ÎN CURÂND PE UJMAG.RO
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Divorț și accesorii. Practică judiciară comentată
Lucrarea a urmărit expunerea unor probleme de drept ce apar pe tot parcursul procesului de divorț, plecând de la competența, continuând cu provocările de pe terenul probațiunii și subliniind soluțiile instanțelor în privința aspectelor asupra cărora trebuie să se pronunțe, respectiv asupra divorțului, numelui soților de după căsătorie, locuinței minorilor, autorității părintești, pensiei de întreținere, dar și incidental asupra programului de vizită a părintelui nerezident.
Acolo unde problema de drept a fost provocatoare și unde speța nu a cuprins tot conceptul juridic, hotărârile au fost însoțite de comentarii ce au încercat să evidențieze, de o manieră interogativă, silogismul judiciar. Alteori, comentariile au încercat să completeze raționamentul juridic acolo unde subiectul nu a fost abordat în mod frontal sau să dezvolte unele chestiuni de drept, așa după cum s-a procedat în cadrul aspectelor privind administrarea probatoriului.
Prin structurarea lucrării pe firul conducător al întregului proces de divorț, aceasta poate fi folosită în exercițiul zilnic al vieții judiciare, cuprinzând și soluții practice, de orientare în cuprinsul fiecărei etape din procesul de divorț, fie că este vorba despre stabilirea competenței, despre administrarea probatoriului sau de poziționarea față de provocările venite din partea unor instituții noi din dreptul familiei sau dinspre instituțiile folosite în cuprinsul țărilor membre ale Uniunii Europene, ce nu își găsesc în mod necesar o transpunere conceptuală în dreptul național.
Dreptul muncii. Legislație internă și internațională comentată. Jurisprudență internă și europeană CJUE și CEDO comentată

Dreptul muncii. Legislație internă și internațională comentată. Jurisprudență internă și europeană CJUE și CEDO comentată
Dreptul muncii reprezintă o ramură a dreptului cu o dinamică extraordinară, cauzată atât de factori obiectivi, dar mai ales de factori subiectivi, piața muncii fiind cea care decide regulile jocului, iar legislația muncii modificându-se, astfel, substanțial în ultima perioadă.
În prezent, dreptul muncii se află la o răscruce de drumuri, modificările survenite la nivel european, prin noile directive, atât cu privire la condițiile de muncă, dar mai ales în materia salarizării, schimbând viziunea asupra acestei materii.
În același timp, jurisprudența europeană în materie socială a condus și ea la modificarea și completarea legislației naționale, deciziile CJUE în materia sănătății și securității în muncă, precum și în domeniul organizării muncii fiind concludente.
Elemente de dreptul inteligenței artificiale
„«Elemente de Dreptul inteligenței artificiale» anunță, pledează și prefigurează o nouă ramură de drept și inedită disciplină științifică: Dreptul inteligenței artificiale (DIA). Se afirmă, pe bună dreptate, că dreptul are oroare de vid și, de aceea, și DIA ar exista dintotdeauna. Era suficient, așadar, să se aplice la noul obiect apărut – IA – regulile reieșite din dreptul comun și drepturile speciale, respectiv ansamblul dreptului public, civil și penal, cu precădere normele pertinente din regimul răspunderii, securității produselor, dreptul protecției datelor cu caracter personal, dreptul proprietății intelectuale, dreptul consumatorului, cel aplicabil serviciilor digitale ș.a.
Totuși, asumându-și rolul de a surprinde și exprima specificul domeniului, Regulamentul (UE) 2024/1689, Convenția-cadru a Consiliului Europei privind IA și drepturile omului, democrația și statul de drept și reglementările pe care le inspiră și stimulează edictarea pot fi prezentate, de acum înainte, ca dreptul comun al unui obiect principal: Inteligența Artificială și mizele sale. Iar unele drepturi speciale (aferente roboticii, vehiculelor autonome etc.) irup în diferite sectoare ale noilor realități tehnologice, în timp ce principii și concepte noi se afirmă. Dilema ultimă devine aceea: dacă inteligența umană a generat dreptul privind IA, cea artificială ce drept va revendica?
Lucrarea ridică asemenea dileme și oferă astfel o primă perspectivă juridică în România asupra provocărilor revoluției IA.”
Dreptul afacerilor. Teste-grilă, ediția a II-a, revăzută și adăugită
Lucrarea de față se adresează studenților de la facultățile cu profil economic, în principal, dar și studenților de la facultățile de drept, cu intenția de a le pune la dispoziție un instrument folositor de învățare și de verificare a cunoștințelor generale de drept privat.
La facultățile economice, disciplina Dreptul afacerilor se studiază, ca regulă, în primul semestru al anului I de facultate, cu scopul de a le prezenta celor care se află într-o nouă etapă a vieții lor (și de studenți, dar și de persoane majore, de cele mai multe ori) noțiuni juridice pe care le vor utiliza fie în viitoarea carieră, fie în viața de zi de zi, ca simple subiecte de drept, noțiuni pe care nu au avut posibilitatea să le dobândească în etapele educaționale anterioare. Aceasta nu înseamnă că instituțiile juridice care urmează a fi abordate sunt total noi, multe dintre noțiunile respective fiindu-le cunoscute și aplicate anterior, fără însă ca studenții să realizeze că sunt noțiuni juridice.
Având în vedere posibilele greutăți în studiul acestei discipline juridice ca urmare a volumului mare de informații și a terminologiei juridice noi, prezenta culegere de întrebări tip grilă reprezintă o modalitate de verificare a cunoștințelor de Dreptul afacerilor dobândite de către studenți prin studiu, un instrument complementar metodelor clasice de învățare.
Studii de dreptul familiei. Ediția a II-a, revizuită și adăugită de Raluca Hurubă
„Lucrarea este o culegere de studii publicate de către subsemnatul, ca autor unic sau în colaborare cu alți autori, și reprezintă un instrument util pentru cei care caută soluții la diferite aspecte controversate sau discutabile din domeniul raporturilor juridice de familie.
„„
Față de ediția anterioară, au fost adăugate studii publicate în ultimii ani în reviste de specialitate, precum „Pandectele Române”, „Revista de Drept Privat”, „Revista de Dreptul Familiei”, „Revista Română de Jurisprudență”, și comunicări științifice susținute în cadrul unor conferințe naționale sau internaționale.
Lucrarea se adresează deopotrivă studenților de la programele de studii din domeniul dreptului la nivel de licență, masterat și doctorat, precum și practicienilor cu preocupări profesionale în domeniul raporturilor juridice de familie. Numeroasele propuneri de lege ferenda fundamentate în cuprinsul studiilor recomandă lucrarea și legiuitorului român, pentru a o utiliza în procesul de perfecționare a reglementărilor legale din materie.”