că ea nu mai poate reveni asupra celor hotărâte. Consecința acestei reglementări constă în faptul că încheierile premergătoare, indiferent de felul lor, nu pot fi atacate decât odată cu fondul, făcând corp comun cu hotărârea finală și, prin urmare, vor fi supuse căii de atac numai odată cu aceasta.

În speță, se constată că s-a declarat recurs împotriva unei încheieri prin care s-a amânat judecata cauzei și s-a acordat un nou termen (la 1 iulie 2020), care constituie o încheiere premergătoare și, prin urmare, nu putea fi atacată separat.

Din dispozițiile C. proc. civ. rezultă că, între alte condiții ce se cer a fi întrunite cumulativ pentru exercitarea oricărei căi de atac, este și cea privind existența unei hotărâri determinate ca atare de lege, susceptibilă a fi supusă controlului judiciar, exigențele legii excluzând examinarea în fond a unei cereri sau căi de atac exercitate în alte condiții decât cele determinate de dreptul intern prin legea procesuală.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesuală constituie o încălcare a principiului legalității, precum și a principiului constituțional al egalității în fața legii și, din acest motiv, apare ca o soluție inadmisibilă în ordinea de drept.

Se constată totodată și incidența dispozițiilor art. 97 C. proc. civ. prin care se reglementează competența instanțelor după materie și valoare în sensul că Înalta Curte judecă recursuri.

Față de toate cele de mai sus, calea de atac intitulată „apel” declarată în cauză apare ca inadmisibilă, urmând a fi respinsă ca atare.

Sursa informației: www.scj.ro.

Încheieri interlocutorii. Soluționarea excepțiilor procesuale, incidente procedurale ori alte chestiuni litigioase (NCPC) was last modified: decembrie 16th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.