În acest domeniu trebuie să ținem cont de evoluția tehnică, științifică și să adaptăm cunoștințele mai vechi dobândite, experiențele trecutului noilor realizări științifice

10 sept. 2019
Vizualizari: 526


Nicolae Cîrstea: Bună ziua, doamnelor și domnilor, vă spunem bine ați revenit la emisiunea Executorii, produsă în parteneriat cu UNEJ din România. Suntem aici, la Tîrgu Mureș, cu ocazia conferinței științifice internaționale Procesul civil și executarea silită cu câțiva invitați speciali, cu care vom trage concluziile la cald, cu privire la această ediție desfășurată în anul 2019. Dl profesor Romulus Gidro – bine vă revedem și vă regăsim.

Romulus Gidro: Mulțumesc pentru invitație, bine v-am găsit.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația de a avea această discuție astăzi. Dle profesor Gidro, sunteți omniprezent la edițiile desfășurate la Tîrgu Mureș ale acestei conferințe. Care sunt concluziile, din punctul dumneavoastră de vedere, anul acesta?

Romulus Gidro: Mă bucur că sunt un fel de veteran al acestei sesiuni de comunicări științifice. Particip de cca 10-12 ani permanent la această conferință și aș putea sublinia, fără să greșesc, că ea a evoluat extraordinar, de la începuturile ei până astăzi, atât prin anvergura participanților la această conferință, cât și prin conținutul comunicărilor care s-au făcut de-a lungul acestor ani. Aș mai putea sublinia în mod deosebit și faptul că a crescut numărul participanților de peste hotare la această conferință, care, evident, nu face decât să îi crească valoarea. Nu pot să închei fără să subliniez în mod deosebit aportul organizatoric al dlui profesor Eugen Hurubă, care este creatorul și sufletul acestei conferințe anuale și aș dori să mulțumesc și să subliniez, din partea participanților, și pentru aportul Editurii Universul Juridic și al dumneavoastră personal, pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a acestei conferințe.

Nicolae Cîrstea: Plecând de la titlul conferinței, „Procesul civil și executarea silită, de la clasic la modern”, aș vrea să vă întreb cum credeți că poate contribui atât clasicul, dar și modernul, la definirea mai bună a acestei materii, dle profesor Romulus Gidro?

Romulus Gidro: Să nu uităm că nimic din ceea ce este modern nu poate exista fără o bază clasică. Deci regulile și principiile clasice nu pot să fie decât un ferment pentru tot ceea ce se vrea a se crea în vremurile acestea moderne. Eu sunt absolut convins că experiența trecută a tuturor acestor 16 conferințe anterioare – am putea să le numim și, cel puțin pe primele, devenite clasice – sunt de mare ajutor pentru organizarea viitoarelor astfel de conferințe.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, dle profesor. Aș vrea să vă întreb cum credeți că poate contribui clasicul, dar și modernul, la îmbunătățirea activității executorului judecătoresc, dle profesor. Care sunt zonele clasice, dar și cele moderne, care pot să contribuie la un pas înainte în această profesie?

Romulus Gidro: Deși eu nu am ocupația juridică de executor judecătoresc…

Nicolae Cîrstea: Dar aveți atât de multe ediții la care ați participat…

Romulus Gidro: … dar participând la atâtea ediții și preocupându-mă de fenomen, n-aș putea spune că sunt străin de tot ceea ce înseamnă executare silită. Ca profesor de Drept roman, nu pot să nu subliniez faptul că, atunci când vorbim de clasic în materie de executare silită, ne poate duce gândul la trecutul antic, pentru că încă, în vremea romanilor s-a creat această instituție de executare silită care, evident, a evoluat foarte mult, s-a schimbat de-a lungul secolelor, dar tot ceea ce a fost clasic și peren nu a făcut altceva decât să îmbunătățească sistemul și munca executorilor judecătorești. Munca unui executor judecătoresc din actuala epocă – să-i spunem modernă – nu poate fi, în niciun caz, ruptă de trecutul clasic.

Nicolae Cîrstea: Dle profesor Romulus Gidro, aveți în spate o carieră de aproape 50 de ani la catedră. Menținând focusul asupra sintagmei „de la clasic la modern”, cum credeți că ar putea contribui mediul universitar românesc pentru a da profesiilor juridice inclusiv executori judecătorești de foarte bună calitate? Credeți că această epocă modernă, epoca informațională, poate să aibă rigorile necesare pentru o bună pregătire a unui viitor executor judecătoresc? Și care ar fi lucrurile din trecut, poate din epoca clasică a pregătirii universitare, care ar putea fi aduse în modernism?

