ÎN CURÂND PE UJMAG.RO
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Codul penal și Codul de procedură penală: februarie 2025. Ediție tipărită pe hârtie albă
Ediția a 33-a (revizuită) a lucrării, îngrijită de prof. univ. dr. Dan Lupașcu și tipărită pe hârtie albă de calitate superioară, cuprinde și: corelații cu reglementările anterioare; dispoziții de aplicare; decizii ale Curții Constituționale; recursuri în interesul legii (noi Dec. RIL: nr. 1/2025 și 3/2025); hotărâri prealabile (noi Dec. DCD/P: nr. 25/2025 și 26/2025); numeroase dispoziții conexe și referințe legislative deosebit de utile.
Indexul plasat la finalul fiecărui Cod indică sediul materiei pentru diverse instituții de drept importante în domeniul penal, respectiv în domeniul procedurii penale, asigurând o căutare rapidă a sintagmelor-cheie aferente.
Lucrarea include, în partea finală, mai multe acte normative (integrale sau în extras) de larg interes în domeniu: Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, Legea nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, Legea nr. 26/2024 privind ordinul de protecție ș.a.
Produsul infracțiunii
Lucrarea reprezintă teza de doctorat a autorului, tema de cercetare pornind de la întrebarea dacă poate fi fundamentată o teorie a conceptului de produs al infracțiunii în dreptul penal român, precum și de la analiza modalităților prin care acesta este prelevat de autorități.
O lucrare monografică, destinată să exploreze conceptul de produs al infracțiunii, pornind de la o abordare teoretică, prin stabilirea locului acestuia în conținutul constitutiv al infracțiunii, iar apoi care să cerceteze poziția sa în cadrul unor instituții în care acesta primește un rol esențial, cu accent pe modalitățile de prelevare a produsului prin intermediul pedepselor și al măsurilor de siguranță, cu observarea, mai departe, a modului în care legislațiile penale au înțeles să incrimineze activitățile care îl au ca obiect – infracțiunile de consecință –, nu s-a elaborat până în prezent în dreptul penal român.
Abordarea teoretică din prima parte a lucrării, urmată de incursiunile de factură practică ulterioare, facilitează concluzia că produsul infracțiunii reprezintă un concept complex, fundamental al dreptului penal, iar definirea, identificarea și prelevarea sa se manifestă ca priorități ale politicilor penale moderne.
Metode speciale de supraveghere. Perspectiva dreptului național și a jurisprudenței CEDO
Prezenta lucrare își propune să ofere o incursiune detaliată și riguroasă în sistemul legal care reglementează procedeele probatorii, acordând o atenție deosebită metodelor speciale de supraveghere. Scopul este nu doar de a analiza cadrul legal existent, ci și de a aduce contribuții semnificative la optimizarea acestuia, într-un efort de corelare eficientă între nevoile investigațiilor penale și respectarea drepturilor fundamentale ale individului.
Lucrarea tratează, în mod inedit, problematica provocării la proba în domeniul metodelor speciale de supraveghere, care presupune determinarea unui terț de către organele statului să poarte conversații telefonice sau ambientale cu persoană supravegheată, în vederea obținerii unor înregistrări din care să reiasă dacă a fost desfășurată ori nu o activitate infracțională. De asemenea, tot ca element de noutate în literatura de specialitate, sunt dezbătute subiecte precum cooperarea juridică internațională în domeniul metodelor speciale de supraveghere.
În materia cooperării internaționale, lucrarea trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care autoritățile naționale notifică autoritățile altor state atunci când subiectul interceptării părăsește teritoriul național și nu este necesară asistența tehnică din partea statului unde se află acesta pentru punerea în executare a metodelor speciale de supraveghere.
Partea finală a lucrării analizează modul în care se realizează supravegherea persoanelor în domeniul securității naționale, precum și modalitatea de valorificare a materialelor rezultate din această activitate în cadrul procesului penal.
Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Explicații teoretice și perspective practice
Lucrarea reprezintă o analiză sistematică a dispozițiilor noii legi a pensiilor, realizată din perspectiva practicianului, întregul colectiv de autori fiind format din judecători cu experiență în materia asigurărilor sociale la Curtea de Apel București.
Comentariile realizate cu privire la fiecare articol al Legii pensiilor corelează prevederile legale cu cele ale normelor de aplicare a legii, realizând totodată o comparație cu dispozițiile legii anterioare și aducând, pe lângă explicațiile proprii ale autorilor, referiri la practica instanțelor judecătorești, la minutele de practică neunitară, jurisprudența ÎCCJ, CCR, CEDO și CJUE, dar și la doctrina existentă în materia securității sociale.
Realizată sub egida Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, lucrarea își propune să fie nu numai o lucrare de bază pentru practicienii și teoreticienii acestui domeniu, dar și un început pentru cercetarea juridică în materia asigurărilor sociale.
Codul civil adnotat cu doctrină și jurisprudență. Volumul IV – art. art. 1.851-2.664
Lucrarea, concepută în patru volume, își propune să contribuie la o cunoaștere aprofundată și la o aplicare unitară a dispozițiilor Codului civil. Prezentul volum s-a realizat prin valorificarea unei ample jurisprudențe (atât a jurisprudenței naționale, cât și a Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții de Justiție a Uniunii Europene), având rolul de a asigura o explicitare a normelor legale.
Prezenta lucrare cuprinde o selecție riguroasă a celor mai relevante soluții jurisprudențiale menite a sublinia tendințele de interpretare a dispozițiilor actualului Cod civil, fiind prezentate inclusiv hotărâri judecătorești recente. Totodată, lucrarea cuprinde numeroase extrase din doctrina de specialitate prin care se propun anumite modalități de interpretare și de aplicare a dispozițiilor actualului Cod civil.