În loc să avem o reformă legislativă în materie, avem modificări intempestive

15 apr. 2019
Vizualizari: 739

Nicolae Cîrstea: 29 martie 2019, INM, o ocazie deosebită – reluarea Conferinței Naționale de Insolvență; suntem împreună cu dna Simona Miloș, președinte INPPI. Simona, un eveniment care a început foarte bine și o tradiție care, iată, este reluată.

 Simona Maria Miloș: Da, într-adevăr, suntem la a cincea ediție a Conferinței Naționale de Insolvență, de data aceasta în parteneriat cu INM și mă bucur foarte mult să avem alături de noi magistrați, procurori, practicieni în insolvență, reprezentanți ai creditorilor, ai instituțiilor financiare, ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală – adică toți actorii pe care procedura insolvenței îi aduce laolaltă, deopotrivă.

 Nicolae Cîrstea: Legiuitorul, dar și practica judiciară, înțeleg că nu fac niciodată pauză și activitatea practicianului în insolvență trebuie, iată, luată la mână și analizată din toate punctele de vedere în cadrul acestor evenimente, inclusiv cum este acesta de astăzi.

 Simona Maria Miloș: În insolvență nu avem timp să ne plictisim. Niciodată. Întotdeauna vin modificări legislative care ne surprind pe toți – și cred că aceasta este cea mai mare problemă. În loc să avem o reformă legislativă în materie, avem modificări intempestive, prin ordonanță de urgență, de multe ori nu foarte fericită în formula aleasă, dar sperăm ca, în continuarea dialogului inter-instituțional, pe care noi l-am încurajat de fiecare dată, să găsim, împreună cu cei care elaborează aceste acte normative, cea mai bună soluție legislativă. Și cred că este extrem de importantă înțelegerea perspectivei celuilalt. Să ne ridicăm puțin privirea din caietele, din foile proprii și să ne uităm puțin, și să înțelegem ce anume determină cealaltă parte implicată să procedeze de o anumită manieră. Numai înțelegându-ne reciproc vom putea spera la elaborarea unui cadru legislativ coerent și echilibrat.

 Nicolae Cîrstea: Practic, acest eveniment desfășurat astăzi la INM este primul din anul 2019 desfășurat în colaborare cu INM. Cum a mers colaborarea până acum și care ar fi, atât pentru practicieni, cât și pentru magistrați, valoarea adăugată pe care o aduc aceste evenimente desfășurate în comun?

 Simona Maria Miloș: Vorbim despre un domeniu de nișă. Procedurile de insolvență implică, pe lângă o parte judiciară, și o parte economică, de administrare a acestor proceduri. În procent de 75-80%, o procedură de insolvență se desfășoară administrativ, în afara curții. Și atunci acest dialog, între magistrați și practicieni în insolvență, este absolut necesar; din această perspectivă. Și văzând evoluțiile legislative europene – mă refer la propunerea de directivă privind cea de-a doua șansă și cadrele de restructurare preventivă, remarcăm faptul că una dintre recomandările Comisiei de dialog social a fost ca pregătirea profesională a practicienilor în insolvență și a magistraților să fie una comună; tocmai având în vedere specificul materiei insolvenței, care este unul eminamente economic.

 Nicolae Cîrstea: Înțeleg că după conferința națională urmează alte evenimente până în vară în țară și credem că, așa cum a fost astăzi aici la institut, și aceste evenimente vor fi la cel mai înalt nivel.

 Simona Maria Miloș: Da, mai avem două evenimente până în vacanța de vară – pe 7-8 iunie la Cluj, în aceeași formulă, cu INM; și la Constanța, în data de 27 iunie.

 Nicolae Cîrstea: Mulțumesc și succes foarte mult, Simona Miloș.

 Simona Maria Miloș: Mulțumesc și eu.

 

În loc să avem o reformă legislativă în materie, avem modificări intempestive was last modified: aprilie 12th, 2019 by Simona Maria Miloș

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Simona Maria Miloș

Simona Maria Miloș

Este avocat şi Președintele Institutului Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență.
A mai scris: