Încă un sat din România revendicat în instanţă

8 sept. 2017
Vizualizari: 966

Este 8 septembrie, ziua în care prăznuim Nașterea Maicii Domnului, zi în care milioane de români care poartă numele de Maria sau Marin își sărbătoresc ziua numelui. Cu acest prilej, urăm cititorilor noștri care poartă aceste nume multă fericire și sănătate! Ar mai fi de amintit faptul că 8 septembrie este prima sărbătoare cu cruce roșie din noul an bisericesc, care începe pe 1 septembrie.

În debutul Revistei avem noi vești despre Institutul Cantacuzino.

„Premierul Mihai Tudose a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că pentru utilarea Institutului Cantacuzino ar putea fi folosite fonduri europene în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro. Tudose i-a cerut vicepremierului Marcel Ciolacu, care este ministru interimar al apărării, să continue demersul privind trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea MApN”, scrie azi Cotidianul.

Fondurile europene pentru Institutul Cantacuzino vor veni de la Comisia Europeană.

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) despre care am scris de mai multe în Revistă, va fi activ începând cu 1 ianuarie 2018, anunță surse guvernamentale și va avea în portofoliu 27 de companii profitabile din România.

„Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi un bun mecanism pentru politicile guvernamentale”, le-a declarat, joi, mai multor investitori, ministrul economiei, Mihai Fifor, scrie azi Agerpres.

„Fondul suveran va fi activ începând cu 1 ianuarie 2018 și va fi un bun mecanism pentru politicile Guvernului. Nu va fi o întârziere (privind viitoarele IPO-uri — n. r.). (…) Acum așteptăm aprobarea Eurostat și, în momentul în care o vom avea, vom aproba legea în Guvern și apoi o aducem la Parlament. Poate mulți dintre voi vor să știe cum va funcționa. Încercăm să avem cât mai multe beneficii putem de la companiile profitabile pe care le deține statul. Încercăm să luăm acești bani și să îi investim în infrastructură. De asemenea, intenționăm să folosim banii pentru investiții brownfield sau greenfield”, a mai spus ministrul Fifor, potrivit jurnaliștilor de la Agerpres.

O altă știre interesantă o citim în fluxul agenției DC News.

Olguța Vasilescu, ministrul muncii declara într-un interviu la Antena 3 că angajatori ar putea primi salariul minim pe economie pentru fiecare dintre șomerii angajați.

„Există o criză de forță de muncă. Noi am pregătit un proiect de lege. Orice angajator poate să meargă la AJOFM și să ceară de acolo șomeri pe care să-i angajeze, chiar necalificați fiind, și primește pentru ei salariul minim pe economie din partea statului cu finanțare europeană.(…) Avem aproape jumătate de miliard de euro din fonduri europene pentru a plăti aceste salarii, pentru a forma forța de muncă”, a spus ministrul Olguța Vasilescu, scrie DC News.

Proiectul de modificare a legilor justiției rămâne unul din cele mai discutate subiecte din presa de azi.

„Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, joi, că proiectul de modificare a legilor justiției e unul „cu bune și cu rele”, dar „totul e remediabil” întrucât acesta va ajunge în Parlament”, notează Agerpres.

„S-au strâns o serie de opinii din teritoriu. Am spus că e un proiect cu bune și cu rele. Vom vedea. E de discutat. Ministrul a trimis CSM-ului. CSM a trimis Parchetului General și celorlalte direcții specializate. Vom formula un punct de vedere, pe care îl vom da CSM-ului. Am spus că există și chestiuni bune și mai puțin bune. (…) Totul e remediabil, legea va ajunge în Parlament. Cu siguranță nu va rămâne exact în forma asta”, a afirmat procurorul-șef Horodniceanu la sediul CSM, mai arată Agerpres.

Adevărul Live a găzduit recent un interviu cu ambasadorul Germaniei în România, E.S. Cord Meier-Klodt. În cadrul interviului s-a discutat și despre modificările legilor justiției.

„Ați remarcat, probabil, că ne-am numărat printre cele câteva ambasade, desigur au fost mai multe voci decât atât, care au exprimat anumite îngrijorări referitoare la ultimele propuneri ale ministrului de justiție. Am fost criticați, în parte, pe motiv că am vrea să suprimăm discuțiile pe marginea acestui subiect. Dar lăsați-mă să vă spun că nu este cazul. Suntem printre partenerii care sunt conștienți de faptul că este nevoie de ajustări ale sistemului de justiție, iar propunerile ministrului de justiție au conținut multe astfel de ajustări, cerute de Curtea Constituțională sau au fost rezonabile. Noi, din contră, am pledat pentru un dialog larg, deschis, transparent, viu între toți actorii relevanți”, a explicat ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, la Adevărul Live.

În finalul acestei Reviste scriem despre un nou sat din Bihor revendicat în totalitate în instanță.

„Urmașii unui fost proprietar de terenuri din Bihor cer retrocedarea unui sat întreg. Au fost refuzați în Comisia locală a aplicare a Legii fondului Funciar și de cea de la județ. Moștenitorii își cer acum drepturile în instanță. În acel sat locuiesc etnici slovaci ai căror strămoși s-au așezat acolo la începutul secolului trecut”, arată TVR.

„Oameni se tem că își vor pierde moștenirea primită de la bătrânii lor, stabiliți acolo în urmă cu mai bine de 100 de ani. Au scos toți din arhive documente istorice prin care să își dovedească dreptul de proprietate. Pe de altă parte, alți 13 moștenitori ai familiei Bartoș, fostă proprietară a pământurilor, cer în instanță să le fie retrocedată proprietatea strămoșului lor. I-au chemat la judecată pe săteni, dar și comisiile locală și județeană responsabile de aplicare a Legii Fondului Funciar”, explică TVR.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Încă un sat din România revendicat în instanță was last modified: septembrie 8th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: