Încălcarea principiului constituţional al egalităţii în faţa legii şi autorităţilor. Contestație respinsă ca inadmisibilă (NCPP, Constituția României)

8 aug. 2019
Vizualizari: 855
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 138/2019

NCPP: art. 275 alin. (2), art. 597 alin. (7) și (8), art. 598 lit. c); Constituția României: art. 129

Înalta Curte reține că argumentele invocate de contestatoarea Comuna Borca Județul Neamț – prin primar în contestația sa la executare privesc cazul în care se ivește vreo nelămurire cu privire la hotărârea ce se execută sau o împiedicare la executare, reglementat de dispozițiile art. 598 lit. c) din C. proc. pen.

Totodată, Înalta Curte constată că prezenta contestație la executare privește Decizia penală nr. 1112 din 16 octombrie 2017 pronunțată de Curtea de Apel Bacău în Dosarul penal nr. x/2015, având ca obiect apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău, inculpații B. și A., partea civilă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură București și partea responsabilă civilmente U.A.T. Borca.

Potrivit dispozițiilor art. 597 alin. (7) și (8) din C. proc. pen. hotărârile pronunțate în primă instanță în materia executării pot fi atacate cu contestație la instanța ierarhic superioară, în termen de 3 zile de la comunicare, iar alin. (8) prevede că judecarea contestației la hotărârea primei instanțe se face în ședință publică, cu citarea persoanei condamnate, iar decizia instanței prin care se soluționează contestația este definitivă.

Având în vedere că cererea de contestație la executare formulată de Comuna Borca – prin primar vizează Decizia penală nr. 1112 din 16 octombrie 2017 a Curții de Apel Bacău, pronunțată în calea de atac a apelului, în raport cu dispozițiile anterior menționate, se constată că această împrejurare determină inaplicabilitatea dispozițiilor art. 597 alin. (7) din C. proc. pen., potrivit cărora hotărârile pronunțate în primă instanță în materia executării potrivit prezentului titlu pot fi atacate cu contestație la instanța ierarhic superioară, în termen de 3 zile de la comunicare.

În cauză, contestatoarea Comuna Borca – prin primar a formulat contestație la executare împotriva deciziei pronunțate în apel și nu împotriva sentinței pronunțate în primă instanță, astfel încât, este inadmisibilă contestația formulată în prezenta cauză.

O hotărâre judecătorească nu poate fi atacată pe alte căi decât cele expres prevăzute de lege sau, cu alte cuvinte, căile de atac ale hotărârilor judecătorești nu pot exista în afara legii. Regula are valoare de principiu constituțional, dispozițiile art. 129 din Constituție prevăzând că mijloacele procesuale de atac a hotărârii judecătorești sunt cele prevăzute de lege, iar exercitarea acestora se realizează în condițiile legii.

Prin urmare, dând eficiență principiului stabilit prin art. 129 din Constituție privind exercitarea căilor de atac în condițiile legii procesual penale, precum și celui privind liberul acces la justiție statuat prin art. 21 din Legea fundamentală, respectiv exigențelor art. 13 din Convenția Europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, C. proc. pen. a stabilit un sistem coerent al căilor de atac, același pentru toate persoanele aflate în situații juridice identice. Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesuală constituie o încălcare a principiului legalității acesteia, precum și al principiului constituțional al egalității în fața legii și autorităților și din acest motiv, apare ca o situație inadmisibilă în ordinea de drept.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte de Casație și Justiție va respinge, ca inadmisibilă, contestația declarată de contestatoarea Comuna Borca Județul Neamț – prin primar împotriva Deciziei penale nr. 1310 din data de 13 noiembrie 2018 pronunțată de Curtea de Apel Bacău, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie.

Văzând și dispozițiile art. 275 alin. (2) din C. proc. pen.

Sursa informației: www.scj.ro.

Încălcarea principiului constituțional al egalității în fața legii și autorităților. Contestație respinsă ca inadmisibilă (NCPP, Constituția României) was last modified: iulie 30th, 2019 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.