Încercăm să mai estompăm din idealuri și să explicăm în ce constă profesia

17 aug. 2016
Vizualizari: 1871
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună la Facultatea de Drept a Universității Ovidius din Constanța cu dl profesor Gabriel Mihai, autor de tradiție al Editurii Universul Juridic, avocat, cadru didactic. Și astăzi aș vrea, d-le profesor, să discutăm despre calitatea dumneavoastră de cadru didactic, despre așteptările pe care le aveți dumneavoastră de la studenți, cum vin ei în primii ani, cum vă doriți să plece de la facultatea de Drept. În primul rând, bine v-am găsit!

Gabriel Mihai: Bine ați venit la noi! Și vreau să remarc colaborarea eficientă și fructuoasă pe care-o avem cu trustul dumneavoastră.

Nicolae Cîrstea: Având în vedere că dumneavoastră predați în anii terminali – anii 3 și 4 –, cu ce vă doriți dumneavoastră să rămână un student, atunci când pleacă de pe băncile Facultății de Drept a Universității Ovidius?

Gabriel Mihai: Încercăm, în anii 3 și 4, să maturizăm studenții, viitorii absolvenți, axându-ne pe disciplinele de specialitate, mai ales în anul 3, când se studiază disciplinele cu preponderență cu caracter aplicativ, și mai ales în anul 4, când se pregătesc pentru lucrarea de licență și se pregătesc pentru marile examene care îi așteaptă. Observăm o trecere de la anii 1 și 2, când încă nu sunt familiarizați cu toate disciplinele și ceea ce înseamnă Dreptul, în anii 3 și 4 capătă această viziune de sinteză asupra Dreptului. Eu personal, fiind și avocat, încerc să îi pregătesc oarecum în legătură cu ceea ce îi va aștepta în activitatea practică. Vreau să le spun că Dreptul nu înseamnă numai buchea cărții, înseamnă să fii un bun practician și numai atunci când intri în contact cu realitatea concretă, profesională, poți să-ți dai seama de acest lucru. Sigur, ei în acești ani au niște vise în legătură cu profesiile care-i așteaptă, au niște idealuri – e bine că le au –, însă încercăm să mai estompăm din aceste idealuri și să le explicăm în ce constă profesia, că orice profesie juridică are și avantaje, și dezavantaje. Ei, în general, la vârsta aceasta privesc numai avantajele, le au în prim-plan.

Nicolae Cîrstea: Aș vrea să vă întreb, d-le profesor, dacă din interacțiunea cu colegii mai tineri de la cursuri și la seminarii ați putut observa o tendință a lor de a merge spre magistratură sau mai degrabă spre profesiile liberale. Au ei creionată, deja, direcția în anul 3 sau chiar 4?

Gabriel Mihai: O parte nu foarte importantă sunt axați pe profesia de magistrat. Adică știu dinainte, sunt pregătiți, îi văd cu o seriozitate mai mare cum abordează problemele. Dar există și o mare parte care încă sunt dezorientați chiar și în anul 3-4 și atunci când află cât de riguros este examenul de la INM, încearcă să se îndrepte către avocatură. Dar când află că și examenul de la INPPA este la fel de riguros, atunci îi văd că stau puțin în cumpănă și sunt dezorientați. Încercăm să-i canalizăm și spre celelalte profesii – profesiile juridice constituie o paletă foarte largă – și am avut surpriza plăcută că din absolvenții noștri sunt și consilieri juridici, chiar în administrația publică lucrează, sunt și executori judecătorești, notari stagiari – deci se acoperă întreaga paletă.

Nicolae Cîrstea: Sunteți implicat în organigrama facultății ca director al departamentului Drept. Din punctul dumneavoastră de vedere care ar fi atuurile Facultății de Drept a Universității Ovidius?

Gabriel Mihai: Prima mea misiune a fost să readaptez planurile de învățământ, să le racordez cu standardele specifice ale domeniului Drept și să imprim și o notă particulară, axată pe poziționarea geografică a Constanței. De exemplu, noi avem câteva cursuri de Drept maritim, de arbitraj maritim, de jurisdicție a litigiilor maritime, avem un masterat de Drept maritim – singurul din țară –, care are un succes destul de mare, pentru că au venit și absolvenți de la Timișoara și stau în Constanța cu chirie numai ca să participe timp de 2 ani la acest masterat. Au venit absolvenți ai Facultății de Drept din București care doresc să aprofundeze acest domeniu, al Dreptului maritim. De asemenea, pe domeniul Dreptului penal am încercat să extindem cu diverse cursuri opționale întreaga paletă a acestui domeniu. Din punct de vedere al procedurii civile, de exemplu, pe lângă cursul clasic de Drept procesual civil în semestrul 1 și 2, am introdus și unul opțional, de Drept execuțional civil, pentru că din experiență partea de executare silită nu se mai studiază decât foarte rapid, pentru că nu mai este timpul necesar, și atunci am zis în semestrul 2 să se studieze și această disciplină, această parte a procedurii civile și, de asemenea, și despre arbitraj avem un curs opțional. Și atunci, iată că studentul are întreaga viziune asupra Procedurii civile.

Nicolae Cîrstea: D-le profesor, vă doresc succes atât în realizarea obiectivelor de la catedră, la cursuri și la seminarii, dar și acelora în calitate de șef al departamentului Drept.

Gabriel Mihai: Mulțumesc foarte mult.

Încercăm să mai estompăm din idealuri și să explicăm în ce constă profesia was last modified: august 16th, 2016 by Gabriel Mihai

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice