În magistratură și în avocatură îți trebuie un set de principii bine delimitate, pe care să le ai în vedere și de la care să nu te abați niciodată
Nicolae Cîrstea: 14 septembrie 2019, Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, conferința „Specialiști de referință despre problemele actuale în codurile României” – suntem împreună cu dl judecător Ciprian Graur, purtător de cuvânt, de curând, la Judecătoria Timișoara. Bine ați venit la conferința noastră, dle judecător!
Ciprian Graur: Mulțumesc de invitație, în primul rând. Îmi face mare plăcere să particip, ca de fiecare dată, la conferințele organizate, atât în colaborare cu Universul Juridic, cât și cu Baroul Timiș; nu mă aflu la prima conferință de acest gen, am mai participat și în trecut. Pot spune că mă aflu într-o triplă calitate – în primul rând, de judecător, la Judecătoria Timișoara și în calitate de purtător de cuvânt al acestei instanțe; în al doilea rând și de membru al echipei Facultății de Drept din Timișoara, din cadrul catedrei de Drept procesual-penal; dar, nu în ultimul rând, și în calitate de fost avocat în Baroul Timiș – îmi face mare plăcere să-mi revăd colegii și partenerii de justiție de fiecare dată la astfel de evenimente, care, cred eu, că nu pot să aducă decât un plus vieții juridice din Timișoara.
Nicolae Cîrstea: Cum se vedea profesia de judecător atunci când erați avocat și cum se vede acum, când sunteți judecător?
Ciprian Graur: Cred că ambele poziții au plusurile și minusurile lor, dar de acum cred că, de pe această poziție, ca judecător, pot să tratez cu mai mare responsabilitate ceea ce am văzut de pe partea cealaltă, dar, în același timp, să conștientizez și ceea ce au nevoie avocații, și anume o bună colaborare între cele două profesii. Și – nu e așa? – astfel de conferințe ne ajută să îmbinăm practica de fiecare zi pe care o întâlnim în instanță cu teoria, care de foarte multe ori se bat cap în cap. Dar încercăm să găsim un liant între cele două.
Nicolae Cîrstea: Suntem în perioada examenelor de admitere în profesiile juridice, s-a terminat de curând examenul de admitere în profesia de avocat, sperăm să se desfășoare anul acesta și examenul de admitere în magistratură. Care ar fi mesajul dumneavoastră și sfatul dumneavoastră – ați trecut, practic, prin două examene de admitere în profesie – pentru tinerii și pentru candidații care abordează fiecare dintre cele două examene.
Ciprian Graur: În primul rând doresc să îi felicit pe cei care au promovat și anul acesta examenul în profesia de avocat și să le urez celor care urmează să-l susțină pe cel în magistratură. Cum, de altfel, le spun și la facultate studenților cu care mă întâlnesc la Procedură penală, nu pot decât să le spun că ceea ce este greu abia acum începe și să nu uite niciodată că în primul rând, în ceea ce vor face de acum încolo, trebuie să conștientizeze că ei lucrează pentru oameni și să nu se rezume doar la niște chestiuni teoretice, citite în cărți. Acesta este mesajul, iar celor care vor să ajungă și la examenul de admitere în magistratură și se pregătesc pentru acesta nu pot decât să le spun că de multe ori este mai ușor decât pare și că tot ceea ce au de făcut este să se dedice 100%, în această perioadă, examenului de admitere.
Nicolae Cîrstea: Care sunt calitățile pe care trebuie să le aibă un candidat sau un tânăr care a absolvit facultatea de Drept pentru a fi un bun avocat, respectiv pentru a fi un bun judecător?
Ciprian Graur: Nu știu dacă sunt neapărat în măsură să spun care ar fi cele mai în regulă calități pentru astfel de profesii. Pot doar să spun că, atât ca avocat, cât și ca judecător sau procuror, adică atât în magistratură, cât și în avocatură, îți trebuie un set de principii bine delimitate, pe care să le ai în vedere și să le și povestești altora, și de la care să nu te abați niciodată. Pe aceste principii să clădești ceea ce ai învățat la facultate, ce ai citit, ce te-au învățat profesorii, dar în niciun caz să te abați de la ele. Dacă sunt bine structurate, bineînțeles. Aceste seturi de principii trebuie să le ai pe tot parcursul carierei și să nu uiți niciodată, astfel cum am mai spus că, de fapt, împreună încercăm să facem un bine societății; să găsim adevărul judiciar, cum s-a și vorbit aici, la conferință, și să încercăm, împreună, să facem o societate mai bună prin actul de justiție, al cărui actori suntem fiecare dintre noi, atât ca avocați, cât și ca magistrați. Și să ne înțelegem foarte bine rolurile; să nu uităm că niciunul dintre noi nu poate să profeseze fără celălalt.
Nicolae Cîrstea: Sunteți de curând, așa cum spuneam la început, proaspăt purtător de cuvânt al Judecătoriei Timișoara. Care sunt așteptările instituției în rândul căreia activați de la această poziție?
Ciprian Graur: Așteptările din partea avocaților bineînțeles că nu sunt decât de o bună colaborare, cum, de altfel, cred că se și evidențiază în modalitatea în care lucrăm zilnic cu corpul profesional al avocaților; iar în ceea ce privește cetățenii și cei cu care ne întâlnim în fiecare zi, nu pot decât să spun că Judecătoria Timișoara este pe deplin transparentă în continuare, și va fi, inclusiv în ceea ce privește informațiile de interes public care se solicită instituției noastre, iar în ceea ce privește astfel de momente, cum este și cel de astăzi, Judecătoria Timișoara cred că – la fel cum de fiecare dată a răspuns prompt unor astfel de invitații – va răspunde și pe viitor.
Nicolae Cîrstea: Cum v-au ajutat studiile doctorale – ați finalizat aceste studii inclusiv cu publicarea unei lucrări? Cum ajută această perioadă de studiu și finalizarea ei prin publicarea unei lucrări o carieră de judecător?
Ciprian Graur: Din punctul meu de vedere nu numai că o ajută, dar o încununează, în sensul că studiile doctorale nu se materializează doar printr-un titlu notat undeva, pe o hârtie, cum de multe ori s-ar părea, ci ele te ajută să te specializezi pe o anumită ramură de drept. Vă mărturisesc că eu sunt – și, de altfel, și știți – un înfocat al procedurii penale, iar ceea ce este important a se tinde în sistemul nostru de justiție este specializarea. Or, un judecător sau un profesionist al dreptului specializat pe o ramură de drept, care își încununează cercetarea inclusiv printr-o cercetare doctorală, nu poate decât să beneficieze de rezultate mult mai bune, inclusiv în profesia pragmatică pe care o realizează în sala de judecată. Cred că este foarte importantă specializarea, eu acest lucru am încercat să fac, ca exemplu în procedură penală – dovadă este și lucrarea care s-a materializat ulterior, referitoare la acțiunea penală – și este important să ne dedicăm atât practicii de zi cu zi în instanță, dar să nu uităm de teoria care trebuie adusă, de foarte multe ori, în acord cu realitatea din instanțele de judecată.
Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc foarte mult pentru această discuție și vă doresc succes în activitatea și în cariera dumneavoastră.
Ciprian Graur: Și eu mulțumesc și oricând suntem deschiși unor astfel de invitații și conferințe la care cu mare plăcere participăm de fiecare dată.