Încep negocierile pentru Guvernul de centru-dreapta

10 dec. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 224

Formarea unei majorități și desemnarea unui nou premier nu se putea realiza fără a ști care sunt rezultatele finale ale alegerilor din 6 decembrie. Potrivit unor analiști, intrarea PMP în Parlament ar modifica toate calculele electorale și ar ușura misiunea PNL, de formare a unei majorități parlamentare. Iată însă că, miercuri, au venit și rezultatele parțiale, după numărarea tuturor voturilor, înainte de soluționarea contestațiilor depuse la BEC. PMP și Pro România par să nu fi întrunit pragul electoral. Negocierile care vor urma se anunță mult mai dure pentru PNL, în absența PMP.

„PSD a câștigat alegerile parlamentare 2020 la aproape patru procente diferență față de PNL, potrivit rezultatelor prezentate de Biroul Electoral Central (BEC) după centralizarea voturilor din toate secțiile de votare. Rezultatele prezentate de BEC sunt înainte de contestații. Potrivit acestora PMP a ratat întrarea în Parlament”, scrie HotNews.

HotNews consemnează aceste rezultate oficiale parțiale: „CAMERA DEPUTAȚILOR: PSD – 28,9%, PNL – 25,19%, USR-PLUS – 15,37%, AUR – 9,08%, UDMR – 5,74%, PMP – 4,82%, PRO ROMÂNIA – 4,09%; SENAT:PSD – 29,32%, PNL – 25,58%, USR-PLUS – 15,86%, AUR – 9,17%, UDMR – 5,59%, PMP – 4,93%, PRO ROMÂNIA – 4,13%”.

Precizăm că, potrivit comunicatului Biroului Electoral Central, datele menționate sunt obținute din centralizarea rezultatelor, înainte de soluționarea contestațiilor depuse la Biroul Electoral Central.

Adevărul comentează pe marginea rezultatelor prezentate în mass-media calculând numărul mandatelor, în Cameră și în Senat, pe care le vor primi partidele parlamentare.

„Conform repartizării mandatelor, din totalul de 329 de aleși din Camera Deputaților, PSD va avea 110 parlamentari, în timp ce principala forță a viitoarei guvernări are 93 de deputați. USR-PLUS a obținut 55 de deputați, în timp ce surpriza acestor alegeri, Alianța pentru Unirea Românilor, va da 33 de aleși în Cameră. 21 de deputați are UDMR, în timp ce minoritățile dat tot 17 aleși. Potrivit calculelor, majoritatea PNL-USR-PLUS-UDMR de la Cameră ar avea 169 de deputați, cu patru peste numărul necesar pentru trecerea legilor organice, însă noul Guvern s-ar baza și pe cele 17 voturi ale minorităților”, scrie Adevărul.

Inteligența artificială în materie penală

„La Senat numărul cel mai mare de parlamentari îl va avea tot PSD, prin cei 47 de aleși ai săi. PNL va avea în noua legislatură 41 de senatori, în timp ce USR-PLUS se va baza pe susținerea a 25 de senatori. Alături de cei nouă senatori ai UDMR, coaliția care se conturează la guvernare ar avea 75 de locuri din cele 136 de mandate. 14 senatori va avea și Alianța pentru Unirea Românilor. În total, în cele două foruri ale Parlamentului, PSD, USR-PLUS, și UDMR s-ar baza pe 244 de voturi, însă și pe susținerea, încă neanunțată, a minorităților naționale”, mai arată Adevărul.

Presa scrie că partidele dau startul negocierilor. Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat oficial, miercuri seară, că Florin Cîțu este propunerea PNL pentru postul de prim-ministru.

„Biroul Politic Național al PNL s-a reunit miercuri, de la ora 18.00 în sistem de videoconferință și a decis prin vot, cu o singură abținere, să-l propună pe actualul ministru de Finanțe pentru a forma Guvernul”, scrie News.ro.

Propunerea este și în asentimentul Președintelui Iohannis. Fostul premier Ludovic Orban a relatat că a fost sugestia Președintelui Klaus Iohannis ca fiecare să scrie separat, fără să vadă, propunerea de premier și au scris amândoi același nume.

„A fost propunerea președintelui ca fiecare să scriem separat, fără să vedem, propunerea de premier și am scris același nume. Nu este întâmplătoare această nominalizare. Va urma o perioadă dificilă în care e nevoie de o bună administrație, e nevoie de credibilitate în fața mediului de afaceri, partenerilor externi. Dl Cîțu a purtat negocieri cu parteneri internaționali și a reușit să mențină ratingul de țară într-o perioadă foarte dificilă pentru România. Dl Cîțu are în continuare multe soluții”, a relatat liderul liberal, mai notează News.ro.

Liberalii încep, joi, discuțiile pentru formarea unei majorități parlamentare în vederea susținerii noului Guvern. Negocierile vor fi purtate de o echipă condusă de Ludovic Orban și de premierul propus de liberali, Florin Cîțu.

„Noi suntem concentrați și pe programul de guvernare și pe identificarea celor mai buni candidați de miniștri. (…) O să existe o negociere legată de portofolii, dar în ceea ce mă privește pe mine sunt adeptul, mai ales când este vorba de un lucru atât de important pentru țară, cum este formarea unui guvern, să comunicăm doar în momentul în care se iau decizii”, a spus președintele PNL, Ludovic Orban, scrie Agerpres.

„Echipa de negociere va discuta și despre șefia celor două Camere ale Parlamentului”, mai relatează Agerpres.

Cătălin Drulă, vicepreședinte al USR, a declarat, la Digi24, că USR Plus va merge la Cotroceni cu Dacian Cioloș ca propunere de premier și că a luat act de varianta liberalilor.

„Nu a existat nicio discuție între PNL și USR-PLUS. Motivul a fost că am așteptat finalizarea alegerilor, acum știm că avem 80 de parlamentari de la USR-PLUS și 131 din partea PNL. De mâine, putem discuta. Astă seară înțeleg că și dumnealor au foruri de conducere în care au discuții. Noi avem acum Biroul Politic. De mâine putem discuta, dar asta nu înseamnă că trebuie să comunicăm prin presă tot felul de formule de guvernare”, a afirmat vicepreședintele Cătălin Drulă la Digi24.

„Noi suntem concentrați pe programul de guvernare, pe ce va face această guvernare. E mai important pentru cetățeni ce va face un Guvern decât nume de persoane. De exemplu în Olanda sau în Irlanda, când sunt partide care dau guverne de coaliție, în momentul de față partidul de pe locul doi, cum e USR în cazul acesta a dat premierul. De ce nu ar fi Dacian Cioloș premier? E o discuție pe care o să o avem cu partenerii noștri”, a adăugat liderul USR, mai notează Digi 24.

Negocierile între cele două partide se anunță destul de complicate.

Bibliolex Biblioteca juridica virtuala

„Liderii PNL au decis, în ședința BPN de miercuri seara, să îl susțină pe președintele partidului, Ludovic Orban, pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților la negocierile care vor urma cu USR PLUS și UDMR. Șefia Camerei Deputaților este revendicată și de USR PLUS, care își dorește funcția pentru copreședintele partidului, Dan Barna, care este și deputat”, mai notează Digi 24.

Seară frumoasă!

Încep negocierile pentru Guvernul de centru-dreapta was last modified: decembrie 10th, 2020 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter