Încă 30 de zile în stare de alertă

14 oct. 2020
Vizualizari: 411

România rămâne, în continuare, în stare de alertă, pentru încă 30 de zile.

„Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, marți, după ședința CNSU, că s-a decis propunerea prelungirii stării de alertă cu 30 de zile”, notează News.ro.

„La rândul său, șeful DSU, Raed Arafat, a prezentat restricțiile care vor fi impuse progresiv, în funcție de rata de infectare. Acolo unde incidența infectărilor e sub 3 la mie, purtarea măștii va fi obligatorie în zonele aglomerate, inclusiv zonele pietonale și de așteptare. Când incidența depășește 3 la mie purtarea măștii va fi obligatorie în toate spațiile deschise, de la ieșire de acasă până la revenirea acasă. Activitatea sălilor de spectacole, teatre cinema, restaurante cafenele se reduce la capacitatea de 50% acolo unde rata de infectare este sub sau egală cu 1,5 la mie, iar în localitățile cu rate de infectare între 1,5 – 3 la mie vor funcționa cu capacitate de 30%, iar programul va fi redus până la orele 23. Unde incidența depășește 3 la mie activitatea acestor instituții va fi sistată”, relatează News.ro.

„«Evenimentele private – nunți, botezuri, aniversări, mese festive – în spații deschise și închise sunt interzise pe plan național în următoarea perioadă până vom observa o scădere a numărului cazurilor», a afirmat șeful DSU, Raed Arafat, mai scrie News.ro.

«În ceea ce privește campania electorală, evenimentele sunt permise în spații interioare cu participarea a maximum  20 de persoane, iar în exterior numărul participanților se reduce la cel mult  50 de persoane»”, mai scrie News.ro

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți seară, că nu se impune instituirea stării de urgență, întrucât sunt măsuri care se pot lua în baza legii care a instituit starea de alertă.

„Nu există o definiție universal valabilă sau european valabilă pentru starea de urgență. Ce declară alte state, precum Spania, e similar cu ce se numește la noi stare de alertă. S-a creat o lege specială pentru această stare de alertă și de când această lege care a fost tergiversată de PSD la acel moment, Guvernul a putut să ia măsurile care se impun pentru gestionarea pandemiei. Deci nu e nevoie acum de stare de urgență. Dacă ajungem în situația, Doamne ferește, să nu mai fie suficiente măsurile prin legea stării de alertă și trebuie să impunem alte restricții privind libertăți, atunci se impune starea de urgență”, a afirmat, marți seară, Klaus Iohannis, scrie Adevărul.

„Șeful statului a spus că, și dacă vor fi necesare noi restricții și declararea stării de urgență, aceasta, cel mai probabil, nu va fi la nivel național”, mai notează Adevărul.

Presa mai notează că Agenția Națională de Integritate a lansat, pe pagina sa de internet, o secțiune dedicată alegerilor parlamentare din acest an.

„Prin această măsură se are în vedere optimizarea procesului de completare a declarațiilor de avere și de interese de către candidați, oferirea asistenței de specialitate în ceea ce privește regimul juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese, dar și informarea societății civile cu privire la obligațiile pe care le au participanții la procesul electoral”, informează un comunicat al ANI, transmis, marți, către Agerpres.

„În ceea ce privește înscrierea în cursa electorală a funcționarilor publici în vederea ocupării unei funcții alese, aducem la cunoștință faptul că, în conformitate cu dispozițiile art. 514, alin. (1), lit. h) din Codul administrativ, au obligația suspendării raportului de serviciu la inițiativa acestora «pentru participare la campania electorală, pe durata campaniei electorale și până în ziua ulterioară alegerilor», respectiv începând cu data de 6 noiembrie 2020, conform Hotărârii nr. 745/2020 pentru aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020, cu modificările și completările ulterioare”, precizează ANI, notează Agerpres.

Tot mai multe școli intră în scenariul roșu, din cauza cazurilor de COVID-19. Ministerul Educației a prezentat noi date în legătură cu acest aspect.

„În peste 650 de unități de învățământ se predau cursuri online, anunță Ministerul Educației. Dintre acestea, 246 sunt în scenariul roșu din cauza cazurilor de COVID-19, iar restul ca urmare a ratei de incidență ori a infrastructurii școlare. (…) Potrivit sursei citate, dintre cele 654 de unități aflate în scenariul roșu, 246 de unități de învățământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar 408 unități de învățământ figurează în acest scenariu ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează ori a infrastructurii școlare/școli în care se execută diverse lucrări de reabilitare”, notează Cotidianul.

Evenimentul Zilei scrie despre o decizie controversată, dintr-o țară a Uniunii Europene: „copiii bolnavi cu vârste între 1 și 12 ani vor putea fi eutanasiați”.

„Și mai neobișnuit este faptul că această decizie nu va fi luată nici măcar printr-o lege, ci printr-o reglementare a ministrului olandez al Sănătății, întrucât eutanasia este deja o practică legală în Olanda. Hugo de Jonge, ministrul olandez al Sănătății, a anunțat că va elabora regulamente cu privire la eutanasierea copiilor bolnavi cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani, în baza unui studiu scris de experți consultați de minister, în care se arată că acești copii bolnavi suferă foarte mult”, arată Evenimentul Zilei.

„Până acum, eutanasierea copiilor bolnavi era legală, în Olanda, pentru bebelușii cu vârsta mai mică de un an, cu acordul părinților, și pentru cei de peste 12 ani, cu consimțământul lor”, mai scrie Evenimentul Zilei.

Seară frumoasă!

Încă 30 de zile în stare de alertă was last modified: octombrie 14th, 2020 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: