ÎN CURÂND PE UJMAG.RO

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Admiterea în magistratură și în avocatură. Culegere de subiecte cu explicații ale variantelor de răspuns. Drept procesual civil. Ediția a VII-a

Admiterea în magistratură și în avocatură. Culegere de subiecte cu explicații ale variantelor de răspuns. Drept civil. Ediția a VII-a
Admiterea în magistratură și în avocatură. Culegere de subiecte cu explicații ale variantelor de răspuns. Drept civil. Ediția a VII-a

Subiectele selectate, respectând structura examenelor pe care se bazează astăzi concursurile de admitere în profesiile juridice, la care se adaugă și explicațiile tuturor variantelor de răspuns, vor permite simularea examenelor/concursurilor de admitere în profesiile juridice, precum și gestionarea emoțiilor specifice acestora.

Lucrarea cuprinde subiectele date la concursurile/examenele de admitere în profesiile juridice din ultimii ani, pentru disciplina de concurs/examen Drept procesual civil (admitere INM/magistratură 2016-2024; admitere Barou stagiari/definitivi 2016-2025; absolvire INPPA 2019, 2023, 2024).

Subiectele conțin explicații ale tuturor variantelor de răspuns, avându-se în vedere: soluționările contestațiilor la baremul de notare și evaluare; modificările legislative și dispozițiile legale în vigoare; decizii ale Curții Constituționale, recursuri în interesul legii, doctrină etc.

Explicațiile sunt poziționate la finalul fiecărui chestionar anual, permițându-se astfel o verificare reală a cunoștințelor, precum și o simulare a punctajului.

📕PRECOMANDĂ ACUM!  
 
 

Excepția de neexecutare a contractului

Excepția de neexecutare a contractului
Excepția de neexecutare a contractului

Excepția de neexecutare a contractului este o instituție juridică ce se bucură de o largă aplicabilitate practică, dar care, în lipsa unei reglementări exprese, nu a putut fi analizată în mod unitar, dând naștere, de-a lungul timpului, unor numeroase controverse teoretice. În încercarea de sistematizare a acestui mecanism juridic, am remarcat că, deși nu s-a bucurat de reglementare până la adoptarea noului Cod civil român, a cunoscut o evoluție în timp, având reguli proprii de exercitare și o vocație naturală de aplicare.

Considerăm că acest remediu natural al neexecutării contractelor nu este doar subînțeles, ci este inerent contractului sinalagmatic, ceea ce generează forța, diversitatea și complexitatea excepției de neexecutare și justifică demersul de sistematizare și analiză a dinamicii acesteia.

Concluzia care se desprinde este aceea că excepția de neexecutare se aseamănă uneori cu alte instituții juridice, care au o finalitate asemănătoare (drept de retenție, drept potestativ, compensație), dar nu se confundă cu niciuna dintre acestea, deoarece are o fizionomie juridică proprie, motiv pentru care apreciem că lucrarea va fi utilă practicienilor dreptului.

La elaborarea lucrării au fost avute în vedere reglementările legale în vigoare la 1 septembrie 2013, data susținerii tezei de doctorat.

📕PRECOMANDĂ ACUM!  
 
 

Subiecte de Drept penal. Partea specială. Teste-grilă, spețe și minispețe pentru concursuri și examene

Subiecte de Drept penal. Partea specială. Teste-grilă, spețe și minispețe pentru concursuri și examene
Subiecte de Drept penal. Partea specială. Teste-grilă, spețe și minispețe pentru concursuri și examene

Prezența lucrare cuprinde peste 1.800 de grile și 200 de spețe/minispețe aferente tematicii de Drept penal. Partea specială, constituind, așadar, un instrument util atât pentru studenți, cât și pentru persoanele care se pregătesc pentru examenele de admitere în profesiile juridice.

Într-o primă parte a lucrării, grilele și spețele/minispețele sunt grupate în capitole, urmărind în acest sens structura Codului penal (Infracțiuni contra vieții, Infracțiuni contra înfăptuirii justiției, Furtul etc.). Au fost avute în vedere capitolele care fac obiectul tematicii studiate la disciplina Drept penal. Partea specială (I) și (II) în cadrul Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În mod firesc, aceste capitole cuprind infracțiunile care intră în mod tradițional și în tematica examenelor de primire în profesiile juridice.

O a doua parte a lucrării vine în sprijinul studenților din cadrul Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cuprinzând subiecte de examen din infracțiunile de mai sus, grupate conform tematicii fiecărui semestru: Infracțiuni contra persoanei și contra înfăptuirii justiției (semestrul I) și Infracțiuni contra patrimoniului, contra autorității, de corupție și serviciu, de fals și care aduc atingere unor relații privind conviețuirea socială (semestrul II).

Odată aprofundată materia aferentă fiecărui capitol/semestru în parte, sunt propuse un număr de 25 de subiecte a câte 20 de grile din întreaga tematică mai sus menționată. Această parte a lucrării se adresează în special persoanelor care se pregătesc pentru examenul de licență sau pentru examenele de primire în profesiile juridice. Pentru a veni în sprijinul celor care rezolvă aceste grile, baremele sunt însoțite și de explicații suplimentare, acolo unde am considerat că acestea sunt oportune.

📕PRECOMANDĂ ACUM!  
 
 

Infracțiuni contra integrității corporale și sănătății

Infracțiuni contra integrității corporale și sănătății
Infracțiuni contra integrității corporale și sănătății

„Autoarea abordează printr-o nouă viziune implicațiile constituționale și reglementarea acestei materii în cadrul tratatelor și convențiilor internaționale privind dreptul la integritate corporală și sănătate, precum și evoluția istorică a acestora, începând cu primele legiuiri românești, Codul penal Carol al II-lea, Codul penal din 1968, Codul penal din 2004 (adoptat prin Legea nr. 301/2004, care nu a intrat în vigoare, fiind abrogat) și continuând cu substanțialele modificări legislative survenite prin Codul penal în vigoare.

Valoarea științifică a monografiei este dată nu doar de opiniile autoarei promovate în analiza întreprinsă, ci, mai ales, de argumentarea consistentă și pertinentă a soluțiilor la care achiesează și a celor pe care le propune.

Monografia prezintă un ridicat nivel științific, are o importantă valoare teoretică, dar și incontestabile valențe aplicative, precum și o contribuție personală la examinarea și clarificarea unor probleme ridicate de tema abordată.” – Prof. univ. dr. Constantin Mitrache

📕PRECOMANDĂ ACUM!  
 
 

Codul penal comentat. Partea specială

Codul penal comentat. Partea specială
Codul penal comentat. Partea specială

Acest volum reprezintă continuarea lucrării „Codul penal comentat. Partea generală” și tratează dispozițiile din Partea specială a Codului penal aflat în vigoare.

Comentariile articolelor cuprinse în Partea specială sunt elaborate într-un context legislativ marcat de numeroase modificări recente ale Codului penal. Aceste explicații depășesc simpla analiză a textelor legale, oferind comparații cu reglementările anterioare și includ, pentru fiecare articol comentat, o bibliografie selectivă și relevantă.

La redactarea volumului au fost avute în vedere hotărârile recente ale Curții Constituționale cu incidență în materie, precum și practica judiciară relevantă adoptată potrivit actualei legislații penale (hotărâri date în recursuri în interesul legii, hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, decizii de speță).

📕PRECOMANDĂ ACUM!