Romulus Gidro: Nu este deloc ușor să dau un răspuns categoric întrebării dumneavoastră. Ceea ce pot să afirm cu certitudine, că în niciun caz tehnologia modernă, tehnologia informațională nu poate și nu trebuie să constituie o piedică în calea evoluției, în calea educației în general. Ci este, dimpotrivă, un element adjuvant. Deci, din punctul meu de vedere, nu poate exista un perete despărțitor între ceea ce reprezintă, în orice domeniu, elementul clasic și noutățile tehnologice. Ca peste tot, și în acest domeniu trebuie să ținem cont de evoluția tehnică, științifică și să adaptăm cunoștințele mai vechi dobândite, experiențele trecutului noilor realizări științifice. Nu cred că activitatea executorilor judecătorești în viitor va fi îngreunată de elementele de modernism, ci dimpotrivă.

Nicolae Cîrstea: Dar reușește mediul universitar românesc să se adapteze tendințelor pieței, dle profesor? Pare că există o inerție destul de mare – greu se adaptează mediul universitar juridic, cel puțin, românesc, la epoca modernă. Așa pare.

Romulus Gidro: Aveți dreptate. Trebuie să vă dau dreptate că, într-adevăr, există o anumită inerție și o anumită practică de a ne ancora în niște modele pe care nu întotdeauna le adaptăm noilor condiții tehnologice. Sunt și eu de acord că învățământul juridic, cel puțin, românesc, cere imperios asemenea modificări, asemenea modernizări și că trebuie să depășim acele, să le spunem, clasice modele educaționale, valabile până nu demult, dar știm cu toții că evoluția tehnico-științifică este atât de vertiginoasă, încât nu putem să rămânem total în urma acestora. Se impune, într-adevăr, ca și în învățământul juridic, noile generații de cadre didactice să facă efortul de a se adapta.

Nicolae Cîrstea: Să fie această nereușită a adaptării sistemului educațional la nevoile moderne cauza pentru care mii de studenți români pleacă la studii în străinătate, dle profesor? Inclusiv în domeniul juridic.

Romulus Gidro: N-aș putea să spun în mod categoric că aceasta ar fi. Plecatul acesta la studii în străinătate este, din punctul meu de vedere, în acest moment un fel de trend, o modă. Explicabilă, într-un fel – este curiozitatea, foamea, chiar, de a afla tot ceea ce se întâmplă în spații geografice care cu câteva decenii în urmă ne-au fost interzise. Și nu este nimic rău în a pleca la studii în străinătate, dar asta nu înseamnă că învățământul autohton își poate permite luxul de a rămâne ancorat în niște tipare vechi. Învățământul juridic, cel puțin, are obligația de a scoate în continuare studenți foarte bine pregătiți – și aici intervine iarăși adaptarea – conform noilor cerințe ale acestei superbe organizații din care face parte și România și care se numește Uniunea Europeană. Știm cu toții că nu ne mai putem limita doar strict la niște norme interne, ci trebuie să cunoaștem normele întregii Uniunii Europene, practica Uniunii Europene și a altor state se poate realiza nu numai prin plecarea studenților la studii în străinătate, ci și în țară. Totul depinde de cadrele didactice.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, dle profesor. Suntem la finalul emisiunii noastre de astăzi. Aș reveni la contextul conferinței internaționale, care ne-a dat prilejul acestei întâlniri și o să vă rog să adresați un mesaj de final. Dle profesor Romulus Gidro… sper să ne vedem și anul viitor.

Romulus Gidro: Sper și eu, din toată inima. Atâta vreme cât voi fi sănătos fizic și psihic și voi fi invitat, voi participa cu multă plăcere la această sesiune științifică. Deși, așa cum am mai subliniat, nu sunt de ocupație juridice executor judecătoresc, mă simt foarte apropiat, ca într-o familie a executorilor judecătorești și am învățat foarte multe lucruri, am aflat foarte multe lucruri, neocupându-mă în mod special de acest domeniu și doresc acestei conferințe mulți, mulți ani înainte, cu succes.

Nicolae Cîrstea: Mulțumim.

Romulus Gidro: Un ultim gând: Această conferință este atât clasică, cât și modernă.

Nicolae Cîrstea: Devine. Sau a devenit deja și clasică, și modernă.


În acest domeniu trebuie să ținem cont de evoluția tehnică, științifică și să adaptăm cunoștințele mai vechi dobândite, experiențele trecutului noilor realizări științifice was last modified: septembrie 11th, 2019 by Romulus Gidro

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice