În mediul antreprenorial oamenii sunt extrem de pro-activi

28 dec. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 447

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu un invitat special al discuțiilor și al evenimentului Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii de la Sinaia – dl Victor Negrescu, proaspăt fost ministru al Afacerilor Europene. D-le Negrescu, care sunt discuțiile de aici, de la Sinaia, care v-au atras atenția, care sunt inițiativele pe care le aveți în vedere în folosul întreprinderilor mici și mijlocii din România?

Monitor Dosare

Victor Negrescu: În primul rând bună ziua. Da, au fost discuții foarte intense despre tot ce înseamnă relația dintre mediul antreprenorial românesc și Uniunea Europeană. Și, în sensul acesta, au rezultat o serie de proiecte interesante pentru companiile din România și faptul că, împreună cu patronatul, vom lansa în perioada următoare o serie de sesiuni de informare cu privire la legislația europeană, la evoluțiile din legislația europeană și, mai ales, cu privire la soluțiile care ar permite antreprenoriatului din România să anticipeze aceste modificări, care se produc destul de frecvent, ca urmare a deciziilor luate la Bruxelles. De asemenea, am vorbit, împreună cu reprezentanții mediului antreprenorial, despre oportunitățile de finanțare directe de la Bruxelles – există soluții precum instrumentul pentru IMM-uri, care pot fi accesate și s-a discutat foarte mult despre aceste aspecte, dar, de ce nu, și despre proiecte de mai mare anvergură, precum inițierea unor fonduri de investiții care să fie dedicate mediului antreprenorial românesc. De fapt, din discuțiile purtate a reieșit foarte clar că IMM-urile din România sunt interesate de ceea ce se decide la nivel european și că vor să participe mai mult și vor să-și facă auzită vocea la Bruxelles și în sensul acesta au rezultat o serie de proiecte, o serie de idei, o serie de activități care, cu ocazia președinției României la Consiliul Uniunii Europene de anul viitor, vor trebui să fie fructificate prin acțiuni și măsuri concrete pe care le-am gândit împreună.

Nicolae Cîrstea: Sunteți, la rândul dumneavoastră, antreprenor, ați fost și probabil că veți fi și pe viitor într-o poziție publică – cât de diferite sunt cele două perspective? Constatați, din perspectiva antreprenorului, diversele probleme, dificultăți pe care autoritățile le pun în activitatea antreprenorilor? Pe de altă parte, atunci când sunteți la nivel decizional, aveți posibilitatea să le remediați?

Victor Negrescu: Da. Sunt două medii diferite, dar, cu siguranță, trebuie să păstrezi aceeași dinamică. În mediul antreprenorial oamenii sunt extrem de pro-activi – caută să rezolve problemele, nu se concentrează asupra problemelor uitând, de fapt, în final, să le rezolve. Cel puțin, atunci când am ocupat diferite demnități publice, am păstrat aceeași atitudine și cred că este nevoie, din partea decidenților din România, să continue să gândească soluțiile și să fie mai curajoși în a le promova. Și, mai ales, foarte deschiși în a le discuta. Noi, astăzi, timp de câteva ore am discutat fiecare problematică în parte, foarte multe subiecte pe ordinea de zi, dovedind încă o dată că mediul antreprenorial românesc este extrem de dornic de dezbatere, de implicare, și probabil că acest lucru trebuie să fie valabil și pentru cei care decid astăzi, care trebuie să fie mai deschiși către mediul asociativ, mediul patronal, mediul sindical, pentru a prezenta ideile, soluțiile și pentru ca, împreună, să lucreze la cele mai adecvate măsuri. Chiar zilele acestea remarcam că au apărut noi propuneri de măsuri în domeniul fiscalității și acestea sunt lansate ca și cum sunt deja adoptate, înainte de a fi discutate. Deci probabil că trebuie să ne concentrăm mai mult pe această idee de interacțiune reală între cei care produc și cei care decid.

Nicolae Cîrstea: Aveți o perspectivă a lucrurilor care s-ar putea îmbunătăți în 2019, în anii următori, în viața antreprenoriatului, având în vedere această dublă perspectivă, faptul că le cunoașteți problemele activând ca antreprenor, pe de altă parte constatați problemele din postura de partener în cadrul diverselor demnități publice?

Victor Negrescu: O să fac referire mai ales la ceea ce înseamnă partea europeană. Mă refer aici la nevoia de a crea o piață internă europeană completă – și aici mai sunt pași de parcurs. Mă refer aici la circulația mărfurilor, la vânzările pe internet, la dreptul consumatorului la nivel european – și alte chestiuni care trebuie în continuare a fi reglementate. Și, împreună cu antreprenorii cu care am discutat, a reieșit și nevoia de a revizui o serie de documente europene, precum Small Business Act – acel document care, practic, prezintă principiile generale ale mediului de afaceri european. Am discutat despre nevoia ca viitorul buget european, care urmează să fie discutat anul viitor, cu ocazia președinției României, să prevadă resurse bugetare pentru start-up-uri, pentru antreprenori la nivel european. Deci sunt multe chestiuni care vor urma în anul viitor, pe care România trebuie să le gestioneze atât la nivel național, cât și la nivel european. Dar pentru a veni cu soluții, pentru a arăta că, în definitiv, timp de 6 luni facem ceva pentru mediul antreprenorial, trebuie să fim extrem de activi și extrem de deschiși către discuții cu cei care sunt principalii interesați de evoluțiile în domeniu.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc mult și sper să avem posibilitatea, în perioada următoare, să putem urmări pașii care se fac în bine în activitatea și în viața antreprenorilor români.

Victor Negrescu: Cu siguranță. Vă mulțumesc și eu.

În mediul antreprenorial oamenii sunt extrem de pro-activi was last modified: decembrie 25th, 2018 by Victor Negrescu
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Victor Negrescu

Victor Negrescu

Este fost ministru delegat pentru Afaceri Europene in Guvernul României.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter