Încheiere de respingere a unei contestații în anulare. Principiul legalității căilor de atac (NCPP)

28 sept. 2017
Vizualizari: 1608
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 91/A/2017

NCPP: art. 275 alin. (2), art. 341 alin. (6) lit. a),  art. 421 alin. (1) lit. a), art. 431, art. 432, 

În cauza de față, A. a formulat apel împotriva încheierii prin care s-a respins, ca inadmisibilă în principiu, contestația în anulare formulată de petentul A. împotriva încheierii din data de 04.10.2016 a Curții de Apel București, pronunțată în Dosarul nr. x/2/2016 prin care, în temeiul art. 341 alin. (6) lit. a) C. proc. pen. s-a respins, ca nefondată, plângerea formulată de A. împotriva ordonanței de clasare din data de 25.05.2016 dispusă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, în Dosarul nr. x/P/2015.

Din coroborarea dispozițiilor art. 431 și art. 432 C. proc. pen. care reglementează admiterea în principiu și procedura de judecare a contestației în anulare rezultă că încheierea prin care s-a respins ca inadmisibilă în principiu contestația în anulare, este definitivă.

Astfel, Înalta Curte constată că petentul A. nu avea deschisă calea de atac a apelului împotriva încheierii din data de 12.01.2017 a Curții de Apel București, pronunțată în Dosarul nr. x/2/2016 care este definitivă.

Prin declararea unei căi de atac împotriva unei încheieri definitive, petentul a efectuat un act pe care legea nu îl îngăduia, sancțiunea procedurală ce intervine într-o asemenea situație fiind aceea a inadmisibilității actului respectiv.

Recunoașterea unei căi de atac în situații neprevăzute de legea procesual penală constituie o încălcare a principiului legalității căilor de atac și, din acest motiv, apare ca o soluție inadmisibilă în ordinea de drept.

Pentru considerentele expuse, în temeiul dispozițiilor art. 421 alin. (1) lit. a) C. proc. pen., Înalta Curte de Casație și Justiție va respinge, ca inadmisibil, apelul declarat de A. împotriva încheierii din 12 ianuarie 2017 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a II-a penală.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga apelantul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Încheiere de respingere a unei contestații în anulare. Principiul legalității căilor de atac (NCPP) was last modified: septembrie 28th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.