ÎN CURÂND PE UJMAG.RO
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Competențele Curții de Justiție a Uniunii Europene în materia controlului realizat cu privire la acordurile internaționale la care Uniunea Europeană este parte

Competențele Curții de Justiție a Uniunii Europene în materia controlului realizat cu privire la acordurile internaționale la care Uniunea Europeană este parte
Demersul nu-și propune realizarea și prezentarea unui sumar al acordurilor internaționale la care Uniunea Europeană este parte și nici al instrumentelor juridice, instituțiilor și mecanismelor de punere în aplicare a acestora. Dimpotrivă, demersul își propune o abordare proprie, care nu vizează analiza strictă, clasică, a conținutului acestor instrumente juridice internaționale, ci prezentarea jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene, sub următoarele aspecte: controlul de legalitate realizat de către Curtea de la Luxemburg asupra acordurilor internaționale la care Uniunea este parte; interpretarea oferită de instanța Uniunii dreptului primar și celui derivat, prin raportare la acordurile internaționale la care Uniunea este parte; încălcarea acordurilor internaționale la care Uniunea este parte – motiv pentru aprecierea invalidității actelor juridice elaborate și adoptate de către instituțiile Uniunii Europene și controlul preventiv privind compatibilitatea acordurilor internaționale la care Uniunea este parte cu dreptul unional.
Lucrarea propune o analiză juridică riguroasă a rolului CJUE în contextul relațiilor internaționale ale Uniunii. Autoarea abordează tematica dintr-o perspectivă interdisciplinară, îmbinând dreptul internațional public cu dreptul Uniunii Europene și accentuând implicațiile teoretice și practice ale deciziilor Curții. Studiul pornește de la premisa consolidării personalității juridice a Uniunii Europene și se concentrează pe modul în care CJUE interpretează, validează și asigură conformitatea acordurilor internaționale cu ordinea juridica unională.
Tratat de drept succesoral. Vol. III. Transmisiunea și partajul moștenirii. Ediția a V-a, actualizată și completată

Tratat de drept succesoral. Vol. III. Transmisiunea și partajul moștenirii. Ediția a V-a, actualizată și completată
Actuala ediție a Tratatului de drept succesoral apare la mai bine de 23 de ani de la trecerea în neființă a regretatului profesor Francisc Deak, una dintre cele mai importante personalități ale științei juridice din România, care a format zeci de generații de juriști, pentru care a constituit un model de profesionalism, creativitate, rigurozitate, exigență și onestitate. Tratatele sale consacrate contractelor speciale și succesiunilor au rămas și acum opere de referință în domeniile respective.
Apariția noului Cod civil și a lucrărilor de specialitate ulterioare, adoptarea sau, după caz, modificarea unor acte normative relevante în materia dreptului de moștenire, pronunțarea unor hotărâri importante ale Curții Constituționale, ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și ale celorlalte instanțe judecătorești au creat necesitatea actualizării Tratatului de drept succesoral, apărut ultima dată sub semnătura exclusivă a profesorului Francisc Deak în anul 2002.
Reunind vechea ediție scrisă de profesorul Francisc Deak cu actualizarea aparținând profesorului Romeo Popescu, această lucrare monumentală se constituie într-o veritabilă punte între generațiile de dascăli de la Facultatea de Drept a Universității din București și rămâne la fel de vie, constituind un instrument juridic util pentru studenții facultăților de drept, pentru teoreticienii și practicienii dreptului.
Executarea prin echivalent ca remediu al neexecutării obligațiilor contractuale
Lucrarea abordează analiza remediului executării prin echivalent, prin studiul atent al legislației, jurisprudenței și doctrinei din dreptul internațional și din dreptul românesc, care, în ultimii ani, mai cu seamă după intrarea în vigoare a actualului Cod civil de la 1 octombrie 2011, s-a arătat din ce în ce mai preocupată de găsirea unor soluții privind modul de stabilire și de reparare a prejudiciului încercat de creditor.
Pornind de la ambiguitatea noțiunii de răspundere contractuală, prezenta lucrare evidențiază o viziune proprie asupra legăturii dintre aceasta, executarea prin echivalent și daunele-interese contractuale. Plecând de la faptul că orice contract trebuie să aducă un folos celui care îl încheie, și nu să îl dezavantajeze pe acesta, teza subliniază importanța unei juste compensări a prejudiciului suferit de creditor, menirea acestui remediu fiind aceea de a-l aduce pe creditor în situația executării perfecte a contractului.
Pe lângă încercarea identificării măsurii în funcție de care se determină daunele-interese care se cuvin creditorului prejudiciat, printr-o amplă analiză a doctrinei și a jurisprudenței de la noi, dar și din străinătate, lucrarea cuprinde și o comparație între sisteme alternative de calcul al daunelor-interese contractuale și în funcție de acordarea lor în cumul ori independent de orice alt remediu.
Instituții de drept penal. Teste-grilă, ediția a III-a, revăzută și adăugită
Lucrarea de față cuprinde testele-grilă destinate pregătirii studenților în vederea susținerii examenului de licență la Facultatea de Drept. Aceasta reprezintă un sprijin și un instrument util pentru cei care își testează nivelul cunoștințelor de specialitate.
De asemenea, acest gen de lucrare, care cuprinde și răspunsurile, nu poate în niciun caz să suplinească studiul individual și cunoștințele de specialitate pe care absolvenții unei facultăți de drept trebuie să le dețină în vederea susținerii licenței.
Prezenta lucrare este actualizată în funcție de ultimele modificări intervenite în legislația penală, inclusiv Decizii ale Curții Constituționale a României, Decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală cât și recursuri în interesul legii, intenția autorilor fiind aceea de a oferi celor interesați întrebări care să reprezinte un test util nivelului de cunoștințe necesar susținerii unui astfel de examen.
Protecția alternativă a copilului prin tutelă în reglementarea actualului Cod civil român
„Cercetarea științifică aprofundată a regimului juridic al tutelei minorului, conform actualelor reglementări din România, este utilă atât din perspectiva importantelor noutăți prevăzute în materie de Codul civil român din anul 2009, inclusiv ca urmare a modificărilor și completărilor aduse acestuia de Legea nr. 140/2022, cât și a corelațiilor ce trebuie realizate cu reglementările internaționale și interne referitoare la protecția și promovarea drepturilor copilului. În mod judicios a apreciat autorul că, în actualitate, în România, regimul juridic al tutelei a depășit anchilozata concepție de măsură caritabilă față de minorii lipsiți de ocrotire părintească, consfințită juridic la începutul secolului al XIX-lea.
În prezent, protecția alternativă se prezintă ca un drept al copilului, fapt care presupune și abordări corespunzătoare din perspectivă doctrinară. S-a considerat că tutela, prin natura ei juridică actuală, trebuie circumscrisă acelorași standarde legale prevăzute pentru ocrotirea părintească. Acest incontestabil truism motivează propunerea sugerată de autor legiuitorului, de a institui o normă care să prevadă că tutorele are față de copilul ocrotit îndatoririle părintelui față de persoana și bunurile copilului său, cu excepția cazurilor în care legea prevede altfel. Elocventă din această perspectivă este și propunerea de renunțare la redundanta expresie «pus sub tutelă» și înlocuirea acesteia cu expresia «beneficiar al tutelei».”
– Prof. univ. dr. habil. Teodor Bodoașcă