ÎN CURÂND PE UJMAG.RO
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Exproprierea pentru cauza de utilitate publică. Ediția a II-a, revăzută și adăugită
„Dacă în partea introductivă arătăm de ce este necesară abordarea unei astfel de teme, de extremă actualitate pentru România, intuind că instituția exproprierii poate fi îmbunătățită, completată printr-o lege unică adaptată cerințelor de tehnică legislativă modernă, care poate împrumuta din legile mai vechi, din doctrina și din dreptul comparat idei, în final constatăm vastitatea domeniului, care se individualizează într-o ramură subsidiară a dreptului proprietății.
Și nu o lege nouă de expropriere care să corespundă tuturor exigențelor exprimate pe parcursul studiului ar fi cel mai mare câștig al cercetării de față, cât relevarea interferării exproprierii cu o parte importantă din instituțiile dreptului administrativ, civil, constituțional, fiscal, dar și cu alte științe sociale, evidențierea unei dihotomii interes natural public – interes natural privat, având ca finalitate echilibrarea celor două drepturi într-o societate care se dorește a fi democratică.”
AI Act. Viitorul deciziilor noastre. Reguli explicate, studii de caz și exemple practice, pe înțelesul tuturor
În era inteligenței artificiale, regulile jocului se schimbă rapid. Această carte este o călătorie povestită simplu, pe înțelesul tuturor, prin labirintul AI Act, dezvelind implicațiile profunde ale acestei legislații revoluționare.
Lucrarea oferă o privire detaliată asupra regulamentului european privind inteligența artificială, punând accent pe echilibrul dintre inovație și reglementare. Este structurată în mai multe capitole ce abordează teme precum riscurile și beneficiile AI, impactul asupra vieții private, locurilor de muncă și inegalităților economice, dar și potențialele pericole ale unei reglementări inadecvate. Cartea își propune să explice pe înțelesul tuturor principiile AI Act, folosind exemple practice și studii de caz, pentru a ilustra complexitatea deciziilor ce privesc viitorul interacțiunii dintre om și tehnologie.
Textul nu este doar un ghid practic pentru specialiști, ci și o invitație la reflecție pentru oricine este curios cu privire la viitorul nostru alături de inteligența artificială.
Tratat privind răspunderea disciplinară a magistraților. Ediția a II-a, revăzută și adăugită
Lucrarea de față reprezintă ediția a II-a a primului Tratat privind răspunderea disciplinară a magistraților publicat în țara noastră, în care sunt analizate în mod detaliat abaterile disciplinare ale magistraților, procedura de cercetare și de soluționare a acțiunii disciplinare, răspunderea magistraților pentru încălcarea normelor de conduită reglementate de Codul deontologic, precum și apărarea independenței, imparțialității sau reputației profesionale a magistraților și a independentei autorității judecătorești în ansamblul său, așa cum sunt reglementate în prezent de noile legi ale justiției, care au intrat în vigoare la data de 16 decembrie 2022.
Lucrarea se adresează judecătorilor, procurorilor, magistraților-asistenți ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, inspectorilor judiciari, membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, asistenților judiciari și personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, întrucât aceștia sunt vizați în mod direct de dispozițiile legale analizate.
Codul civil: Septembrie 2024. EDIȚIE SPIRALATĂ, tipărită pe hârtie albă
Lucrarea, îngrijită de prof. univ. dr. Dan Lupașcu și tipărită pe hârtie albă de calitate superioară, include ultimele modificări aduse prin: Legea nr. 116/2024, Legea nr. 122/2024, D.C.C. din 9 iulie 2024.
Sub articolele Codului se regăsesc (acolo unde este cazul): dispoziții de aplicare, decizii ale Curții Constituționale, recursuri în interesul legii, hotărâri prealabile, numeroase dispoziții conexe și referințe legislative deosebit de utile.
Indexul plasat la finalul Codului facilitează utilizarea acestuia, indicând sediul materiei pentru diverse instituții de drept importante în domeniul civil și asigurând o căutare rapidă a sintagmelor-cheie aferente.
Daunele morale în sfera contenciosului administrativ
Prezenta lucrare conține o scurtă trecere în revistă a jurisprudenței instanțelor române în materia acordării daunelor morale în sfera contenciosului administrativ.
După cum cititorul va putea constata, practica judiciară autohtonă s-a confruntat cu probleme diverse în această materie, decurgând din specificul raporturilor dintre particulari și administrația publică, ce se suprapun peste deja dificilul demers de a găsi o soluție echitabilă și proporțională pentru cuantificarea prejudiciului nepatrimonial. Prin natura lor, aceste prejudicii lasă o marjă largă de apreciere judecătorului, fără să fie posibilă cuantificarea lor în mod exact, matematic. Astfel, lucrarea supune atenției cititorului o serie de decizii care, fie prin problematica dezbătută, fie prin raționamentele juridice formulate, oferă repere utile practicienilor contenciosului administrativ puși în fața prejudiciilor nepatrimoniale cauzate prin activitatea administrației publice.
În concret, prezentarea fiecărei spețe include un set de cuvinte-cheie, urmat de considerentele esențiale pentru problematica dezbătută, după care sunt expuse considerentele extinse ale instanței, astfel încât întreaga situație juridică din spețele redate să fie cât mai clară. Acolo unde a fost posibil, au fost realizate trimiteri la spețe similare sau relevante în context, pentru a facilita demersul de cercetare al cititorului. Tot astfel, o parte dintre spețele expuse sunt însoțite de succinte comentarii ale autorilor, acolo unde hotărârile prezentate permit sau impun o sinteză a considerentelor sau alte clarificări adiacente problemelor analizate.