ÎN CURÂND PE UJMAG.RO
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Drept penal. Partea specială. Infracțiuni contra patrimoniului, contra autorității, de corupție, de serviciu, de fals și contra ordinii și liniștii publice. Ediția a III-a, revăzută și adăugită

Drept penal. Partea specială. Infracțiuni contra patrimoniului, contra autorității, de corupție, de serviciu, de fals și contra ordinii și liniștii publice. Ediția a III-a, revăzută și adăugită
„Prezenta ediție a acestei lucrări și-a propus nu doar o analiză actualizată a textelor de incriminare, ci și o completare a lucrării cu deciziile cu caracter obligatoriu pronunțate de instanța supremă sau cele de practică judiciară recentă, prin care ne-am propus să evidențiem soluțiile practice actuale oferite pentru diverse ipoteze mai mult sau mai puțin problematice.
Lucrarea corespunde și tematicii la disciplina Drept penal. Partea specială II, predată de subsemnații la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Ea este în concordanță și cu tematica stabilită pentru examenele de admitere în profesii juridice, propusă de Institutul National al Magistraturii sau Uniunea Națională a Barourilor din România.
Prin referiri multiple la jurisprudența recentă, prezenta carte își dorește să reprezinte un instrument util, inclusiv pentru practicienii care doresc să se pregătească pentru examenele de promovare. Și din acest motiv, referirile jurisprudențiale raportate la tematica aici analizată nu s-au oprit la jurisprudența obligatorie a Înaltei Curți de Casație și Justiție sau jurisprudența Curții Constituționale.”
Elemente de drept comparat în materia succesiunilor testamentare
Lucrarea oferă o perspectivă amplă asupra moștenirii ca fenomen juridic, analizând modul în care dreptul român, legislațiile franceză, anglo-saxonă, americană și italiană tratează transmiterea patrimonială post-mortem și libertatea testamentară. Pornind de la evoluția istorică și de la principiile care au modelat legislațiile contemporane, cartea integrează elemente socioculturale și religioase (creștinism, iudaism, islamism, budism, hinduism), evidențiind modul în care percepția asupra morții influențează atât conceptul de proprietate, cât și conceptele de familie și moștenire. Prin abordarea comparativă și interconectarea aspectelor juridice cu cele antropologice, lucrarea reușește să surprindă dinamica complexă a succesiunilor testamentare și importanța lor în societatea modernă.
Contribuția lucrării la doctrina juridică este remarcabilă din mai multe perspective. În primul rând, se axează pe moștenirea testamentară, un subiect mai puțin dezbătut decât succesiunea legală. Lucrarea deschide noi direcții de cercetare prin analiza unor teme inedite, precum moștenirea copiilor concepuți în vitro sau a partenerilor gay supraviețuitori. În final, prin abordarea dimensiunii religioase, analiza integrează conceptele de „legea locului” și „legea spirituală”, oferind o perspectivă unică în contextul românesc.
Investigarea criminalistică a infracțiunilor din domeniul silvic
Pădurile au jucat și joacă un rol deosebit de important prin beneficiile pe care le au asupra vieții noastre – protejarea ecosistemelor și a biodiversității, generarea rezervelor de apă, prevenirea inundațiilor și alunecărilor de teren –, astfel ca o exploatare necorespunzătoare, nerațională a masei lemnoase și defrișările necontrolate generează o serie de fenomene și schimbări climatice, constituind o amenințare la adresa mediului înconjurător.
Motivația alegerii temei de cercetare are la bază complexitatea activităților de supraveghere, control și de constatare a ilegalităților care se săvârșesc în domeniul exploatării lemnului, precum și a activităților de cercetare și investigare a infracțiunilor silvice.
Fără a se pretinde a fi o lucrare completă asupra domeniului cercetat și admițând, totodată, existența unor aspecte ce mai pot fi perfecționate, lucrarea de față deschide linia de cercetare în domeniul investigării criminalistice a infracțiunilor din domeniul silvic.
Fenomenul traficului de ființe umane și infracțiuni conexe lui la nivelul Republicii Moldova. Profilaxie și combatere în plan național, regional și internațional

Fenomenul traficului de ființe umane și infracțiuni conexe lui la nivelul Republicii Moldova. Profilaxie și combatere în plan național, regional și internațional
Lucrarea reprezintă o analiză amplă a uneia dintre cele mai grave probleme sociale contemporane. Autoarea pune accentul pe modul în care traficul de persoane se manifestă în Republica Moldova, evidențiind caracteristicile, cauzele și factorii de vulnerabilitate. Studiul oferă o perspectivă complexă asupra efectelor pe care acest fenomen le are asupra victimelor, comunităților și societății, prezentând totodată măsurile care pot fi întreprinse pentru prevenirea și combaterea lui.
Cartea este structurată în două capitole principale, fiecare capitol fiind subdivizat în secțiuni și paragrafe care tratează aspecte distincte ale traficului de ființe umane. Studiul se remarcă prin analiza detaliată a legislației naționale și internaționale, oferind o înțelegere aprofundată a cadrului legal și a provocărilor practice în aplicarea acestuia. În plus, autoarea oferă date și exemple concrete din Republica Moldova, punând în lumină specificul local, dar și conexiunea cu dinamica regională și internațională.
Justiția în era manipulării populiste
„Din cuprinsul cărții am remarcat referirile pertinente la subiecte extrem de actuale și sensibile precum: populismul anticorupție, conceptul de «populism penal» și legea ca instrument al manipulării emoționale, justiția ca spectacol și autoritarismul cu sprijin popular (spre exemplu, justiția populară, publicul ca masă de manevră).
La finalul lucrării sale foarte bine documentată și elaborată într-un stil clar și concis, autoarea concluzionează pe bună dreptate ca pericolul real al populismului rezidă în faptul că odată infiltrat în sistem, devine aproape imposibil de extirpat fără costuri imense pentru societate. O societate în care populismul dictează justiției este o societate condamnată la haos și dictatură.” – Ovidiu Predescu