Încep negocierile pentru un nou Guvern

8 dec. 2020
Vizualizari: 818

După ce PNL nu a reușit să obțină prima poziție în preferințele electoratului la alegerile de duminică, Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni, că demisionează din fruntea Guvernului.

„Decizia vine după o discuție avută cu președintele Klaus Iohannis, în care președintele i-a cerut să își asume eșecul de la alegerile parlamentare. Ludovic Orban nu va mai fi propunerea de premier pentru noul Guvern”, notează Digi 24.

„Am decis să îmi depun mandatul de premier, după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă. Guvernul, după demisia mea, va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de președintele României”, a declarat Ludovic Orban, relatează Digi 24.

Pentru următoarele 45 de zile, după demisia lui Ludovic Orban, cabinetul funcționează prin interimat. În perioada interimatului, Guvernul poate adopta doar acte administrative. Următorul Guvern va fi învestit după constituirea noului Parlament.

Imediat după demisia lui Ludovic Orban din funcția de premier, ministrul Apărării a fost desemnat, de Președintele Iohannis, premier interimar.

„Președintele României a luat act de demisia lui Ludovic Orban din funcția de prim-ministru al României și l-a desemnat ca prim-ministru interimar pe Nicolae-Ionel Ciucă, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului guvern, informează un comunicat al Administrației Prezidențiale. Șeful statului a semnat decretele în acest sens”, mai arată Digi 24.

După demisia lui Ludovic Orban, liberalii caută un candidat pentru funcția de premier. Adevărul scrie despre numele vehiculate în interiorul PNL.

„Odată cu retragerea lui Ludovic Orban din funcția de premier și a faptului că liderul PNL nu va mai fi propunerea pentru Palatul Victoria, conducerea PNL a început să caute un liberal sau un fost liberal pentru funcția de șef al Guvernului. Surse din PNL au precizat pentru „Adevărul” că printre persoanele agreate de Klaus Iohannis și provenite din PNL este și actualul șef al SRI, Eduard Hellvig. Printre liberalii cu greutate care ar putea fi propuși pentru funcția de premier sunt Ilie Bolojan (dar care nu are o relație bună cu președintele Klaus Iohannis) și Florin Cîțu”, relatează Adevărul.

USR Plus, care este așteptată de liberali la guvernare, are propria propunere de premier: Dacian Cioloș.

„USR PLUS va merge la consultările de la Cotroceni, anunțate în această după-amiază de președinte, cu propunerea Dacian Cioloș. Este o propunere de premier care are și credibilitatea și experiența și buna practică a acelui an în care s-a văzut că în România putem avea și o guvernare decentă”, a declarat liderul USR, Dan Barna la Digi24, scrie Agerpres.

PSD vehiculează numele dr. Alexandru Rafila ca propunere a partidului pentru funcția de premier.

„Noi așteptăm rezultatele oficiale și din acel moment așteptăm respectarea Constituției și președintele să cheme forțele politice la Cotroceni pentru consultări. Avem o propunere de prim-ministru, în acest moment am vorbit cu marea majoritate din colegii mei, am să le propun miercuri sau joi, cel târziu, în funcție de cum vin rezultatele oficiale și finalizăm și numărătoarea paralelă, o să le propun ca să mergem la Cotroceni cu domnul Alexandru Rafila pentru funcția de prim-ministru”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu, într-o intervenție telefonică la Digi 24, scrie Agerpres.

UDMR este, la fel ca și USR Plus, dornic să intre la negocieri pentru formarea unui Guvern de centru-dreapta.

„Senatorul Cseke Attila a declarat că UDMR așteaptă rezultatele oficiale ale alegerilor, după care, dacă va fi chemată la negocieri, va spune «da». Întrebat în acest context dacă UDMR a fost căutată până acum de PNL, Cseke a spus: «Pot să vă confirm că a fost azi o discuție între președintele Iohannis și președintele Kelemen Hunor». Dacă exclude sau nu posibilitatea unei colaborări cu PSD, Cseke a afirmat că, în afara discuției cu PNL, UDMR «nu a avut nicio altă discuție»: «De altfel, Kelemen Hunor a declarat de mai multe ori că în România e de dorit un Guvern de centru dreapta»”, relatează Cotidianul.

Această poziție a UDMR este întărită și de o declarație a senatorului Tanczos Barna.

„Senatorul Tanczos Barna spune că UDMR este interesată de formarea unui guvern de centru-dreapta și că va negocia cu formațiuni aflate în aceeași familie de partide politice la nivel european, dar în ceea ce privește formațiunea AUR, care a fost surpriza alegerilor parlamentare 2020, consideră că un astfel de partid nu-și are locul, în anul 2021, în Parlamentul României”, notează Digi 24.

Alianța pentru Unirea Românilor, marea surpriză a acestor alegeri, a fost deja contactată pentru negocieri atât de PSD, cât și de PNL, declară copreședintele AUR, fostul jurnalist Claudiu Târziu.

„AUR a reușit să capteze atenția și votul unor mase de români foarte nemulțumite și care de-a lungul timpului au fost umilite, înșelate și batjocorite atât de presă, cât și de politicieni. Mă refer aici la o bună parte dintre cei care au votat la referendumul pentru familie, în favoarea acestui referendum, în 2018 și la cei care au militat pentru tot ce înseamnă suveranism, identitatea națională, prezența României demnă în lume, români care au fost ignorați, când nu înjurați, când nu făcuți extremiști”, a explicat Claudiu Târziu, mai notează Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale


„Știm că presa noastră și așa-zișii analiști politici au o plăcere deosebită din a lipi etichete false, pentru a îndepărta ceva ce nu le convine. Curentul majoritar în societatea românească și în Europa este unul favorabil neo-marxismului, unui curent care este prin definiție globalist, antisuveranist, antinațional, anticreștin, antifamilie. Noi ne plasăm în răspăr cu acest curent, prin valorile pe care le-am asumat”, a mai susținut Claudiu Târziu, notează Cotidianul.

Și AUR are o propunere de premier. Dorin Lulea, vicepreședintele partidului Alianța pentru Unirea Românilor, a anunțat, luni, că propunerea formațiunii sale pentru funcția de premier este Călin Georgescu.

„Călin Georgescu este un cunoscut expert de mediu. A fost între 2000 și 2013 directorul executiv al Centrului Național de Dezvoltare Durabilă. Totodată, acesta a fost numit de Guvern pentru a coordona dezvoltarea a două versiuni a Strategiei naționale de dezvoltare durabilă, mai întâi în 1999 și apoi în 2008. Călin Georgescu a mai fost raportor special al ONU, dar și reprezentant al Comitetului Național UNEP pentru România”, relatează Adevărul.

Seară frumoasă!

Încep negocierile pentru un nou Guvern was last modified: decembrie 8th, 2020 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: