Încălcare a principiului legalităţii și a principiului constituţional al egalităţii în faţa legii şi autorităţilor. Situaţie inadmisibilă în ordinea de drept (NCPP, Constituţia României)

14 feb. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 257

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 82/2018

NCPP: art. 275 alin. (2), art. 431; Constituția României: art. 126 alin. (2)

Conferintele Video Universul Juridic

Prin decizia nr. 16 din 5 aprilie 2017, pronunțată de Curtea Militară de Apel București, a fost respins, ca inadmisibil, apelul declarat de petentul A. împotriva soluției pronunțate de tribunal de respingere în principiu a cererii de contestație în anulare promovată de petent, întrucât, potrivit legii, hotărârile pronunțate în procedura admisibilității în principiu a contestației în anulare, prevăzută de dispozițiile art. 431 C. proc. pen., sunt hotărâri definitive nesupuse căii de atac a apelului.

Decizia nr. 16 din 5 aprilie 2017 împotriva căreia petentul A. a formulat prezenta cale de atac nu este supusă niciunei căi de atac.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesual penală constituie o încălcare a principiului legalității acesteia, precum și a principiului constituțional al egalității în fața legii și autorităților și, din acest motiv, apare ca o situație inadmisibilă în ordinea de drept.

Normele procesuale privind sesizarea instanțelor judecătorești și soluționarea cererilor în limitele competenței atribuite prin lege sunt de ordine publică, corespunzător principiului stabilit prin art. 126 alin. (2) din Constituția României.

C. proc. pen. reglementează hotărârile susceptibile de a fi supuse examinării, căile de atac care pot fi exercitate împotriva acestora, termenele de declarare și motivele pentru care se poate cere reformarea hotărârilor. Inadmisibilitatea reprezintă o sancțiune procedurală care intervine atunci când părțile implicate în proces efectuează un act pe care legea nu îl prevede sau îl exclude, precum și în situația când se încearcă exercitarea unui drept epuizat pe o altă cale procesuală ori chiar printr-un act neprocesual.

Prin urmare, petentului A. nu îi este recunoscută calea de atac împotriva deciziei penale nr. 16 din 05 aprilie 2017 pronunțată de Curtea Militară de Apel București, întrucât a fost formulată împotriva unei soluții nesusceptibile de reformare.

Pentru considerentele anterior expuse, Înalta Curte de Casație și Justiție va respinge calea de atac formulată de petentul A. împotriva deciziei penale nr. 16 din 05 aprilie 2017 pronunțată de Curtea Militară de Apel București în dosarul nr. x/2016, ca inadmisibilă și în temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga petentul să plătească statului suma de 100 lei cu titlul de cheltuieli judiciare.

Sursa informației: www.scj.ro.

Încălcare a principiului legalității și a principiului constituțional al egalității în fața legii și autorităților. Situație inadmisibilă în ordinea de drept (NCPP, Constituția României) was last modified: februarie 14th, 2020 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter