Inadmisibilitatea recursului formulat împotriva hotărârii definitive pronunțate în contestație în anulare

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Obiectul recursului este reprezentat de decizia nr. 249/C din 13 decembrie 2023 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, secţia I civilă în dosarul nr. x/2023, prin care a fost respinsă, ca nefondată, contestaţia în anulare formulată de contestatoarea A. împotriva deciziei nr. 129/C din 13 iunie 2023 pronunţate de aceeaşi instanţă în dosarul nr. x/2021, în contradictoriu cu intimatul B..

Prin decizia nr. 129/C din 13 iunie 2023, Curtea de Apel Constanţa, secţia I civilă a respins, ca nefondat, recursul formulat de pârâta A. împotriva încheierii din 1 martie 2023, pronunţate de Tribunalul Constanţa, secţia civilă în dosarul nr. x/2021.

Prin încheierea de şedinţă din 1 martie 2023, pronunţată în dosarul nr. x/2021, Tribunalul Constanţa, secţia civilă a respins cererea de repunere pe rol a cauzei, formulată de petenta A. şi a dispus menţinerea suspendării judecării cererii de lămurire/completare a deciziei nr. 1630 din 19 octombrie 2021 a aceleiaşi instanţe, pronunţate în contradictoriu cu intimatul B..

Anterior, prin încheierea de şedinţă din 17 mai 2022, pronunţată în dosarul nr. x/2021, Tribunalul Constanţa, secţia I civilă, în temeiul dispoziţiilor art. 242 alin. (1) C. proc. civ., a suspendat judecata cererii de lămurire/completare a deciziei nr. 1630 din 19 octombrie 2021 a Tribunalului Constanţa, secţia I civilă.

Prin decizia nr. 1630 din 19 octombrie 2021, pronunţată de Tribunalul Constanţa, secţia I civilă, a fost respinsă, ca inadmisibilă, cererea de revizuire a deciziei nr. 504 din 6 aprilie 2021 a Tribunalului Constanţa, secţia I civilă.

Conform art. 508 alin. (4) C. proc. civ., „Hotărârea dată în contestaţie în anulare este supusă aceloraşi căi de atac ca şi hotărârea atacată”. Dispoziţii similare se regăsesc la art. 513 alin. (5) din acelaşi act normativ în ceea ce priveşte hotărârea pronunţată în revizuire.

Art. 634 alin. (1) pct. 5 din acelaşi cod, stipulează în sensul că, sunt hotărâri definitive „hotărârile date în recurs, chiar dacă prin acestea s-a soluţionat fondul pricinii”.

De asemenea, art. 446 C. proc. civ. prevede că „Încheierile pronunţate în temeiul art. 442 şi 443, precum şi hotărârea pronunţată potrivit art. 444 sunt supuse aceloraşi căi de atac ca şi hotărârile în legătură cu care s-a solicitat, după caz, îndreptarea, lămurirea sau înlăturarea dispoziţiilor contradictorii ori completarea”.

În aplicarea dispoziţiilor legale evocate şi raportat la succesiunea hotărârilor pronunţate în soluţionarea cererilor recurentei, se constată că decizia nr. 249/C din 13 decembrie 2023 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, secţia I civilă, prin care a fost soluţionată contestaţia în anulare promovată de recurentă împotriva deciziei nr. 129/C din 13 iunie 2023 pronunţate de aceeaşi instanţă în dosarul nr. x/2021, având ca obiect recursul declarat împotriva încheierii din 1 martie 2023 a Tribunalului Constanţa, secţia civilă, este o hotărâre definitivă, nesusceptibilă de a fi cenzurată în calea extraordinară de atac a recursului.

Relevante în acest sens sunt şi prevederile art. 457 alin. (1) C. proc. civ., conform cărora hotărârea judecătorească este supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condiţiile şi termenele stabilite de aceasta, ceea ce presupune că nu pot fi folosite alte mijloace procedurale în scopul obţinerii reformării sau retractării hotărârii.

Această regulă are valoare de principiu constituţional, dispoziţiile art. 129 din Constituţie stipulând că exercitarea căilor de atac, ordinare şi extraordinare, trebuie făcută în consens cu dispoziţiile legale.

În raport de caracterul definitiv al hotărârii atacate, precum şi de dispoziţiile art. 483 alin. (2) şi art. 634 alin. (1) pct. 5, coroborate cu cele ale art. 508 alin. (4) art. 513 alin. (5) şi ale art. 446 C. proc. civ., recursul declarat de contestatoarea A. împotriva deciziei nr. 249/C din 13 decembrie 2023 a Curţii de Apel Constanţa, secţia I civilă va fi respins ca inadmisibil.

Sursa informației: www.scj.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II