Încheierea, executarea, modificarea, suspendarea și încetarea contractelor individuale sau colective de muncă. Recurs (NCPC)

28 mart. 2017
Vizualizari: 928
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1487/2016

NCPC: art. 457, NCPC: art. 483, C. muncii: art. 266, L. nr. 2/2013: art. 18, L. nr. 134/2010: art. 94

Mai întâi, instanța va reține că litigiul inițiat de reclamant are ca obiect un conflict de muncă, așa cum este acesta definit prin dispozițiile art. 266 C. muncii, potrivit cărora sumt conflicte de muncă litigiile având ca obiect încheierea, executarea, modificarea, suspendarea și încetarea contractelor individuale sau, după caz, colective de muncă prevăzute de prezentul cod, precum și a cererilor privind raporturile juridice dintre partenerii sociali, stabilite potrivit prezentului cod.

Totodată, instanța constată că recursul este îndreptat împotriva Deciziei nr. 288 pronunțată în data de 4 aprilie 2016 de Curtea de Apel Oradea, secția I civilă, în soluționarea apelului formulat de reclamant împotriva sentinței civile nr. 544 pronunțata în data de 11 iunie 2015 de Tribunalul Satu – Mare.

Plecând de la aceste premise, instanța constată că, în speță, se ridică problema admisibilității în principiu a căii de atac a recursului prin raportare la dispozițiile coroborate ale art. 457, art. 483 alin. (1) C. proc. civ. și art. 18 alin. (2) din Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanțelor judecătorești, precum și pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind C. proc. civ.

Se va reține, așadar, că, potrivit dispozițiilor cu valoare de principiu ale art. 457 C. proc. civ., hotărârea judecătorească este supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condițiile și termenele stabilite de aceasta, indiferent de mențiunile din dispozitivul ei.

Dispozițiile art. 483 alin. (1) C. proc. civ. statuează că sunt supuse recursului hotărârile date în apel, cele date, potrivit legii, fără drept de apel, precum și alte hotărâri în cazurile expres prevăzute de lege.

Situațiile de excepție prin care se derogă de la dispozițiile art. 483 C. proc. civ. sunt reglementate de art. 18 alin. (2) din Legea nr. 2/2013 care prevede că nu sunt supuse recursului hotărârile pronunțate în cererile prevăzute la art. 94 pct. 5 lit. a) – i) din Legea nr. 134/2010 privind C. proc. civ., republicată, în cele privind navigația civilă și activitatea în porturi, conflictele de muncă și asigurări sociale, în materie de expropriere, în cererile privind repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare, precum și în alte cereri evaluabile în bani în valoare de până la 1.000.000 lei inclusiv.

În consecință, instanța reține că, deși hotărârea recurată este o hotărâre pronunțată în soluționarea unui apel, aceasta face parte din categoria hotărârilor excluse din domeniul de aplicare a căii extraordinare de atac a recursului.

Astfel, așa cum reiese din dispozițiile anterior citate, natura litigiului, anume aceea de conflict de muncă, determină încadrarea Deciziei nr. 288 pronunțată în data de 4 aprilie 2016 de Curtea de Apel Oradea, secția I civilă, în categoria situațiilor de excepție reglementate de art. 18 alin. (2) din Legea nr. 2/2013, fiind o hotărâre nesusceptibilă de a forma obiectul recursului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Încheierea, executarea, modificarea, suspendarea și încetarea contractelor individuale sau colective de muncă. Recurs (NCPC) was last modified: martie 28th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: