În căutarea optimismului

29 nov. 2016
Vizualizari: 1660

Deschidem Revista de dimineață cu o știre care pare să fie în ton cu avertismentele administrației americane în legătură cu posibilele atentate teroriste din preajma sărbătorilor de iarnă din Europa.

Chiar dacă nu am intrat încă în luna decembrie, iată că explozia unui autourism, la Liege (Belgia), dă fiori reci europenilor.

„O mașină a explodat duminică seară, declanșând un incendiu, care a paralizat o parte a centrului orașului belgian Liege, au anunțat autoritățile, precizând că mai multe persoane au fost evacuate, relatează dhnet.be”, citată de news.ro.

La Londra, se iau măsuri pentru prevenirea posibilelor atentate.

„Unități de patrulă ale poliției antiterorism vor fi desfășurate începând de luni pe străzile din Londra, într-o tentativă de a identifica eventuale persoane care desfășoară operațiuni de recunoaștere ostilă și alte activități infracționale”, relatează Sky News, citată de aceeași agenție, news.ro.

Dar nu numai terorismul amenință Europa, ci și efectele discursurilor unor politicieni europeni, care consideră azi, după BREXIT, că moneda unică europeană și Uniunea Europeană nu mai sunt fezabile.

„Unii investitori anticipează deja sfârșitul Uniunii Europene, nu doar al zonei euro”, scrie news.ro și consemnează o declarație a lui Jim Smigiel, manager de fonduri la SEI Investments din Statele Unite: „Credem că UE se va destrăma, iar Italia va ieși din zona euro. Până nu demult, acest fapt era de neconceput, neplauzibil, dar începem să vedem că roțile s-au pus în mișcare”.

News.ro scrie despre partidul eurosceptic Cinci Stele, care a făcut campanie în Italia pentru organizarea unui referendum în favoarea ieșirii Italiei din zona euro, idee care pare să nu aibă și susținerea cetățenilor italieni.

„Un sondaj publicat pe 21 noiembrie de publicația La Stampa, efectuat de Comunitatea pentru Cercetări Media și Intesa Sanpaolo, a arătat că numai 15,2% din populație vrea ieșirea din uniunea monetară, 67,4% fiind susținători ai euro” amintește news.ro.

Tendințele secesioniste se manifestă în întreaga Uniune, iar acest lucru îngrijorează.

În estul Europei, corupția macină idealurile oamenilor și îi scoate în stradă.

Aproximativ 2000 de ucraineni au manifestat la Kiev, duminică, împotriva guvernului, la apelul fostului președinte georgian Mihail Saakașvili, care a demisionat de curând din funcția de guvernator al regiunii Odesa, relatează AFP, citată de Agerpres.

După ce a obținut un pașaport ucrainean, Saakașvili a fost numit guvernator al regiunii Odesa, dar a demisionat la începutul lui noiembrie 2016 , denunțând corupția și anunțându-și intenția de a lansa o nouă forță politică, care să înlocuiască politicienii aflați la putere, acuzați că susțin interesele grupărilor de crimă organizată și întrețin corupția endemică.

Cotidianul redă o declarație a lui Saakașvili: „Fură tot ce pot. Le e frică de mine, pentru că știu cum să le distrug castelul de cărți de joc. Le e frică de mine, pentru că păstrez tăcerea”.

La București, România face zi de zi pași importanți în lupta anticorupție și are un mesaj mai optimist în privința viitorului Europei unite. România vorbește încă despre aderarea la zona euro, dar nu în 2019, cum se spunea inițial, ci puțin mai târziu, în 2021.

Legislația românească se armonizează zi de zi cu cea europeană. În fiecare zi apar modificări legislative importante. Unele sunt primite cu entuziasm, altele cu rezervă.

„PFA și întreprinderele individuale, restricții din 2017”. – titrează DC News.

Agerpres oferă detalii în legătură cu aceste restricții: „Potrivit Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea O.U.G. nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, din data de 19 octombrie 2016), se modifică modul de înregistrare și de funcționare a persoanelor fizice autorizate (PFA), întreprinderilor individuale (II) și a întreprinderilor familiale (IF). Principalele modificări vizează numărul maxim de angajați și numărul activităților pe care PFA/II le pot avea în obiectul de activitate. Astfel, art. 16 alin. (1) prevede că „PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activități prevăzute de codul CAEN”, în timp ce art. 24 alin. (1) stipulează că „întreprinderea individuală poate avea în obiectul său de activitate cel mult 10 clase de activități prevăzute de codul CAEN.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Textul integral al ordonanței îl puteți citi pe portalul Universul juridicÎn ce măsură noile prevederi vor afecta activitatea unor profesii liberale (printre care și avocatura), ale căror practicieni sunt organizați fiscal ca și PFA-uri, vom vedea în săptămânile următoare.

Deocamdată, Universul juridic consemnează o știre care ne arată că avocatura românească este apreciată în spațiul european.

„Decanul Baroului Alba, av. dr. Mihai Baco, va reprezenta Uniunea Avocaților Europeni, în calitate de vicepreședinte. Acesta a fost ales în funcție, în data de 21 noiembrie 2016, cu unanimitate de voturi, în cadrul Adunării Generale a Uniunii Avocaților Europeni de la Luxembourg”.

O veste bună, dintr-un noian de vești îngrijorătoare. O veste despre reușita decanului de la Alba Iulia, acum în preajma Zilei Naționale, o zi a noastră, a tuturor românilor, pe care cu siguranță o vom sărbători cu bucurie.

Bună dimineața!

În căutarea optimismului was last modified: noiembrie 28th, 2016 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: